Σταύρος Ξαρχάκος: «Συνάντηση» κορυφής στο Παλλάς

Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος ανεβαίνει στην μουσική σκηνή του Παλλάς για να «συναντήσει» μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ποιητές. Μαζί του στο μουσικό αυτό ταξίδι η Νατάσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Χαρούλης, η Έλλη Πασπαλά, ο Μανώλης Λιδάκης και η Ηρώ Σαΐα.
Σταύρος Ξαρχάκος: «Συνάντηση» κορυφής στο Παλλάς
της Μάνιας Ζούση

Γοητευτικός παρά τα χρόνια που πέρασαν, δωρικός και ακριβοθώρητος, αποφεύγει πεισµατικά τη δημοσιότητα, ντυμένος πάντα στα μαύρα, με αυστηρότητα αλλά και ευγένεια που καθηλώνουν, ο Σταύρος Ξαρχάκος, δεν σταματά να δηλώνει καλλιτεχνικά παρόν, πενήντα χρόνια τώρα.

Με τραγούδια που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη έχοντας γίνει λαϊκά, επιμένει σε αυτές τις δύσκολες εποχές να αγκαλιάζει τον λόγο των ποιητών και των συνθετών και να τον χαρίζει στον κόσμο. Έχοντας την γενναιοδωρία αλλά και τη σοφία να συνεργάζεται με νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες που κάνουν αυτά τα τραγούδια αγαπητά στις νεώτερες γενιές. Ίσως να είναι χρήσιμο τέτοιες ώρες να θυμηθούμε έναν δημιουργό που ασχολήθηκε και με τα κοινά από θέσεις του δημοτικού συμβούλου, του ευρωβουλευτή και του βουλευτή από όπου παραιτήθηκε : «Αγωνίστηκα χρόνια με τις μικρές μου δυνάμεις για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη (...). Γελάστηκα όμως βάναυσα γιατί κάθε κόμμα αποτελεί σφαγείο ιδεών, ψυχοπνευματικών εξάρσεων, ανθρώπινης και πολιτικής ελευθερίας(...). Γιατί το υφιστάμενο σύστημα πολιτικής λειτουργίας και έκφρασης είναι διαβρωμένο, βαθύτατα αντιπνευματικό, αντιηθικό και τελικά αντιανθρώπινο». («Ελευθεροτυπία», 13 Ιανουαρίου 1990).

Και τρία χρόνια αργότερα σε εκτενές άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο»:

«... από τη στιγμή της παραίτησής μου ως σήμερα, ούτε πολιτική και κοινωνική κάθαρση συνέβησαν, ούτε η καινούργια ελπίδα για τον τόπο άρχισε(...). Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μιας βαριάς εθνικής κρίσης, όπως περίπου ήταν πριν από εκατό χρόνια, όταν κυριαρχούσε πάλι η πολιτική φθορά. Επιτέλους, ποιοι είναι οι αδιάφθοροι, ποιοι είναι οι αποφασισμένοι να πουν τον σκληρό λόγο στην καταστροφή μας;(...) Ζητούμε αυτούς τους Έλληνες, για να πουν όχι στην πολιτική σήψη μας, να καταπολεμήσουν την κοινωνική αναλγησία και αποξένωσή μας, να ασκήσουν το χρέος τους ως υπεύθυνοι πολίτες, να αντιδράσουν σε ανάξιους πολιτικούς και εξουσιαστές, να υψώσουν το πνευματικό τους ανάστημα απέναντι σε κάθε καταδολίευση και σε κάθε αλλοτρίωση σε βάρος της χώρας μας».

Από το δελτίο τύπου της παράστασης:

Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει στο «Παλλάς» την 12μελή Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, με έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου, σε ποίηση των Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά. Μαζί με τον Σταύρο Ξαρχάκο και την Κ.Ο.Ε.Μ., στις 10 και 11 Νοεμβρίου, θα βρίσκονται δύο νέοι καλλιτέχνες:

Η Νατάσσα Μποφίλιου, η νεαρή ερμηνεύτρια που τόσο έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια για την ξεχωριστή δύναμη, το πάθος και την συγκίνηση των ερμηνειών της, και ο Γιάννης Χαρούλης, που έχοντας σαν κληρονομιά τους ήχους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, χαράζει το δικό του δρόμο στο τραγούδι, υπακούοντας στο ένστικτό του. Σπουδαίες φωνές και οι δύο, έχουν πετύχει ήδη να καταξιωθούν και να ξεχωρίσουν σ’ έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο χωρίς να κάνουν εκπτώσεις...

Στις 12 και 13 Νοεμβρίου, τα τραγούδια θα αποδώσουν τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές.
Η Έλλη Πασπαλά, που με την βαθιά, ζεστή της φωνή, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο εκφραστικές Ελληνίδες τραγουδίστριες, ο Μανώλης Λιδάκης, κορυφαίος ερμηνευτής του έντεχνου τραγουδιού και η Ηρώ Σαΐα, μια σπουδαία φωνή με σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό της, που πρόσφατα μας «κατέθεσε» το μεγάλο ταλέντο της στην παράσταση «Γυναίκα Τριαντάφυλλο».

Όσοι παρευρεθούν στο θέατρο «Παλλάς», θα απολαύσουν βραδιές «μυσταγωγίας», με οδηγό τον Σταύρο Ξαρχάκο και εισιτήριο τις μελωδίες των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών. Ανεπανάληπτες παραστάσεις, που θα μαγέψουν, θα συγκινήσουν και θα ενθουσιάσουν όλους, όσοι θα έχουν την τύχη να τις παρακολουθήσουν.

Δείτε παρακάτω το trailer της παράστασης:


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:20€ (φοιτητικό), 25€,35€,45€, 50€, 60€,70€
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
ΠΑΛΛΑΣ
Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ: 210 3213100
Με πιστωτική κάρτα: 210 8108181
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v