Απρίλιος στο Half Note με χρώμα… ελληνικό

Νότης Μαυρουδής, Bandoneando Trio, Δεκαήμερο Ελληνικής Jazz. Με έντονο το ελληνικό στοιχείο συνεχίζεται το πρόγραμμα του Half Note Jazz Club για τον Απρίλιο. Δείτε αναλυτικά όλα όσα θα δείτε (και θα ακούσετε) αυτόν τον μήνα.
Απρίλιος στο Half Note με χρώμα… ελληνικό
"Ενισχυμένο" με ελληνικά στοιχεία, το πρόγραμμα του Half Note για τον Απρίλιο παρουσιάζει εξαιρετικό μουσικό αλλά και χορευτικό ενδιαφέρον. Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις του μήνα.

Νότης Μαυρουδής
Στου χρόνου τις καταπακτές


Καλεσμένοι:
02/04 & 03/04 Μανώλης Μητσιάς,
09/04 Μίλτος Πασχαλίδης, 23/04 Ελένη Βιτάλη, 30/04 Διονύσης Τσακνής

Ο Νότης Μαυρουδής, γιορτάζοντας πέντε δεκαετίες στο χώρο της μουσικής, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι «στου χρόνου τις καταπακτές»! Επί πέντε δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μία δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών, έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνεχίστηκε ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές. Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές.



Από το 2000 ξεκίνησε (με το συνεργάτη του, Παναγιώτη Μάργαρη) την δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Στο Half Note, τις Δευτέρες του Μαρτίου και του Απριλίου θα απολαύσουμε τραγούδια του συνθέτη από διαφορετικές εποχές, με οδηγό τις κιθάρες, με χρώματα, ψιθύρους και σκιρτήματα και με συνοδοιπόρους αγαπημένους ερμηνευτές, όπως Γιώτα Νέγκα, Μπάμπη Τσέρτο, Αναστασία Μουτσάτσου, Μανώλη Μητσιά, Μίλτο Πασχαλίδη κ.α. Αναζητώντας την επικοινωνία μέσα από τραγούδια που σημάδεψαν διαχρονικά την κοινή μας ευαισθησία... μέσα στις καταπακτές του χρόνου!

Bandoneando Trio
6/4/2012 - 8/4/2012

To Bandoneando είναι ένα νεοσύστατο trio (δύο μπαντονεόν και πιάνο) που «στρέφει τα φώτα» στον πρωταγωνιστή του tango… το bandoneon! Μεταγράφοντας τα γνωστότερα tangos για 2 bandoneon, δίνει έμφαση στην τεχνοτροπία του παιξίματος των οργάνων και στις ιδιαιτερότητες του ήχου τους. Αρέσκεται στα «παιχνίδια» των 2 bandoneon: στον τρόπο που συνδιαλέγονται, που μπλέκονται, που κοντράρονται, που αλληλοσυμπληρώνονται… ακριβώς όπως τα δύο σώματα την ώρα που χορεύουν. Το μόνο όριο - πέρα από κάποιους κανόνες ύφους και μορφής - είναι τα όρια της φαντασίας και του πάθους. Όταν η ιστορία ενός πολιτισμού ταξιδεύει από στόμα σε στόμα και από ήπειρο σε ήπειρο, μπορεί και να μετουσιωθεί σε κάτι μυθοπλαστικό που διεγείρει τις αισθήσεις και το ενδιαφέρον για νέες αναζητήσεις.



Τέτοια είναι η ιστορία του tango που διεκδικήθηκε από Αργεντινούς, Γάλλους, Άγγλους ακόμα και από Ιάπωνες. Χαρμάνι πολιτιστικό με επιδράσεις από Ισπανία, Ιταλία και Αφρική, το tango βρήκε διέξοδο μέσα από το νοσταλγικό ήχο του bandoneon, που εξέφραζε όλα όσα ποιητές και χορευτές αναζητούσαν στις λαϊκές συνοικίες του Buenos Aires, αλλά και πέρα απ’ αυτές. Μέσα από την ποιητική του tango και τον ήχο του bandoneon, ξεδιπλώνονται οι σημαντικότερες διαστάσεις της μεταφυσικής ενός χορού που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού της Αργεντινής. Ο ακροατής, μπορεί νοερά να μεταφερθεί στον τόπο εκείνο που άσκησε σημαντική επίδραση σε όλο τον κόσμο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Οι μουσικοί της ομάδας Bandoneando, Ηρακλής Βαβάτσικας (bandoneon), Λευτέρης Γρίβας (bandoneon) και Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο) προσφέρουν, μέσα από το ρυθμό και τις μελωδίες του tango, ένα οδοιπορικό στις πιο ξεχωριστές δημιουργίες καλλιτεχνών, που με τη μουσική τους καθιέρωσαν το tango ως μια από τις σημαντικότερες γλώσσες επικοινωνίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό) : ΤΡΑΠΕΖΙ: 20€ , ΒΑR & ΕΞΩΣΤΗΣ 15€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ (BAR & ΕΞΩΣΤΗΣ): 10€
Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Θρύλοι και θρήνοι από την Ελένη και τη Σουζάνα Βουγιουκλή

Ύμνοι και gospel, εξαγνιστικές ταραντέλες, λυτρωτικά μοιρολόγια, τραγούδια της φύσης, σε μια ιδανική τελετουργία της Άνοιξης. Για τρεις μουσικές παραστάσεις, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη στο Half Note.



Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή που η δουλειά τους πάνω σε διεθνικές μουσικές φόρμες ξεχωρίζει και τους δίνει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική ταυτότητα, έχουν ετοιμάσει ειδικά για το Half Note αυτές τις συναυλίες. Ανάμεσα σε άλλα θα ακουστούν τα "ΜΑΝΑ ΜΟΥ,ΜΑΝΑ" από τους δροσουλίτες του Χριστόδουλου Χάλαρη και του Νίκου Γκάτσου που είναι ύμνος της Μεγάλης Παρασκευής του Λιβάνου και στα αραβικά είναι το "WA HABIBI". Ένα άλλο χαρακτηριστικό γκόσπελ τραγούδι, το "MOTHERLESS CHILD" τραγουδισμένο κι από τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια των γκόσπελ, Mahalia Jackson καθώς και το "LET MY PEOPLE GO" καθώς και ταραντέλες και τραγούδια από την παράδοση της Ελλάδας και της κάτω Ιταλίας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ(χωρίς ποτό) : ΤΡΑΠΕΖΙ: 20€ , ΒΑR & ΕΞΩΣΤΗΣ 15€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ (BAR & ΕΞΩΣΤΗΣ): 10€
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Μ. Τρίτη έως Μ. Πέμπτη στις 22:30

6ο Δεκαήμερο Ελληνικής Τζαζ
19/4/2012 - 29/4/2012

Το Half Note και το HAIG υποστηρίζουν και αναδεικνύουν την Ελληνική μουσική σκηνή και για έκτη συνεχόμενη φορά θα αφιερώσουν ένα δεκαήμερο από τις 19 έως τις 29 Απριλίου στους Έλληνες μουσικούς, σε μια συνέχεια της προσπάθειας για την ανάδειξη και υποστήριξη των καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών και ελληνικών σχημάτων.
Μια πρωτοποριακή κίνηση που προσέλκυσε το μουσικόφιλο κοινό και πλέον θεωρείται θεσμός.

To πρόγραμμα του 6ου δεκαημέρου είναι το εξής:

19/04-20/04 Yiorgos Psihoyios Trio & Guests

21/04-22/04 Blues Bug

24/04-25/04 Photini’s Delos-Φένια Παπαδόδημα

26/04-27/04 Alekos Vretos Quartet

28/04-29/04 Takis Barberis Group

Γενική είσοδος (χωρίς ποτό): 15€, φοιτητικό: 10€
Ώρα έναρξης: 22:30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v