Παλιά παιδικά τραγούδια: 11 νοσταλγικές μελωδίες

Πατήστε το play και θυμηθείτε μαζί μας έντεκα τραγουδάκια που μας ενθουσίαζαν όταν ήμασταν μικροί –και μάλλον συνεχίζουν να το κάνουν τώρα που μεγαλώσαμε.
Παλιά παιδικά τραγούδια: 11 νοσταλγικές μελωδίες
της Ηρώς Κουνάδη
 
Τι τραγουδούσαμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας; Τραγουδάκια για ένα κατοικίδιο που έφαγε τον ιδιοκτήτη του, για ένα χοντρό μπιζέλι που χορεύει τσιφτετέλι και για μια γίδα μια φορά που, κουνώντας την ουρά, έκλεψε μερικά κουκιά και την έβγαλε λάδι στο δικαστήριο. Πατήστε το play στα τραγουδάκια που ακολουθούν, και θυμηθείτε μαζί μας τις πρώτες… σουρεαλιστικές μας μελωδίες.

Το χοντρό μπιζέλι
Το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι στο χορό των μπιζελιών/ και τα κολοκυθάκια χτυπάνε παλαμάκια πάνω στην πρασινάδα και πάνω στο γκαζόν. Το δημοφιλέστερο ίσως τραγούδι της θρυλικής Λιλιπούπολης μας κάνει ακόμα να χαμογελάμε κάθε φορά που το ακούμε.

Το σχολείο των Στρουμφ
Βάζουμε στοίχημα ότι αν σας ρωτούσαμε πώς λέγεται αυτό το τραγούδι, θα απαντούσατε «Δευτέρα κάτι έχω». Και ότι δεν θυμόσασταν τους επικούς στίχους «ποιοι ήταν οι αρχαίοι θεοί;/ το Σάββατο κι η Κυριακή».

Ο μπάρμπα Μπρίλιος
Το… splatter τραγουδάκι της παιδικής μας ηλικίας –με σκοπό προφανώς να μας διδάξει τους κινδύνους της απληστίας– μας διηγιόταν ότι «μια μέρα με δίχως ήλιο, ο γάλλος έφαγε τον Μπάρμπα Μπρίλιο». Παραδόξως, τότε δεν μας φαινόταν καθόλου ανησυχητικό.

Ήταν ένα μικρό καράβι

Και το splatter συνεχίζεται, με το άλλο αγαπημένο τραγούδι των παιδικών μας χρόνων, στο οποίο το πλήρωμα ενός καραβιού τρώει έναν άνθρωπο. «Κι αν σας αρέσει αυτή η ιστορία, την ξαναλέμε-λέμε-λέμε απ’ την αρχή». Και πάλι, κανείς δεν ανησυχεί.

Ήταν ένας γάιδαρος
Τόσα χρόνια πέρασαν, με την απορία μείναμε: Πού πήγαινε ο γάιδαρος με τα μεγάλα αυτιά, που το παχνί δεν του άρεσε και ήθελε αρχοντιά; Και ποιες ήταν οι προθέσεις της κυρα-Μάρως της αλεπούς, που της είπε πως τις ήξερε; Αναπάντητα ερωτήματα παντού!

Φρουτοπία
Απ’ όλα τα τραγούδια της αγαπημένης Φρουτοπίας, το τραγουδάκι της εισαγωγής είναι αυτό που θυμόμαστε απ’ έξω μέχρι σήμερα. Δεν είναι, βέβαια, το μοναδικό: Θυμηθείτε, για παράδιεγμα, μαζί μας και το Φιρίκι που του έφυγε το ρι κι έγινε φύκι (στο 15.00) ή τον… ναυαγό στην μπανιέρα (στο 6.10).

Τα παπάκια
Η ελληνική εκδοχή του χιλιομεταφρασμένου “Chicken Dance” με την χαρακτηριστική χορογραφία που –ομολογήστε το– όλοι έχουμε χορέψει και ως (μεθυσμένοι, έστω) ενήλικες.

Τσιριτρί τσιριτρό
Μελωδία βγαλμένη από ελληνική ταινία των 60s, και στίχοι που μας θυμίζουν τα παλιά σχολικά μας αναγνωστικά. «Σε μια ρόγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτια»…

Τα ψέματα
Λατρεμένος σουρεαλισμός, με έναν τυφλό να γυρεύει βελόνα μέσα σε αχυρώνα, και έναν κόκορα που γέννησε και έκανε κολοκύθια. Βατζιτζέλο βατζιτζό.

Μια γίδα μια φορά
Μια γίδα δικάζεται επειδή τρώει κρυφά χλωρά κουκιά. Επειδή, όμως είναι, «πολύ προσεκτική/ τους νόμους μελετά/ και της πηγαίνει να». Στο τέλος καταφέρνει να δραπετεύσει και από τη δίκη της, προς μεγάλη χαρά των πιτσιρικιών.

Δεν περνάς κυρά-Μαρία
Θυμάστε όλους τους στίχους; «Τι θα κάνεις τις βιολέτες», ας πούμε; Και ποιο είναι το μυστικό για να… περάσει τελικά η κυρά-Μαρία;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v