Αίθριες Νύχτες στο Αίθριο των Μουσών

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής στην καρδιά της Αθήνας θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε  στο Αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής από τις 8 μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
Αίθριες Νύχτες στο Αίθριο των Μουσών
Και τον Σεπτέμβρη αυτό, για έκτη συνεχή χρονιά, ο φιλόξενος και δροσερός χώρος του «Αιθρίου των Μουσών», φυσική προέκταση του Μεγάρου προς το ύπαιθρο, φιλοδοξεί να προσελκύσει το κοινό με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και στόχο την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Δημοφιλείς έλληνες καλλιτέχνες: ο Μπάμπης Στόκας, οι Raining Pleasure, η Ελεονώρα Ζουγανέλη με τους Imam Baildi, η Αθηνά Ανδρεάδη και η Μάρθα Φριντζήλα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, καλούν συναδέλφους φίλους τους στη σκηνή και τραγουδούν μαζί τους αλλά και με το κοινό γνωστά και αγαπημένα τραγούδια τους.

8 και 9 Σεπτεμβρίου: Μπάμπης Στόκας «Τραγουδήστε μη ντρέπεστε»

Ο Μπάμπης Στόκας θα προσκαλέσει το κοινό του Αιθρίου να τραγουδήσει μαζί του και να θαυμάσει την ικανότητά του να κινείται με απόλυτη άνεση, ανάμεσα στους δρόμους του έντεχνου, του λαϊκού και του ροκ αλλά και τη σπάνια ευαισθησία με την οποία ερμηνεύει τις μπαλάντες του. Η εφηβική του παρέα με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και η γνωριμία τους με το Μάνο Ξυδούς οδήγησε το 1990 στην δημιουργία των ΠΥΞ ΛΑΞ.  Στις δύο συναυλίες που θα δώσει στο Αίθριο, τον Μπάμπη Στόκα θα συνοδεύσει μια σπουδαία παρέα μουσικών (Στέφανος Λογοθέτης, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Παχύς, Σόνια Μπαξεβάνη, Βαγγέλης Χάνος, Αστέρης Παπασταματάκης, Νίκος Γιαννάτος) ενώ τους φωτισμούς θα φροντίσει ο Αλέξης Προδρόμου και τον ήχο ο Σάκης Πυριόχος.

11 & 12 Σεπτεμβρίου: 20 years of Raining Pleasure

Συγκρότημα, που συγκαταλέγεται στα πιο δυναμικά-εναλλακτικά των τελευταίων είκοσι ετών στην Ελλάδα οι Raining Pleasure εμφανίζονται στη σκηνή του Αιθρίου για δύο βραδιές με καλεσμένους δύο αγαπημένους τους φίλους: την Έλλη Πασπαλά και τον Ντέηβιντ Ληντς.

Οι Raining Pleasure είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση αγγλόφωνου σχήματος, για τα ελληνικά δεδομένα. Έχουν ήδη δύο χρυσούς δίσκους στo ενεργητικό τους, και έξι άλμπουμ. Ξεκίνησαν από την Πάτρα το 1990 (σαν Rest In Peace) και το 1992 απέκτησαν το όνομα που έχουν σήμερα. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι οι Vasilikos , o X-Jeremy, o Jay και ο Sak και εξακολουθούν πάντα να τραγουδούν τα τραγούδια τους στα αγγλικά. Στις συναυλίες του Αιθρίου θα παρακολουθήσουμε μουσική των 20 χρόνων πορείας του συγκροτήματος, με επιλεγμένες συνθέσεις από το σύνολο της δισκογραφίας τους, ενώ ιδιαίτερο χαρακτήρα στη μουσική ανασκόπηση αναμένεται να δώσουν οι ανανεωμένες ενορχηστρώσεις τραγουδιών από τα πρώτα δισκογραφικά τους βήματα εμπλουτισμένα με περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τη συνεργασία τους με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch για το δίσκο του συγκροτήματος Reflections, που κυκλοφόρησε το 2005 με διασκευές στις γνωστές μελωδίες του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι. Η συνεργασία με τους δύο καλλιτέχνες ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2003 όταν το συγκρότημα τους κάλεσε να συμμετάσχουν στο άλμπουμ τους «Forwards & Backwards» , ενώ τους έχει ονομάσει τους ‘νονούς’ του Reflections, αφού η ιδέα να το διασκευάσουν προέκυψε έπειτα από ένα χρόνο, μετά από πρότασή τους να μοιραστούν μαζί την σκηνή σε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη.

14 & 15 Σεπτεμβρίου: Ελεωνόρα Ζουγανέλη – Imam Baildi  «Ethnic Fusion στο Αίθριο από τη Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι την Rambla και πάλι πίσω»

Μ’ ένα τίτλο που μας εμπνέει για μουσικά ταξίδια (με σημείο συνάντησης την ‘καρδιά’ δύο πόλεων - της Αθήνας και της Βαρκελώνης - από το Αίθριο του Μεγάρου στη Βασιλίσσης Σοφίας στην περίφημη λεωφόρο Ράμπλα και πάλι πίσω) η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με τους Ιμάμ Μπαιλντί ετοιμάζονται να μας απογειώσουν με το πάθος, την ένταση αλλά και το ρομαντισμό τους.

Η 24χρονη Ελεονώρα Ζουγανέλη έκανε την πρώτη δισκογραφική εμφάνιση της, στη "Δεύτερη Ακρόαση" ένα CD με νέες φωνές και νέους δημιουργούς της ¨Μικρής Άρκτου¨ του Παρασκευά Καρασούλου ενώ αμέσως μετά, συνεργάστηκε με τον Γ. Νταλάρα στην Εστουδιαντίνα στον δίσκο "Δάκρυ στο Γυαλί. Έχει κατακτήσει το κοινό και την κριτική με την πρώτη κιόλας προσωπική της δισκογραφική δουλειά. Με τον τίτλο «Έλα» το άλμπουμ υπογράφουν κορυφαία ονόματα του χώρου όπως, οι: Αντώνης Μιτζέλος, Σταύρος Λογαρίδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκος Μωραΐτης, Sunny Μπαλτζή, Κίτρινα Ποδήλατα, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Αχιλλέας Διαμαντής και Δημήτρης Κασιούρας. Τραγούδια μελωδικά, γρήγορα, αλλά και πιο αργά με προσεγμένους στίχους και πλούσιο συναίσθημα θα απολαύσει το κοινό του Αιθρίου από την Ελεονώρα Ζουγανέλη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνύπαρξη της στη σκηνή με τους Ιμαμ Μπαϊλντί. Την Ελεονώρα Ζουγανέλη συνοδεύουν οι μουσικοί: Ματί Παλαιολόγος, Γιώργος Μητσοτάκης, Δημήτρης Μουτάφης και Γιάννης Κωνσταντινίδης.



Οι Imam Baildi έχουν χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένα ιδιαίτερο project παρά…συγκρότημα. Κι αυτό οφείλεται στο αποτέλεσμα των πειραματισμών του Ορέστη και του Λύσανδρου Φαληρέα, πάνω σε παλιούς και καινούργιους ήχους. Οι ίδιοι κατατάσσουν το εαυτό τους στην electronica σκηνή με στοιχεία folk, χωρίς τα κομμάτια να έχουν ψηφιακό ήχο, όπως συνηθίζεται σε αυτό το είδος αλλά τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν να ακούγονται κανονικά. Εκτός από τους αδελφούς Φαληρέα που είναι τα ιδρυτικά μέλη, τους Ιμαμ Μπαιλντί αποτελούν οι: Γιάννης Δίσκος, Περικλής Αλιώπης, Αλέξης Αραμπατσάκος και Χάρης Κρεμμύδας ενώ μαζί τους θα εμφανιστούν και οι: Σπύρος Βρυώνης, Γιάννης Αρβανιτάκης, Περικλής Αλιώπης, Φαίη Μπρουζάκη και Mc Yinca.



Δέκα χρόνια πειραματισμού και οι Ιμαμ Μπαιλντί καταφέρνουν να κινηθούν αριστοτεχνικά και με εξαιρετική αρμονία ανάμεσα στις κλασικές φόρμες και την ηλεκτρονική μουσική. Με αυτόν τον τρόπο το σχήμα καταφέρνει να δημιουργεί ένα πρωτότυπο αποτέλεσμα. Αντλούν υλικό από το παρελθόν και καταφέρνουν να φέρουν αυθεντικές εκτελέσεις στο σήμερα, διατηρώντας ωστόσο, όλη τη συγκίνηση του πρώτου ακούσματος σε τραγούδια σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών όπως το «Η ζωή μας είναι λίγη» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, το «Δε θέλω πια να ξαναρθείς» με τη φωνή του Μανώλη Χιώτη και της Μαίρης Λίντα, «Το Μινόρε της Αυγής», «Τα ξένα χέρια» του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Ντυμένη σαν Αρχόντισσα», το «Πόσο λυπάμαι» με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο κ.α.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 το βράδυ.
Οι τιμές για τις εκδηλώσεις είναι 25€(γενική είσοδος) και 10(φοιτητικό).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v