Πλιάτσικας: «Ακόμα και στα δύσκολα, κοιτάμε το φως»

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας μίλησαν για την νέα τους παράσταση στο Γκάζι, εξηγώντας την δομή και το σκεπτικό της. Διαβάστε τι είπαν.
Πλιάτσικας: «Ακόμα και στα δύσκολα, κοιτάμε το φως»
της Δώρας Αμαραντίδου

Τη φωτεινή πλευρά των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, θέλουν να παρουσιάσουν ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας στο «Γκάζι live». Σε αυτό το νέο, υπερσύγχρονο πολιτιστικό χώρο τα ιδρυτικά μέλη των Πυξ Λαξ είναι σε πλήρη ετοιμότητα να ανεβάσουν την παράσταση «Η άλλη πλευρά του Μπλε», από τις 22 Φεβρουαρίου και για τέσσερα Σάββατα. Η καλλιτεχνική της αξία αναμένεται μεγάλη, αν κρίνουμε από το υλικό και την απήχηση που είχε η αντίστοιχη παράσταση, «The other side of Greece», σε Βέλγιο, Αγγλία, Ολλανδία και Γαλλία.

Η πρώτη επαφή με κάποια αποσπάσματα αυτής της δουλειάς αφήνει πολύ καλή αίσθηση. Με το που μπαίνεις στο χώρο, το βλέμμα σου κολλάει στην τεράστια σε έκταση και ύψος σκηνή. Παρακολουθώντας τις πρόβες, καταλαβαίνεις ότι ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας εξακολουθούν να είναι δεμένοι ως μπάντα, μαζί και με έξι ακόμα δυνατούς μουσικούς. Βλέπεις να παίζουν το «Μοναξιά μου όλα» και λες… σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κοιτάς πώς παίζουν στη σκηνή, δυναμικά, δυο νέα τους τραγούδια «Είναι η αγάπη πόλεμος» και «Η φλόγα δε θα σβήσει» (περιλαμβάνονται στο νέο διπλό cd και dvd του Φίλιππου Πλιάτσικα, «Η άλλη πλευρά του μπλε», που θα κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία στις 10 Μαρτίου, από τη feelgood records) και βλέπεις ότι υπάρχει και εξέλιξη.

Με στοιχεία από την παράδοση Κρήτης και Ηπείρου, δημιουργούν καινούργια τραγούδια που πάνε την τέχνη τους μπροστά. Κι όταν η μουσική σταματά και σβήνουν τα φώτα, στο πίσω μέρος της σκηνής βλέπεις σε βίντεο- προβολή το Γιώργο Χωραφά, την Κάτια Γέρου, τον Αιμίλιο Χειλάκη, το Δημήτρη Ήμελλο να αρθρώνουν λόγο ακριβό του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη (με κινηματογραφική σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου) στα ελληνικά και στα γαλλικά. Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα αβίαστο ταίριασμα, καθόλου ελιτίστικο, ούτε παρωχημένο, σύγχρονης ελληνικής μουσικής και διαχρονικού ποιητικού λόγου. Κάθεσαι και κοιτάς αποσβολωμένος, καθώς απαγγέλουν, χωρίς να μοιάζει… ότι λένε το ποίημά τους, χωρίς καθόλου στόμφο, ένα απόσπασμα από το έργο «Ο Ηδονικός Ελπήνωρ» του Γιώργου Σεφέρη: «Τ’ αγάλματα είναι στο μουσείο. Καληνύχτα… γιατί τ’ αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια, είμαστε εμείς. Τ’ αγάλματα λυγίζουν αλαφριά… καληνύχτα.»

Ποια είναι «Η άλλη πλευρά του Μπλε»

Εκεί στο Γκάζι Live, ενδιαμέσως των προβών τους, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας έδωσαν συνέντευξη τύπου για να εξηγήσουν το σκεπτικό και τη δομή της παράστασης «Η άλλη πλευρά του Μπλε».

Μιλούν για μια δημιουργική, εξωστρεφής Ελλάδα η οποία υπάρχει αλλά δεν προβάλλεται. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας αναφέρει: «Η ¨άλλη¨ Ελλάδα, που θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από την παράσταση, είναι αυτή που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό. Σε αυτή την Ελλάδα δεν κανιβαλίζουμε, δεν τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου. Σε αυτή την πλευρά της χώρας που ζούμε, δεν κινούμαστε στο πλαίσιο μιας καταστροφικής εσωστρέφειας, που μας έχει τυραννήσει τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και στα δύσκολα, ακόμα και τώρα, κοιτάμε προς το φως. Σε αυτή την παράσταση θέλουμε να κοιτάξουμε λίγο την εικόνα μιας χώρας όπου εμείς τα παιδιά της βρισκόμαστε όλοι μαζί σε μία παρέα, προσπαθώντας να πάρουμε πράγματα από το παρελθόν, για να τα βγάλουμε προς τα έξω και να τα μεταφέρουμε στο μέλλον.»

Και ο Μπάμπης Στόκας εξηγεί: «Αυτή είναι η Ελλάδα που δεν διαφημίζεται αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα. Πρέπει να… σηκώσεις την πέτρα για να την δεις. Πρέπει να πας στα στενά και θα δεις θεατρικές και μουσικές σκηνές, γεμάτες, αλλά κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Εκεί είναι εκείνοι που κάνουν κάτι μέσα από την καρδιά τους και κανείς δεν μιλάει για αυτό. Σαν να φοβόμαστε αυτό το όμορφο και πολύ δυνατό, που πραγματικά υπάρχει και κινείται στη χώρα μας.»

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας περιγράφει την αίσθηση που έχει για αυτό που βλέπει να συμβαίνει με τον τίτλο ενός τραγουδιού των Pink Floyd (που περιλαμβάνεται και στην παράσταση), «Comfortably Numb», δηλαδή «Αναπαυτικά μουδιασμένοι». Και λέει: «Αυτή την αίσθηση θέλουμε να αποτρέψουμε.»

Χωρίς μουσικά στεγανά

Για τη διαμόρφωση του προγράμματος, τρεισήμισι έως τέσσερις ωρών, μαζί με τραγούδια της προσωπικής δισκογραφίας του καθενός, έχει γίνει μια πολύ προσεκτική επιλογή από τους 20 δίσκους των Πυξ Λαξ, ξεκαθαρίζοντας ο Μπάμπης Στόκας ότι «χωρίς τον Μάνο Ξυδού, δεν υφίστανται πλέον οι Πυξ Λαξ. Εδώ στο Γκάζι live θα γίνεται αναφορά και στη λαϊκή πλευρά της μπάντας και στην πιο ροκ και στις μπαλάντες. Γιατί αυτή η ομάδα ποτέ δεν είχε μουσικά στεγανά κι αν ζούσε ο Μάνος, θα ήταν ακόμα πιο πολυσυλλεκτική.» Ο Φίλιππος Πλιάτσικας εξηγεί ότι «από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της παράστασης κρατήσαμε κυρίως την αναφορά σε μεγάλους Έλληνες ποιητές, μέσα από το έργο τους.» Στις παραστάσεις που θα δοθούν στις 22/2, 1/3 και 8/3, οι αναφορές στην ελληνική ποίηση θα δοθούν μέσα από βίντεο- προβολές. Στην τελευταία παράσταση, που είναι στις 15 Μαρτίου, ο Γιώργος Χωραφάς θα αποδώσει ποιήματα ζωντανά στη σκηνή μαζί με την Νάντια Σπηλιωτοπούλου. Ειδική μνεία γίνεται και στην σκηνική παρουσία της Γεωργίας Νταγάκη ως τραγουδίστριας και ως εξαιρετικής μουσικού στην κρητική λύρα.

INFO: Ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας δίνουν τη μουσική παράσταση «Η άλλη πλευρά του μπλε» στο Γκάζι Live (Ιερά Οδός 11, Γκάζι, τηλ 2130185040, www.gazilive.gr ) στις 22/2 και 1, 8, 15/3. Η είσοδος: 10 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v