Πρώτο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ τον Δεκέμβριο στη Στέγη

Έλληνες και ξένοι δεξιοτέχνες της τζαζ σκηνής συναντιούνται σε μια τριήμερη μουσική γιορτή, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από 2 έως και 4 Δεκεμβρίου, ξεδιπλώνοντας τα πολλά ρεύματα και τις προεκτάσεις μιας μεσογειακής τζαζ που αξίζει να απολαύσουμε.
Πρώτο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ τον Δεκέμβριο στη Στέγη
Με τη συνεργασία καταξιωμένων μουσικών της τζαζ σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πραγματοποιείται το πρώτο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με ένα μουσικό εύρος που θα σαγηνεύσει τους λάτρεις της τζαζ αλλά και όσους αγαπούν τα σύγχρονα ακούσματα των μεσογειακών παραδόσεων.

Η τζαζ διαθέτει μια μεγάλη και πολυσύνθετη παράδοση, έχοντας καταφέρει είτε να εισάγει είτε να αφομοιώσει όλες τις σημαντικές τάσεις που σημάδεψαν τη μουσική του 20ού αιώνα. Παράλληλα, πολλές μουσικές παραδόσεις που βασίζονται κι αυτές, έως κάποιο βαθμό, στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού έχουν επηρεαστεί από την τζαζ. Κι αν η τζαζ είναι χωρίς αμφιβολία το προϊόν της Μαύρης Αμερικής, πάντα είχε ορίζοντες ανοιχτούς προς κάθε κατεύθυνση.

Η ιδέα ενός Πανοράματος της Ελληνικής Τζαζ έχει νόημα λοιπόν μόνο αν ενσωματώνει μια τέτοια πλουραλιστική διάσταση. Με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική της Μεσογείου και στη σύμπραξη μεταξύ Ελλήνων μουσικών και εξαίρετων συναδέλφων τους από τις όχθες της κοινής μας θάλασσας, το πρώτο τριήμερο Πανόραμα που προτείνει η Στέγη είναι πιστό σε μια καθ’ όλα σύγχρονη και διεθνή σύλληψη της τζαζ.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Πανοράματος Ελληνικής Τζαζ έχει ο Δημήτρης Τρίκας.

Πρόγραμμα:

2 Δεκεμβρίου 2011: Γιώργος Τρανταλίδης/Τριλογία & Gilad Atzmon

Τρεις δεξιοτέχνες με ψυχή, φαντασία και δύναμη, δηλαδή τρεις πραγματικοί δημιουργοί από την Ελλάδα, συναντούν έναν σπουδαίο αυτοσχεδιαστή από το διεθνές στερέωμα και συγκροτούν ένα εκρηκτικό σχήμα σύγχρονης τζαζ, ειδικά σχεδιασμένο για την έναρξη του πρώτου Πανοράματος Ελληνικής Τζαζ και σύγχρονου αυτοσχεδιασμού, με αναφορές στη μουσική παράδοση της Μεσογείου.

Οι Trilogia, που αποτελούνται από τον ντράμερ Γιώργο Τρανταλίδη, τον Γιώργο Κοντραφούρη στο hammond και τον Γιώτη Σαμαρά στην ηλεκτρική κιθάρα, συμπράττουν με τον σαξοφωνίστα Γκιλάντ Άτσμον, τον εύψυχο Εβραίο που δηλώνει εβραιόφωνος Παλαιστίνιος. Πέρα από τη μαχητική πολιτική στάση του, ο Άτσμον είναι ένας από τους παγκοσμίως γνωστούς τζαζίστες που ενώνει την ορμητικότητα του bebop με τους ήχους της Ανατολής.

Πρόκειται για την πρώτη επί σκηνής συνεργασία των τεσσάρων αυτών σπουδαίων μουσικών της τζαζ και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού, η οποία δημιουργεί αίσθηση και προσδοκίες αφού ο καθένας τους έχει πίσω του μια μεγάλη προσωπική δισκογραφία και μια σημαντική διαδρομή είτε ως επικεφαλής γκρουπ είτε ως συνεργαζόμενος με άλλα διεθνή σχήματα.

Οι Trilogia και ο Γκιλάντ Άτσμον θα ξεδιπλώσουν με ευφάνταστο τρόπο μια μουσική γεμάτη ρυθμό, απόλαυση, ψυχή, ένταση, υποδειγματικά παιξίματα και κύριο χαρακτηριστικό τη μείξη Δύσης και Ανατολής. Ένα σύγχρονο αλλά και διαχρονικό fusion με όχημα την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό και επιβάτες τη μνήμη της παράδοσης και των ήχων της Ελλάδας, της Μεσογείου και του Αραβικού κόσμου.

Τριλογία: Γιώργος Τρανταλίδης: ντραμς, Γιώργος Κοντραφούρης: hammond, Γιώτης Σαμαράς: ηλεκτρική κιθάρα
Guest: Gilad Atzmon: σαξόφωνο

3 Δεκεμβρίου 2011: Mode Plagal & Majid Bekkas

Η δεύτερη μέρα του Πανοράματος επιφυλάσσει κι αυτή μια πρώτη σύμπραξη μουσικών, και πιο συγκεκριμένα των Ελλήνων Mode Plagal και του γνωστού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Μαροκινού Ματζίντ Μπεκκάς. Πρόκειται για άλλη μία ευφάνταστη και εντυπωσιακή συνεύρεση της τζαζ αφενός με την ελληνική μουσική παράδοση, όπως οι Mode Plagal ξέρουν να την αποδίδουν, και αφετέρου με τη βορειοαφρικανική παράδοση της Gnawa που μεταφέρει ο Μπεκκάς στο δικό του μουσικό DNA.

Ο Μπεκκάς είναι βιρτουόζος στο ούτι και το guembi, αλλά συγχρόνως δεξιοτέχνης της κιθάρας και ιδιαίτερος τραγουδιστής, που τα τελευταία χρόνια έχει βρει το δρόμο του στην ευρωπαϊκή (και όχι μόνον) τζαζ σκηνή μέσα από τις συνεργασίες του με διάσημους αυτοσχεδιαστές, όπως ο Archie Shepp, o Louis Sclavis, o Flavio Bolto, o Klaus Doldinger και ο Joachim Kuhn. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, από το Womex Sevilla και το Gaume Jazz Festival μέχρι το Ηugart Festival και το Grenoble Jazz Festival, εντυπωσιάζοντας με τη δεξιοτεχνία του και την ισορροπία μοντερνισμού και παράδοσης, που το σπάνιο ταλέντο του κατορθώνει να αποτυπώνει στο σήμερα.

Από την πλευρά τους, οι Mode Plagal ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων που ξεχωρίζουν από το «σωρό», αφού έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ένα προσωπικό ύφος στηριγμένοι στην τζαζ, το φανκ, αλλά και τη βυζαντινή και νεότερη ελληνική παράδοση.

Από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκαν μέχρι σήμερα έχουν διαγράψει μια ανοδική πορεία και χαρακτηρίζονται ως ένα σχήμα με αυτόνομη θέση στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή. Δεν είναι άλλωστε λίγο να γράφει το αμερικανικό περιοδικό Modern Drummer για τον πρώτο σου δίσκο πως είναι «ό,τι καλύτερο έπεσε στα χέρια μας εδώ και καιρό, ανεξάρτητα από την προέλευσή του»!

Mode Plagal: Θοδωρής Ρέλλος: σαξόφωνο, Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρική κιθάρα, Florian Mikuta: πλήκτρα, Αντώνης Μαράτος: μπάσο, Τάκης Κανέλλος: ντραμς
Guest: Majid Bekkas: gwembi, ούτι, κιθάρα, φωνή

4 Δεκεμβρίου 2011: Χάρης Λαμπράκης Quartet & Andrea Romani
Πώς γίνεται να παίζεις modal τζαζ και να δίνεις την αίσθηση ότι μιλάς τη γλώσσα της Ανατολής; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που περικλείει μια θεμελιακή αντίθεση, μπορεί να δώσει μόνον η μουσική και ο τρόπος παιξίματος του κουαρτέτου του Χάρη Λαμπράκη.

Την τρίτη και τελευταία βραδιά του Πανοράματος Ελληνικής Τζαζ, ο Χάρης Λαμπράκης στο νέυ, ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης στα τύμπανα, ο Δημήτρης Θεοχάρης στο πιάνο και ο Δημήτρης Τσεκούρας στο κοντραμπάσο συμπράττουν με τον νεαρό αλλά ταλαντούχο και πολλά υποσχόμενο Ιταλό φλαουτίστα Αντρέα Ρομάνι, που τον τελευταίο καιρό ζει στη χώρα μας.

Το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη αποτελεί τη σύμπραξη τεσσάρων μουσικών με κοινές αναφορές, αλλά και με αξιοσημείωτη πορεία ως σολίστες. Σημείο εκκίνησης για όλους αποτελεί η τροπική (modal) τζαζ των δεκαετιών του 1960 και του 1970, ο αυτοσχεδιασμός αλλά και η παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι επιρροές από τον John Coltrane και τον Bill Evans, αλλά και η έμπνευση από δυτικές αρμονίες, ρυθμούς και μελωδίες, είναι προφανείς. Ωστόσο, το μεγάλο μουσικό όπλο του σχήματος είναι ότι κατορθώνει να ακούγεται ως το απόλυτα σύγχρονο γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής, με έναν ήχο συμπαγή, καινούργιο, δημιουργικό, που είναι αποτέλεσμα ώσμωσης ποικίλων μουσικών στοιχείων, καταβολών και επιρροών, όπου όμως αδυνατείς να διακρίνεις τα επιμέρους «δομικά υλικά».

Η μουσική τους, κοντολογίς, αποτελεί δικαίωση της έννοιας της «καθαρής δημιουργίας».

Χάρης Λαμπράκης Quartet: Χάρης Λαμπράκης: νέυ, Νίκος Σιδηροκαστρίτης: ντραμς, Δημήτρης Θεοχάρης: πιάνο, Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
Guest: Andrea Romani: φλάουτο

Όλες οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα στη Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης:
21:00
Εισιτήρια: 18 € | Φοιτητικό-νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10 €
Τριήμερο: 42 €
(μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης και το 210 900 5 800)

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00)

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου.

Εκδοτήρια εισιτηρίων:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ: Λεωφόρος Συγγρού 107-109
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa.

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από:
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ,
τα καταστήματα Public
τα καταστήματα Παπασωτηρίου
το βιβλιοπωλείο Ιανός
και τα μηχανήματα easypay σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς.

Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις (3) εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.
Πάρκινγκ στη Στέγη: Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v