Maceo Parker: Μια funky jazz βραδιά στο Παλλάς

Ο μάστορας της jazz, Maceo Parker, επιστρέφει στην ενεργό μουσική δράση μετά από δεκαέξι χρόνια, και έρχεται να μας χαρίσει τους funk&jazz ρυθμούς του στο Παλλάς την νύχτα της 19ης Οκτωβρίου.
Maceo Parker: Μια funky jazz βραδιά στο Παλλάς
Οι τυχερές αναγνώστριες που κέρδισαν τις προσκλήσεις είναι οι:

ΚΑΡΔΙΤΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ


Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας στον διαγωνισμό.


Δηλώστε συμμετοχή, συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας στην Φόρμα του Διαγωνισμού, για να κερδίσετε διπλές προσκλήσεις για την συναυλία του Maceo Parker την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, στο Παλλάς. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Τρίτης 19/10 από εδώ, ενώ οι νικητές θα ενημερωθούν προσωπικά με e-mail. 

Στο Παλλάς πρόκειται να εμφανιστεί ο jazz master Maceo Parker, για ένα live στους ρυθμούς της τέχνης που μόνο αυτός ξέρει να χειρίζεται τόσο επιδέξια. Δάσκαλοί του ήταν άλλωστε οι απόλυτοι θρύλοι του jazz και funk στερεώματος, από τους οποίους άντλησε έμπνευση την τελευταία πεντηκονταετία.

Το όνομα του Maceo Parker (Μέισιο Πάρκερ) είναι συνώνυμο του funk και του groove. Ο θρυλικός σαξοφωνίστας καθιερώθηκε παίζοντας με τον James Brown, τον George Clinton και τον Bootsy Collins. Το θρύλο του, όμως, ως μεγάλη μορφή του groove, τον έφτιαξε με τον James Brown και τους JB Horns.

O Maceo Parker γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ το 1943 και ξεκίνησε να παίζει σαξόφωνο λίγο πριν την εφηβεία του. Ίνδαλμά του ήταν ο Ray Charles, που αποτέλεσε και φάρο στην καριέρα του. Παράλληλα με την «τρέλα» του για τον Ray Charles, άρχισε να ακούει μετά μανίας σαξοφωνίστες όπως τον King Curtis, τον «Fathead» Newman, τoν Cannonball Adderley και τον Hank Crawford.



Το μεγάλο βήμα του Parker έγινε το 1964, όταν ο James Brown προσέλαβε τον αδελφό του Melvin Parker ως ντράμερ, ο οποίος επέβαλε τη δοκιμαστική πρόσληψη και του αδελφού του για 6 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, ο Maceo βρέθηκε στη μπάντα που μεσουράνησε σε όλη τη μουσική βιομηχανία, προσφέροντάς του σταδιακά την ευκαιρία να παίξει τενόρο σαξόφωνο πλάι στο «Νονό της soul».

To αποτυπωμένο σε δίσκο πρώτο μεγάλο hit, στο οποίο ο Parker συνεισέφερε καταλυτικά, ήταν το θρυλικό «Papa’s got a brand new bag». Ο ίδιος περιέγραφε τις εμπειρίες του με τον θρυλικό James Brown λέγοντας «ένιωθες ότι είσαι στο... πανεπιστήμιο». Η σκηνική παρουσία των δύο ταίριαξε τόσο πολύ και ο ένας με τον άλλον ατακάριζαν τόσο καλά είτε χορογραφικά είτε με τα φωνητικά αλλά και το μπιτάτο παίξιμο, που δυσκολευόταν κάποιος να διακρίνει πού τελείωνε η ιδιοφυία του ενός και πού άρχιζε του άλλου.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Parker εμφανίστηκε με τον George Clinton και τη μπάντα του Parliament Funkadelic, αλλά και την Rubber Band του Bootsy Collins. Παρά τα «διαλείμματα» αυτά, ο κορυφαίος μουσικός πάντα επέστρεφε στη μπάντα του Brown, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπου η φυλάκιση του Brown τον οδήγησε οριστικά στη σόλο καριέρα. Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκινάει εμφανίσεις με το σχήμα Maceo Parker & The JB Horns με περιοδεία σε όλο τον κόσμο.



To 1990 είναι η χρονιά που επανέρχεται στη σόλο δισκογραφική παρουσία του με το δίσκο «Roots Revisited» που έμεινε δέκα εβδομάδες στα jazz charts του Billboard και το «Mo’ Roots» το 1991. Τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία και διείσδυσή του στη νεολαία την πετυχαίνει το 1992 με το δίσκο «Life on Planet Groove» που του εξασφάλισε έναν τεράστιο αριθμό fans σε παγκόσμιο επίπεδο, στις νεαρότερες κυρίως ηλικίες.

Έκτοτε έχει δημιουργήσει πολλά επιτυχημένα album και έχει συμμετάσχει σε project που απογείωσαν την καριέρα του και την φήμη του, όπως τα εξαιρετικά «Funk Overload», «Made by Maceο», «School’s In» και το περίφημο “Roots and Grooves”, όπου τραγούδησε άσματα του μέντορά του Ray Charles.

Πολλοί θεωρούν τον Parker έναν από τους σπουδαιότερους performers στη σκηνή της funk, της jazz, της R&B και της soul. Το βέβαιο είναι, ότι ο Maceo Parker είναι ένας καλλιτέχνης θρύλος και κάθε εμφάνισή του εξελίσσεται σε ένα απόλυτο funk πάρτυ.

Ένα τέτοιο πάρτυ θα είναι και η μοναδική του συναυλία Maceo Parker και η επάνοδός του στην Αθήνα, μετά από 16 χρόνια, με την πολυμελή μπάντα του, η οποία αναμένεται να μας χαρίσει ατέλειωτες στιγμές κεφιού σε μία εποχή που τις χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Στις 19 Οκτωβρίου 2010 στις 9.00μμ στο Παλλάς ο θρύλος του funk θα είναι κοντά μας.



Τιμές εισιτηρίων: 43, 53, 63 €
Προπώληση εισιτηρίων:
Παλλάς, Βουκουρεστίου 5
Με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81
Κρατήσεις μέσω internet: www.ellthea.gr
Και στο κατάστημα Public
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v