In mute festival: Ήχοι… βωβού σινεμά στη Στέγη

Ηλεκτρονικοί ήχοι του τώρα και κινηματογραφικές ταινίες του 1920 συνδυάζονται, σε ένα διήμερο φεστιβάλ «αταίριαστων» συνυπάρξεων στην Μικρή Σκηνή της Στέγης.
In mute festival: Ήχοι… βωβού σινεμά στη Στέγη
Τέσσερα μουσικά σχήματα, σε ένα διήμερο φεστιβάλ που συνδυάζει την ηλεκτρονική μουσική με τον βωβό κινηματογράφο. Τέσσερις συναυλίες που συνοδεύουν μουσικά τέσσερις ταινίες, με τη συμμετοχή μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για δύο βραδιές, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

Το In mute είναι ένα διήμερο φεστιβάλ που στοχεύει να αναδείξει την δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος, θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βουβών ταινιών.

Στην πρώτη έκδοση του In Mute και ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English, θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς της ταινίας Strike του Sergei Eisenstein. Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner θα δημιουργήσει τον ιδανικό "χώρο" για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκιμαντέρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty και οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο The Wind του Victor Sjöström.

Μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως προβολές με την συνοδεία μουσικής αλλά και ως συναυλίες με την συνοδεία εικόνας.

***
Πρόγραμμα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου
The Wind (1928)
Σκηνοθεσία: Victor Sjostrom
Διάρκεια: 78'
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης
(κιθάρα, laptop)

Nanook of the North (1922)
Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty
Διάρκεια: 79'
Μουσική: Thomas Koner (laptop)
& Ivana Neimarevic (πιάνο)

Κυριακή 13 Οκτωβρίου*
The Fall of the House of Usher (1928)
Σκηνοθεσία: Jean Epstein
Διάρκεια: 66'
Μουσική: Silent Move
(Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα
Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)

Strike (1925)
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein
Διάρκεια: 89'
Μουσική: Lawrence English (laptop)
Το πρόγραμμα αναλυτικά:

*Την Κυριακή, πριν από τις προβολές, θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στην συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και Έλληνες σκηνοθέτες.

***
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 € | Ανεργ. 5€

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης.

Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας.
Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00

12-13 Οκτωβρίου
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Εισιτήρια: 18 € | Μειωμ. 10 € | Ανεργ. 5€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v