Deafheaven: Οργισμένες μελωδίες στο Gagarin

Οι καλιφορνέζοι Deafheaven έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μας συστήσουν ένα γοητευτικό κράμα σκληρού αλλά και απαράμιλλα μελωδικού ήχου.
Deafheaven: Οργισμένες μελωδίες στο Gagarin
Λίγες φορές τα τελευταία χρόνια έχουμε δει στην Ελλάδα μπάντες που βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους. Ή τουλάχιστον που να έχουν βγάλει άλμπουμ άξιο να σταθεί και να υποστηρίξει μια περιοδεία.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση της εμφάνισης των καλιφορνέζων Deafheaven στο Gagarin μόνο σαν ευχάριστο νέο θα μπορούσε να ακουστεί. Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι αμερικάνοι διανύουν την καλύτερη στιγμή της καριέρας τους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν βγάλει μόλις δύο άλμπουμ μέχρι στιγμής.

Όμως το «φρέσκο» Sunbather, με το χαρακτηριστικό ροζουλί εξώφυλλο έσκασε σαν από μηχανής θεός πέρυσι το καλοκαίρι για να σώσει την κατάσταση σε μια μάλλον αδιάφορη χρονιά για τον σκληρό ήχο – και όχι μόνο. Και λέμε όχι μόνο, γιατί αυτό που παρουσίασαν οι αμερικάνοι με το δεύτερό τους άλμπουμ δεν ήταν μόνο ένα συναρπαστικό ταξίδι σε black metal φόντο, αλλά μια βαθιά μελωδική δημιουργία που σου προκαλεί ανατριχίλες. Μελωδία; Σε black metal δίσκο;


Κι όμως, οι Deafheaven το κατάφεραν με αξιώσεις. Και το παράδοξο είναι ότι το άλμπουμ είναι πολύ πιθανό να αρέσει τόσο στους λάτρεις του σκληρού μέταλ, όσο και σε εκείνους που αδυνατούν να κατανοήσουν – πόσο μάλλον να ακούσουν συνεχόμενα – τον σκληρό ήχο της μέταλ και των brutal φωνητικών της.

Θέλετε τα μελωδικά riff που κυριαρχούν σε κάθε κομμάτι παρά τα «σκληρά» φωνητικά; Θέλετε η μεγάλη διάρκεια των κομματιών τους που αποτελούν έκαστο και από ένα μουσικό ταξίδι από την Κόλαση στην εξιλέωση; Θέλετε η φοβερή παραγωγή του δίσκου; Μάλλον όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στο να βρει το Sunbather θερμή ανταπόκριση τόσο από τους λάτρεις του σκληρού ήχου, όσο και από τους αθεράπευτα ρομαντικούς. Το punk, το rock, το black metal, οι ήχοι των Smiths των Cure και του hardcore μπλέκονται αρμονικά σε ένα ιδιόμορφο μείγμα το οποίο γοητεύει και τους πιο διστακτικούς.

Για του λόγου το αληθές, ακούστε το άλμπουμ:



Αυτοί λοιπόν οι τύποι, που είδαν το δεύτερό τους άλμπουμ να φιγουράρει στις λίστες του Rolling Stone και του Pitchfork ως ένα από τα κορυφαία του 2013, έρχονται για μια συναυλία στο Gagarin 205 στις 28 Μαΐου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους.  Αξίζει λοιπόν σε κάθε περίπτωση να ζήσετε την εμπειρία που έχουν να σας προσφέρουν αυτοί οι τύποι από την Καλιφόρνια, ακόμα και αν πιστεύετε ότι ο σκληρός ήχος δεν σας ταιριάζει ή είναι κάτι που ουδέποτε θα μπορούσατε να απολαύσετε σε μια συναυλία.

Μαζί τους οι δικοί μας Allochiria.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30
Allochiria: 21.00
Deafheaven: 22.00

Τιμή εισιτηρίου: 23 ευρώ (ταμείο), 20 ευρώ (προπώληση). Σημεία προπώλησης: Public, Ticket House, Παπασωτηρίου, Seven Spots και τηλεφωνικά στο 11876. Online sales: www.public.gr  www.viva.gr  

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v