Ακούμε: Β. Μαρκαντώνη, Γ. Κούτρα και Γ. Μεράντζα

Τρεις δίσκοι από τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες περνάνε από το ακουστικό… μικροσκόπιο του In2life. Ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, ο Γιάννης Κούτρας και ο Γιώργος Μεράντζας ερμηνεύουν – ο καθένας με τον δικό του τρόπο – μελωδίες που θα συντροφεύσουν τα καλοκαιρινά μας βράδια.
Ακούμε: Β.  Μαρκαντώνη, Γ.  Κούτρα και Γ. Μεράντζα
της Φιλουμένας Ζλατάνου

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗΣ
«ΞΕΝΗ ΓΗ»
Εκδόσεις Γαβριηλίδη

Συνηθίζουμε να γκρινιάζουμε για τη χαμένη αίγλη του CD, που είχε το βιβλιαράκι του και καθόμασταν ακούγοντας τη μουσική και διαβάζοντας στίχους, χαζεύοντας εικόνες και έχοντας εντέλει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κάθε δισκογραφική δουλειά. Ξάφνου, ένας διαφορετικός δίσκος ήρθε στα χέρια μας. Ήταν η ολοκλήρωση ουσιαστικά ενός διηγήματος, μίας ιστορίας ενός «τύπου», του Στέλιου και της επιβίωσής του με τη βοήθεια φίλων του το χειμώνα. Σας μπερδέψαμε; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης μετά την πορεία του με το συγκρότημα Ανοιχτή Θάλασσα, αποφάσισε να ακολουθήσει μοναχική πορεία στην τραγουδοποιΐα και μας παρουσίασε μία καλαίσθητη δουλειά, η οποία εντασσόταν μέσα σε ένα βιβλίο, που έγραψε ο ίδιος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η «Ξένη Γη» του ήρωα του, του Στέλιου, είναι η δική του ξένη γη στο δύσβατο και αδηφάγο τοπίο της δισκογραφίας. Ένα τζιτζίκι που επιβιώνει το χειμώνα των μουσικών ημερών μας, με τόλμη και όρεξη.

Δεκατρία τραγούδια, με βάση την κιθάρα, που σου δίνουν την αίσθηση μιας παρέας φίλων το καλοκαίρι σε μία παραλία να τραγουδάνε, να ελπίζουν, να ονειρεύονται το αύριο. Ο έρωτας, το κάθε τέλος και η κάθε αρχή, οι πάσης φύσεως ιατροί, οι γραμμές που τραβάμε, οι γάτες που είναι γυναίκες, τα φεγγάρια και η ζωή περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο, σε ένα δίσκο που στην αρχή μπορεί να μη σου γεμίσει το μάτι, όμως στο τέλος δε θα θέλεις να τελειώσει. Μικρές ιστορίες άρτια δομημένες, με στίχο παραστατικό, που δένουν από μουσική χωρίς εξάρσεις δίνοντας ώθηση στο στίχο, χωρίς να τον «καπακώνει».

Το βιβλίο είναι εξίσου απολαυστικό και ταυτίζεται αρκετά και με τα τραγούδια. Πρόκειται για μία νουβέλα ενός ταλαντούχου τραγουδοποιού που τολμά με την κίνησή του δύο σε ένα. Η φωνή του Μαρκαντώνη καθαρή, με σωστή άρθρωση, με απέριττη ερμηνεία, αναδεικνύει τα τραγούδια. Ξεχωρίσαμε τα υπέροχα «Άγριες μέρες», «Empty moons», «Γυναίκες και γάτες», «ξέρω το μυστικό σου». Συμμετέχουν σαν το κερασάκι στην εύγεστη τούρτα η Ιωάννα Μορφή και ο Κώστας Αντωνιάδης(GAD). Αξίζει αν το αποκτήσετε.

www.gavrielidesbooks.gr  

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
«30 χρόνια, 30 φίλοι ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΒΥΡΩΝΑ»
Μικρός Ήρως 2011

Ένας δίσκος που έπρεπε να κυκλοφορήσει, ένας δίσκος που κάθε ακροατής της ελληνικής μουσικής έχει όφελος να αποκτήσει είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας στο Βύρωνα, το Σεπτέμβριο του 2009, προς τιμήν του Γιάννη Κούτρα. Ο τραγουδιστής που σημάδεψε με τις ερμηνείες του το «Σταυρό του Νότου» κάλεσε φίλους σε μία μεγάλη συναυλία, όπου συμμετείχαν 30 καλλιτέχνες, με τραγούδια ορόσημο για την ελληνική δισκογραφία.

Οι φίλοι του Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώργος Ανδρέου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Γραμματικού, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Λειβαδάς, Κώστας Μακεδόνας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώργος Μεράντζας, Γιάννης Μηλιώκας, Μανώλης Μητσιάς, Θάνος Μικρούτσικος, Σάκης Μπουλάς, Μάνος Ξυδούς, Λάκης Παπαδόπουλος, Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Τουρκογιώργης, Διονύσης Τσακνής και Υπόγεια Ρεύματα, μοιράστηκαν τη σκηνή, τη συγκίνηση, τις νότες, το μεράκι με τον Κούτρα, σε ερμηνείες και ντουέτα απρόσμενα και μη.

Ένα διπλό CD και DVD που αποτυπώνει τις στιγμές για όσους έζησαν και για όσους δεν τα κατάφεραν εκείνη τη βραδιά. Με ήχο εξαιρετικό, ευρηματικά παιξίματα από την μπάντα και με ένα Γιάννη Κούτρα σε εμπνευσμένες ερμηνείες, που συγκλόνισαν, η δουλειά αυτή ξεχωρίζει από πολλές του είδους της. Πρόκειται άλλωστε για έναν ερμηνευτή ορόσημο στα ελληνικά δεδομένα, στη φωνή του οποίου ο χρόνος προσέθεσε σοφία, και συνοδοιπόρους στη συναυλία εκείνη την πλειοψηφία της avant garde της ελληνικής τραγουδοποιΐας.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ
«ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ»
Mικρός Ήρως 2010


Πρόκειται για μία εμβληματική φωνή, την οποία αξιοποίησαν συνθέτες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Λεοντής με μεγάλη επιτυχία. Η ερμηνεία του στο δίσκο του πρώτου «Τροπάρια για Φονιάδες» θεωρείται αξεπέραστη. Δωρικός και έντονα συναισθηματικός χωρίς να υποπίπτει σε μελούρες ερμήνευε πάντα το υλικό που του προσφερόταν. Είχε πάρα πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει δικό του προσωπικό δίσκο, από το 1986, η αγάπη του κόσμου στις ζωντανές εμφανίσεις του τον ώθησαν να το επιχειρήσει, χαρίζοντάς μας το «Όλα είναι εδώ», με 7 επανεκτελέσεις και 6 καινούρια τραγούδια, τα οποία υπογράφουν ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Διονύσης Τσακνής, ο Θοδωρής Γκόνης, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο Dasho Kurti , η Αγγελική Κοτσά και ο Γιώργος Κατάρας.

Πρόκειται για ένα δίσκο με ατού αλλά και μειονεκτήματα. Εξαιρετικές χαρακτηρίζονται, στην πλειοψηφία τους, οι λιτές ερμηνείες του, που σέβονται τα τραγούδια, με μια φωνή που σεβάστηκε στο έπακρο ο χρόνος, όμως οι ενορχηστρώσεις είναι φτωχές. Τα νέα τραγούδια είναι καλά και αναδεικνύονται από τη φωνή του Μεράντζα. Ξεχωρίσαμε το «Οι πρίγκηπες του τραγουδιού» και το «Φαβορί».

Οι επανεκτελέσεις στα τραγούδια «Σε είδαν τα μάτια μου» (Θάνος Μικρούτσικος, Μιχάλης Γκανάς), «Είσαι η Πρέβεζα και το Κιλκίς» (Θάνος Μικρούτσικος, Μάνος Ελευθερίου), «Πως να σωπάσω» (Σταύρος Ξαρχάκος, Κώστας Κινδύνης) και «Υστερόγραφο Τι να της κάνω της καρδιάς» (Παραδοσιακό) είναι στα ατού του δίσκου. Δυστυχώς, δεν πέτυχε το γλυκό στα «Παλιά Καλοκαίρια» και το «Ανάβω μία φωτιά».

Εντέλει ακούσαμε ένα δίσκο καλό στο σύνολό του, που αξίζει να ακούσει κανείς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v