Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο στη Στέγη

Mουσικές παραδόσεις του κόσμου αλλά και σύγχρονες συνθέσεις εμπνευσμένες από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο παρουσιάζουν ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης και οι Εν Χορδαίς.
Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο στη Στέγη
Η παράσταση αυτή του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς έχει ως αφορμή την εξής υπόθεση: τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε μαζί στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης; Αλλά και πώς θα αξιοποιούσε όλο αυτό τον ηχητικό πλούτο αν ήταν ο ίδιος συνθέτης;

Ένα multi-ethnic πρόγραμμα που εκτείνεται από την Άπω Ανατολή ως τη Δύση. Μουσικοί από όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι μουσικής αυτογνωσίας από την παράδοση ως το σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μαζί με το βραβευμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς και προσκεκλημένους μουσικούς από την Ιταλία, την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία, μας καλεί να αναπλάσουμε νοερά τις διαδρομές του Μάρκο Πόλο. Έτσι, ταξιδεύουμε στο Δρόμο του Μεταξιού, με ήχους που ανιχνεύονται στο 13ο και 14ο αιώνα, στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο: κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία...

Παράλληλα, θα ακουστούν συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, γραμμένες ειδικά για την παράσταση και εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Μάρκο Πόλο πορεύτηκε στις αρχαίες διαδρομές του μεταξιού, διαδρομές που σαν λεπτές μετάξινες κλωστές έφεραν κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα.

Σύλληψη Ιδέας - Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Κείμενα - Ανάγνωση: Βασιλική Νευροκοπλή
Επιμέλεια προβολών: Νίκος Τερψιάδης
Ηχοληψία: Λεωνίδας Παλάσκας

Φιλική συμμετοχή: Μαρία Φαραντούρη

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ «Εν Χορδαίς»
Κυριάκος Πετράς: βιολί
Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι
Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι
Άλκης Ζοπόγλου: κανονάκι
Πέτρος Παπαγεωργίου: τουμπελέκι, μπεντίρ

Προσκεκλημένοι μουσικοί (από Ιταλία, Ιράν, Κίνα, Μογγολία)
Kiya Tabassian: setar, τραγούδι
Ziya Tabaassian: tombak, daf
Liu Fang: pipa
Marco Rosa Salva: φλάουτο με ράμφος
Pierre-Yves Martel: βιόλα ντα γκάμπα
Amartuvshin Baasandorj: τραγούδι, tobshuur

Info:
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ.: 210 9005800  

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Εισιτήρια: 15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι: 5€
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v