Ακούμε: Locomondo και Μάρθα Φριντζήλα live

Δύο ολόφρεσκες, χορταστικότατες ζωντανές ηχογραφήσεις μας δίνουν αφορμή για δύο διαφορετικά πάρτι. Το πρώτο, υπό τους reggae ska ήχους των Locomondo μας ταξιδεύει απευθείας στην Καραϊβική, ενώ το δεύτερο προτείνει μια εκ νέου γνωριμία με την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Ακούμε: Locomondo και Μάρθα Φριντζήλα live
της Φιλουμένας Ζλατάνου

“Κάθε φορά που αυτό που έρχεται από μας σε κάνει να χαμογελάς
και το κορμί σου να κουνάς
βλέπω τα μάτια σου να λάμπουν απ' το βάθος της σκηνής, μάτια που
λάμπουν πιο πολύ απ' τους προβολείς”.

Το περιμέναμε και ήρθε να μας συντροφεύσει σε ό,τι κάνουμε, σε όποια στιγμή της ημέρας μας κι αν το αποφασίσουμε. Το διπλό live CD των Locomondo είναι πλέον στα δισκοπωλεία. Σε μια πολύ προσεγμένη ηχογράφηση των καλύτερων στιγμών και των πιο αγαπημένων τραγουδιών τους, μας ταρακουνούν και μας κάνουν να χαμογελάμε, να ονειρευόμαστε και να λικνιζόμαστε μεταφέροντάς μας το κλίμα των συναυλιών τους, που αποτελούν γεγονός και πάρτι. Είναι διαφορετικό αυτό το πάρτι, καθώς ο reggae ska ήχος τους έχει συγχωνεύσει κουλτούρες και τις έχει ενσωματώσει στην ελληνική, δημιουργώντας το καλύτερο χαρμάνι και αναδεικνύοντας τους Locomondo σε μια από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες μπάντες της δεκαετίας.

Η φωνή του Μάρκου Κούμαρη έχει αυτό το ξεχωριστό που χρειάζεται ο ήχος της μπάντας και το δέσιμο όλων των παιδιών και η κοινή φιλοσοφία αποτελεί τα μυστικά μιας μπάντας που παραμένει πιστή σε αυτό που έχει επιλέξει. Νιώθεις ότι τα νησιά της Ελλάδος έχoyn άρωμα τζαμαϊκανό και η Αθήνα μοσχοβολάει Καραϊβική και τελικά όλα είναι και ελληνικά.
Τραγούδια όπως ο «Γλάρος», η «Φραγκοσυριανή», «Me wanna dance», «Μαγικό χαλί», «Καραπιπερίμ», «Γαμήλιο Πάρτι», «Trendy Litsa», «Αστέρια στη σκηνή», «Γελάς πιο δυνατά» και για πρώτη φορά δισκογραφημένο το πολυσυζητημένο «Pro» (Πίνω μπάφους και παίζω προ) σε ένα χορταστικό live CD με βalkan beats, reggae, ska, και latin ηχοχρώματα και στίχους με νόημα.

Έχουν αυτό το κάτι οι Locomondo που σε κάνουν να ξεχνάς την κάθε έγνοια και να αφήνεσαι στη μαγεία της μουσικής και να ξεδίνεις. Αποκτήστε αυτό το δίσκο και δε θα χάσετε.

Music Box 2009

Μάρθα Φριντζήλα - 2 Νύχτες στα Μέγαρα - Ζωντανή Ηχογράφηση στο Αίθριο των Μουσών (Μέγαρο Μουσικής)
Το όνομα της Μάρθας Φριντζήλα άρχισε να ακούγεται από τη συνεργασία της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Η πολυδιάστατη καλλιτεχνική της υπόσταση φάνηκε με τη δραστηριότητά της στα θεατρικά δρώμενα της χώρας, ως σκηνοθέτρια, ηθοποιός και συγχρόνως ως ερμηνεύτρια η οποία δεν αναλώνεται σε πρόσκαιρες κινήσεις. Ο πρώτος προσωπικός της δίσκος σε συνθέσεις του πολλά υποσχόμενου Βασίλη Μαντζούκη και η μετέπειτα επιλεκτική συμμετοχή της στη δισκογραφία σε δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του Γιώργου Νταλάρα, του Βασίλη Μαντζούκη, του Δημήτρη Μπασλάμ, του Θέμου Σκανδάμη και σε άλλους την προστάτεψε και την ανέδειξε σε μια ερμηνεύτρια που οι επιλογές της έχουν λόγο και αιτία.

Ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει το προσωπικό της πόνημα, που αποτελούν οι παραστάσεις με τους «Κουμπάρους» ή αλλιώς «Kubara Project: Δυο Νύχτες στα Μέγαρα». Μία ζωντανή ηχογράφηση από δύο βραδιές όπου παρουσίασε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με κέφι, μπρίο, εναλλαγές συναισθημάτων ακόμα και διάθεση διακωμώδησης, με τους συνεργάτες της, που είναι ομάδα χρόνια τώρα. Το πρώτο εκ των δυο cd με τίτλο «The kubara project» περιέχει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα (από Μιχάλη Σουγιούλ και Δημήτρη Λάγιο μέχρι Μάνο Χατζιδάκι και Kurt Weill), ενώ το δεύτερο «Παράδοση κατ’ οίκον» καλεί τους ακροατές σε μια περιπλάνηση στην παραδοσιακή μουσική και στα τραγούδια της Ελλάδας.

Τραγούδια των Δημήτρη Λάγιου, Μάνου Χατζιδάκι, Μιχάλη Σουγιούλ, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Λαύκα, Ιωάννας Γεωργακοπούλου, Γιώργου Ζαμπέτα, Κώστα Σκαρβέλη, Μίμη Πλέσσα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Maurice El Medioni, Renato Carosone και Kurt Weill καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από την Κάρπαθο, την Κρήτη, την Κάλυμνο, την Ήπειρο, την Θράκη, τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Κύπρο διασκευάζουν και παίζουν οι Αντώνης Ανδρέου, Κλέων Αντωνίου, Μάνος Επιτροπάκης, Νίκος Καρατζάς, Χάρης Λαμπράκης, Βασίλης Μαντζούκης, Αντώνης Μαράτος, Κώστας Νικολόπουλος, Κυριάκος Ταπάκης, Παναγιώτης Τσεβάς και Camilo Betancor, φρεσκάροντάς τα και προσφέροντάς τα γενναιόδωρα σε γνώστες και μη. Όλα αυτά τα συνδέει η εκρηκτική Μάρθα Φριντζήλα που έχει αφήσει το στίγμα της με φωνή και ερμηνεία που άλλοτε γίνεται κοριτσάκι, άλλοτε γυναίκα της Νάπολης, άλλοτε γιαγιά από την Κάρπαθο και άλλοτε απλή λαϊκή κομμώτρια της γειτονιάς.

Ένας δίσκος κόσμημα που θα σας κάνει να τρέξετε στην επόμενη παράσταση των Kubara Project, δηλαδή κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Μετρό όλο το Φλεβάρη (Γκύζη & Κάλβου 83, 210 6439089, ώρα έναρξης 9.30).

Μικρός Ήρωας 2009
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v