Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής: Τα best of της πόλης

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής συνθέτει το δικό της soundtrack στους δρόμους της πόλης και εμείς επιλέγουμε τις καλύτερες δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις.
Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής: Τα best of της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

21 Ιουνίου. Η μουσική… γιορτάζει σε όλη την Ευρώπη και οι δήμοι των χωρών πλημμυρίζουν από μουσικές για κάθε γούστο και διάθεση. Για ακόμα μια χρονιά, η Αθήνα μαζί με άλλες ελληνικές πόλεις (Πάτρα, Θεσαλλονίκη, Βόλος, Δράμα κ.α.) συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής και φιλοξενεί σε δρόμους, πλατείες και πολιτιστικούς χώρους δωρεάν μουσικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα είναι πραγματικά… χαοτικό (δείτε το αναλυτικά εδώ) γι’ αυτό επιλέξαμε τις μουσικές εκδηλώσεις που μας έκαναν «κλικ», χωρίς να θεωρούμε σε καμία περίπτωση τις υπόλοιπες αδιάφορες ή υποδεέστερες.

Στις 18.00 το απόγευμα, το Λυρικό Λεωφορείο της Λυρικής Σκηνής θα ταξιδέψει σε δρόμους και πλατείες της Αθήνας, αλλά και των γειτονικών δήμων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο. Στην μουσική αυτή βόλτα, λυρικοί τραγουδιστές και χορωδοί ταξιδεύουν με “όχημα” άριες από γνωστές όπερες και συναντούν τους ανυποψίαστους κατοίκους της πόλης στα σημεία που ζουν και εργάζονται.

Στις 20.00 το Μέγαρο Μουσικής τιμά την ημέρα με μπαρόκ διασκευές σε τραγούδια του Έλβις από την Καμεράτα, τζαζ μελωδίες από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παραδοσιακές… ελβετικές μελωδίες από τους Helvetik Fiddlers και τους δικούς μας Melos Brass και διασκευές διάσημων τραγουδιών από την τζαζ και soul ερμηνεύτρια Indra Kane, η οποία αναμένεται να βγει στην σκηνή στις 23.00.

Την ίδια ώρα, στην εκπληκτική ταράτσα του Bios (δείτε εδώ και τις υπόλοιπες αγαπημένες μας), οι σπουδαστές του Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα πραγματοποιήσουν συναυλία με γνωστές άριες από όπερες. Στις 20.30, το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη μας δίνει μια πρώτη γεύση του μουσικού του προγράμματος για την νέα σεζόν με συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν οι: Λευκή Καρποδίνη / Νίκος Λαάρης / Μάγδα Μαυρογιάννη / Μάϊρα Μηλολιδάκη / Τίτος Γουβέλης / Στέφανος Νάσος. 

 Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δίνει και αυτό με την σειρά του το δυναμικό μουσικό παρόν με δύο συναυλίες στο Αίθριο του. Συγκεκριμένα στις 11.00 η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ πραγματοποιεί συναυλία με με τίτλο "Musica Poetica" παρουσιάζοντας έργα των A.Vivaldi, H. Purcell, J. Offenbach, Ν. Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, C.Galanti, J. Silvestri κ.α και το απόγευμα στις 18.00 την σκυτάλη παίρνει η Μαθητική Ορχήστρα με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, θα διοργανώσει εκπαιδευτική εκδήλωση για μικρούς και πιτσιρίκια με τίτλο «Νότες και Λέξεις για Μικρούς και Μεγάλους» η οποία θα εξελίσσεται σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων: στην Αίθουσα Διδασκαλίας, στον Πολυχώρο και στο Αίθριο των Μουσών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα διατίθενται μια ώρα πριν.
Με ξενάγηση στους χώρους του, μουσικά δρώμενα, αλλά και μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού και κρουστών στις αίθουσες συναυλιών, στον αύλειο χώρο και στο καλλιτεχνικό καφενείο Concerto, θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής το Εθνικό Ωδείο. Την ίδια ημέρα ξεκινά εκεί και το Μουσικοπαιδαγωγικό Καλοκαίρι 2013 με δωρεάν προγράμματα γνωριμίας με τη μουσική για βρέφη, νήπια και παιδιά ως οκτώ ετών.

Αναμφίβολα πάντως η κορυφαία και πιο ατμοσφαιρική εκδήλωση της ημέρας δεν είναι άλλη από αυτή που θα πραγματοποιηθεί στον Λόφο του Φιλοπάππου. Ο πανέμορφος λόφος μεταμορφώνεται σε μουσική σκηνή με τέσσερα σχήματα του ΟΠΑΝ του Δήμου Αθηναίων: Το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής παίζει έντεχνα στη θέση Άνδηρο Πικιώνη (20.00), η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικρή Χορωδία ερμηνεύουν έργα του κλασικού ρεπερτορίου στην Πνύκα (21.00) και η Big Band ερμηνεύει jazz δημιουργίες στην είσοδο του λόφου (από Δ. Αρεοπαγίτου).

Μια ώρα πριν, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση με θέμα τους μύθους και την ιστορία του Λόφου των Μουσών από την αρχαιολόγο Όλγα Βογιατζόγλου. Σημείο συνάντησης η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

Λίγα λόγια για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής

Η πρωτοβουλία για την οργάνωσή της ανήκει στον Ζακ Λανγκ, ο οποίος το 1982 και όντας Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας καθιέρωσε τον εορτασμό της Ημέρας της Μουσικής στο Παρίσι. Σύντομα η πρωτοβουλία αυτή ξεπέρασε τα όρια της Γαλλίας. Σήμερα, περισσότερες από 22 χώρες συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή, μετατρέποντάς την σε πολιτιστική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας που οργάνωσε τη Γιορτή το 1985, με αφορμή την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που έγινε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v