Minimaximum improVision live: Μουσικές αφηγήσεις και πειραματισμοί

Πέντε αρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες πειραματίζονται και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα, αντικείμενα και εικόνες. Το αποτέλεσμα είναι οι τρυφερές, μουσικές ιστορίες που ακούγονται σε κάθε live τους.
Minimaximum improVision live: Μουσικές αφηγήσεις και πειραματισμοί
Οι Minimaximum improVision, αρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε μουσικά-αφηγηματικά concepts χρησιμοποιώντας ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα, λόγο, φωνές, προηχογραφημένους ήχους, αντικείμενα και εικόνες. «Άτεχνο ελαφροπειραματικό» χαρακτηρίζει χαμογελώντας το είδος της μουσικής τους η Θάλεια Ιωαννίδου, ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, που παίζει φάρφιζα και τρομπέτα.

«Οι παραστάσεις έχουν αρχή, μέση και τέλος. Είναι σκηνοθετημένες έτσι ώστε να δομούνται γύρω από μια μουσική ιστορία, αυτήν που αφηγούνται» εξηγεί. «Τα κομμάτια μπλέκονται το ένα μέσα στο άλλο, δεν τελειώνει το πρώτο για να αρχίσει το επόμενο. Σε συνδυασμό με την εικόνα, τα βίντεο που προβάλλονται ενόσω παίζουμε, καταλήγουμε στην αφήγηση μιας μουσικής ιστορίας. Δεν είμαστε βιρτουόζοι. Χρησιμοποιούμε την μουσική και την μουσικότητα, για να αφηγηθούμε κατά κύριο λόγο συναισθήματα».

Το ταξίδι, η έλλειψη, το νερό, η παράλογη βία, είναι μερικές θεματικές ενότητες προηγούμενων performances. Στα live τους συνυπάρχουν ήχοι, θόρυβοι, μελωδίες και video images. Εναλλαγές ρυθμού και ρόλων, σχεδιασμένες και αυτοσχέδιες δράσεις, σκηνικά στοιχεία συνθέτουν ατμόσφαιρα κινηματογραφική. Ηχητικά και οπτικά συστατικά συνδυάζονται για να σχηματιστούν παράλληλες, διασταυρούμενες και αντιστικτικές γραμμές αφήγησης.

«Για να γράψουμε τη μουσική εμπνεόμαστε κυρίως από τα συναισθήματά μας –γι’ αυτό τα live μας τα εκτιμούν περισσότερο οι γυναίκες. Οι άνδρες έχουν συνήθως παρατηρήσεις στο μουσικό κομμάτι» εξηγεί γελώντας. «Αντλούμε έμπνευση, επίσης, και ο ένας από τον άλλο. Τζαμάρουμε όλοι μαζί και σιγά σιγά σμιλεύεται η μουσική μας».

«Τις μουσικές επιρροές μας δεν μπορώ ακριβώς να τις κατηγοριοποιήσω. Προέρχονται από πολλά διαφορετικά είδη: από τη σημερινή πειραματική σκηνή, μέχρι τα 60s, τον Elvis Priestley, και τα 80s, επειδή ήμασταν παιδιά των 80s και ακούγαμε τα πάντα, από Kraftwerk μέχρι Samantha Fox, και από Cure μέχρι Dead Kennedys. Το σίγουρο είναι ότι αγαπάμε πολύ τη μουσική» καταλήγει.

Οι MiniMaxiMuM improVision είναι οι Θάλεια Ιωαννίδου (φαρφίζα, τρομπέτα), Τζελίνα Πάλλα (κιθάρα, ηχητικά αντικείμενα), Δέσποινα Τσάφου (μπάσο), Ειρήνη Χριστοφάκη (ντραμς), Χριστίνα Κατσάρη (visuals). Από το 2005, οπότε και σχηματίστηκαν, έχουν εμφανιστεί στην Αθήνα και άλλες πόλεις στην Ελλάδα.

Ηρώ Κουνάδη

Info:
Σάββατο 7 Απριλίου, 22:00
No Central, Πρωτογένους 8, Ψυρρή, 3ος όροφος
Damage: 3 euro


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v