Burger Project και Τακίμ: Funky πανηγύρι στη σκηνή του Gazarte

Ένα καθαρόαιμο, πολυεθνικό, fun πανηγύρι που... χορεύεται, στήνουν κάθε Πέμπτη στη σκηνή του Gazarte οι Burger Project και οι Τακίμ, με τις ευφάνταστες διασκευές τους που δίνουν νέα πνοή στις μουσικές της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Burger Project και Τακίμ: Funky πανηγύρι στη σκηνή του Gazarte
της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Αν οι Bee Gees τραγουδούσαν το "Αμοργιανό Νερό" ή κάποιος απέδιδε με τζουμπούς και ούτι το "Staying Alive" πόσο extreme θα ήταν για τα αυτιά μας το αποτέλεσμα; Αν μια μεξικανική φιέστα ξέσπαγε στο μέσον ενός ηπειρώτικου γάμου, τί θα χόρευαν οι καλεσμένοι; Πού εκτονώνεται μια funky διάθεση, όταν δεν τη χαλάει το κλαρίνο;

Πέμπτη απόψε κι οι απαντήσεις δίνονται live στην σκηνή του Gazarte, όπου όπως κάθε Πέμπτη του Μαρτίου πραγματοποιείται το ευρηματικά "ανίερο" fusion των Τακίμ και των Burger Project. Από τις τολμηρότερες μουσικές προτάσεις του μήνα, ο συνδυασμός μίας εννιαμελούς μπάντας βιρτουόζων του παραδοσιακού ήχου (που ευτυχώς δεν πάσχουν από σοβαροφάνεια, ούτε από αυστηρό ακαδημαϊσμό) με τις τέσσερις καρτουνοειδείς μουσικές περσόνες που αποτελούν τους Burger, εγγυάται μία χορευτική βραδιά, απουσία μουσικών συνόρων. Γιατί τίποτα δεν είναι πιο γοητευτικό από το φαινομενικά ετερόκλητο. Αλλά και τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο...

Τα δυο μουσικά σχήματα γνωρίζουν ωστόσο και αξιοποιούν τη βασική αρχή μιας τέτοιας συνταγής: όχι μόνο δεν υποτάσσουν την μουσική τους ετερότητα κι ανομοιογένεια, αλλά την χρησιμοποιούν μέχρι ακριβώς το σημείο που αποφεύγουν το κιτς. Όχι πως δεν φλερτάρουν με το κιτς, δη οι Burger Project που, κατά ένα μεγάλο μέρος, έχουν βασίσει την παρουσία τους στην παρωδία και την διασκευή της πιο κιτς πλευράς της ποπ.

Σε διασκευές βασίζεται ούτως ή άλλως το ρεπερτόριό τους, το οποίο εκτός από τις επιλογές μερικών από τα δημοφιλέστερα χορευτικά ποπ κομμάτια των 80s και 90s (από το “White Horse” μέχρι το “Time of my life”), περιλαμβάνει και μερικά εμβληματικά παραδοσιακά ή ρεμπέτικα. Τόσο εμβληματικά ώστε να αντέχουν και την... «θρασύτερη» ηλεκτρική διασκευή. Αυτό π.χ. έκαναν οι Burger παλαιότερα με το παραδοσιακό «Τα Βουνά της Κορυτσάς» ή με το «Βαπόρι απ' την Περσία» του Τσιτσάνη και βέβαια με την παλιά «Τσιγγάνα» (των Νίκου Φατσέα και Αλέξανδρου Τσαβαλά), μια επιτυχία της δεκαετίας του ΄50 που «ξαναγυαλίστηκε» αποκτώντας μία ηλεκρονική indy ένταση η οποία χάρη στην ερμηνεία της σπουδαίας Ματούλας Ζαμάνη φρέσκαρε και τις λαϊκές μνήμες του πρωτογενούς τραγουδιού.

Έχοντας δώσει και τέτοια δείγματα οι Burger, είχαν προετοιμάσει το έδαφος για οποιαδήποτε συνεργασία κινείται στην απέραντη μουσική γκάμα μεταξύ της ποπ και της ελληνικής παράδοσης. Τολμηρότερη επιλογή η τελευταία, γέννησε τη σύμπραξή τους με τους ευφυείς Τακίμ, ένα δεξιοτεχνικό σχήμα που συστεγάζει μερικούς από τους καλύτερους παραδοσιακούς μουσικούς της νέας γενιάς.

Το δικό τους ρεπερτόριο αντλείται από τη μουσική παράδοση της Σμύρνης και της Αλεξάνδρειας, ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας φυσικά, αλλά και των Βαλκανίων. Η βιρτουοζιτέ τους είναι τέτοια ώστε να παραμένουν πιστοί στο μελωδικό υλικό τους, προσδίδοντάς του ταυτόχρονα κάτι ολόφρεσκο. Ως σχήμα, ως αποστολή, ως ρεπερτόριο αλλά και αμιγώς μουσικά, οφείλω να πω ότι οι Τακίμ είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες και άρτιοι από τους Burger Project. Αν οι τελευταίοι ειναι γοητευτικοί, χαριτωμένοι και ευφάνταστοι στις διασκευές, οι Τακίμ είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένοι μουσικοί -με αυτόνομες μουσικές προσωπικότητες. Γι αυτό και στο πρόγραμμα του Gazarte, οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές είναι αυτές που εμπλέκουν και τους Τακίμ -ενώ τα «σόλο» κομμάτια των Burger, όσο χαριτωμένες διασκευές κι αν αφορούν, εξαντλούν γρήγορα την πρωτοτυπία του μουσικού τους «σερβιρίσματος».
 
Όταν η σκηνή του Gazarte στριμώχνει τους 9 Τακίμ (Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο- κλαρίνο, Πάνο Δημητρακόπουλο- κανονάκι, Βαγγέλη Καρίπη –κρουστά, Μάνο Κουτσαγγελίδη- τραγούδι, Θωμά Κωνσταντίνου-ούτι, τζουμπούς, Γιώργο Μαρινάκη-βιολί, Κώστα Μερετάκη-κρουστά, Ανδρέα Παπά-κρουστά, Γιάννη Πλαγιαννάκο-κοντραμπάσο) με τους 4 Burger Project (Al the X - King - φωνή, κιθάρες, Cosmic Communist-πλήκτρα, κιθάρα, φωνή, General Conzou - μπάσο, κοντραμπάσο, φωνή, Moshi Holiday-τύμπανα, φωνή), η πλατεία ανεβάζει στροφές σε ένα καθαρόαιμο, πολυεθνικό, fun πανηγύρι που χορεύεται ολόκληρο.
 
Info:
Gazarte Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ.: 210 3452277
Κάθε Πέμπτη στις 10μ.μ.
Είσοδος: 7-18€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v