Συναυλίες χειμώνα: Η φτώχεια θέλει... μουσική

Αφήνοντας πίσω μας το άκρως επιτυχημένο μουσικό καλοκαίρι, ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στα ξένα ονόματα που πρόκειται να επισκεφτούν τη χώρα μας τους επόμενους μήνες και βρίσκουμε λόγους για να… τραγουδάμε ακόμα.
Συναυλίες χειμώνα: Η φτώχεια θέλει... μουσική
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν το καλοκαίρι που πέρασε ήταν… ζίγκα στα μουσικά events και φεστιβάλ, τον χειμώνα μάλλον «κρύο» θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, όσον αφορά τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε… μεγάλο καλάθι και «βολευόμαστε» με τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί επίσημα μέχρι στιγμής (και τα οποία δεν μας χαλάνε καθόλου) , περιμένοντας ακόμα περισσότερα στο άμεσο μέλλον.

Οκτώβριος: Post Rock, beat box και moshpit α λα… Σουηδικά

Στο δεύτερο μισό του μήνα που διανύουμε, οι Wayne Hussey, Craig Adams και Simon Hinkler, κατά κόσμο The Mission, θα ενώσουν ξανά της δυνάμεις τους στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τους περιοδείας για τη συμπλήρωση 25 χρόνων και θα εμφανιστούν στο Fuzz Club την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου για μια gothic rock βραδιά (εισιτήριο 25€), (update: Οι Mission θα εμφανιστούν εν τέλει στις 4 Νοέμβρίου στο Fuzz) η ιδιαίτερη μουσική κολεκτίβα των Mogwai θα μας μελαγχολήσει για τα καλά – αλλά γουστάρουμε – στο Fuzz μια μέρα μετά (21 Οκτωβρίου, εισιτήριο: 28€) (update: η συναυλία τους αναβάλλεται μέχρι... νεοτέρας), ενώ το Σάββατο 22 Οκτωβρίου οι Σουηδοί The Haunted θα προκαλέσουν (ελπίζουμε) πανικό και άφθονα moshpit στο Gagarin 205 (εισιτήριο: 20€), έχοντας στις αποσκευές τους ολοκαίνουργιο – και αρκετά διαφορετικό απ’ ό,τι τους έχουμε συνηθίσει – άλμπουμ.



Την ίδια μέρα, στο Fuzz εμφανίζεται ο διάσημος street performer Benjamin Stanford aka Dub FX και «μάγος του beat box» όπως τον χαρακτηρίζουν (εισιτήριο: 15€-20€), ενώ την Κυριακή 23 Οκτωβρίου οι dark folk αναζητήσεις του Matt Elliot θα γεμίσουν το 6 D.O.G.S στην Αβραμιώτου (12, 15€). Τις επιλογές του Οκτωβρίου ολοκληρώνουν οι progressive metallers Symphony X στο Gagarin 205 (28/10, 33€) και η πολυβραβευμένη jazz ερμηνεύτρια Karrin Allyson στο Gazarte (29/10, 20€-40€).



Νοέμβριος: H Jazz, ο Tonino και οι… Iced Earth

Ο Νοέμβριος μπαίνει με δυναμικά Jazz ακούσματα. Έτσι στις 2 Νοεμβρίου η πρωτοπόρος της free jazz, Carla Bley, και ο βιρτουόζος του ηλεκτρικού μπάσου, Steve Swallow, συναντιώνται στο Παλλάς κάτω από την ομπρέλα του The Swallow Quintet (35-70€), ενώ την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου ο παγκοσμίου φήμης jazz κιθαρίστας Al di Meola έρχεται στην Ελλάδα, στο Θέατρο Ακροπόλ, μετά από πρόσκληση του Έλληνα σολίστα στο μπουζούκι, Μιχάλη Παούρη, για να μοιραστούν μαζί την σκηνή σε μια ιδιαίτερη συνεργασία (10€-50€). Στο ίδιο κλίμα και η εμφάνιση της jazz τραγουδίστριας Madeleine Peyroux στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 5 Νοεμβρίου (20€-60€). Την ίδια μέρα, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα οι αγαπημένοι του Ελληνικού ροκ κοινού, οι Puressence από το Manchester της Αγγλίας, έρχονται στην Αθήνα μετά από 2 χρόνια στην Αρχιτεκτονική (20€).



Στις 6 Νοεμβρίου οι Νεοϋορκέζοι βετεράνοι του heavy metal Virgin Steele επιστρέφουν στην χώρα μας για μια εμφάνιση στο Κύτταρο (25,30€), ενώ στις 7 και 8 Νοεμβρίου ο ανατρεπτικός τροβαδούρος Tonino Carotone με το τσιγγάνικο ταπεραμέντο θα εμφανιστεί στο θέατρο Ακροπόλ (10€-35€).



Συνεχίζουμε με jazz, ή καλύτερα… darkjazz με τους Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2000 ως ένα σχήμα που θα έγραφε πρωτότυπη μουσική για υπάρχουσες ταινίες του βωβού κινηματογράφου, όπως το "Nosferatu" του F.W.Murnau και το "Metropolis" του Fritz Lang. Το σχήμα παρουσιάζει ενδιαφέρον και η συναυλία – performance τους στο Gagarin 205 την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου θα είναι αναμφίβολα κάτι το διαφορετικό (15€, 20€).
Ο μήνας συνεχίζει με heavy metal ήχους από τα… παλιά. Οι Φινλανδοί Amorphis έρχονται για μία ακόμα φορά στη χώρα μας, στις 13 Νοεμβρίου στο Gagarin205, με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, το "The Beginning Of Times” (32€), ενώ οι θρυλικοί Iced Earth θα εμφανιστούν για δύο ημέρες (18 και 19 Νοεμβρίου) στον ίδιο χώρο (35€).



Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο γνωστός από τα εξαιρετικά του soundtrack ("Amelie", "Goodbye Lenin!", "Tabarly") Yan Tiersen επισκέπτεται ξανά την χώρα μας στο πλαίσιο της πανευρωπαικής του περιοδείας Skyline Tour και εμφανίζεται στην σκηνή του Fuzz το Σάββατο 19 Νοεμβρίου (30€, 35€). Μια εβδομάδα μετά, οι εκπρόσωποι της βρετανικής folk punk σκηνής The Levellers δίνει ολίγη από… rolling anarchy στο Gagarin 205 (28€, 33€), ενώ οι Γερμανοί thrashers Sodom και οι «ντροπαλοί λύκοι» Ulver θα εμφανιστούν στις 26 Νοεμβρίου αντίστοιχα στο AN Club (22€, 25€) και στο Fuzz (27€).



Δεκέμβριος, Ιανουάριος 2012: Τα πρώτα ονόματα

Αποχαιρετούμε το 2011 με τον 1ο Eurock Marathon (Apocalyptica, Rosebleed, Embassy, Kirmizi, Maximum Power, Note To Amy, Samarah, Singleton, Stereoverve) στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (3 Δεκεμβρίου, 35€ - 60€), τους Lacuna Coil στο Gagarin 205 (3 Δεκεμβρίου, 30€) και υποδεχόμαστε το 2012 με Septic Flesh (7/01 Fuzz Club, 20€), Arch Enemy (20/01, Gagarin 205 30€,35€) και τους The Walkabouts (28/01 Κύτταρο).



Καλό -μουσικό- χειμώνα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v