Luz Casal: Με "Ψηλά Τακούνια" στο Ηρώδειο και το Θέατρο Γης

Με ένα ολοκαίνουριο δίσκο στις αποσκευές της, και μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο πίσω της, η Μούσα του Αλμοδοβάρ, Luz Casal, επιστρέφει στην Ελλάδα πιο αισθαντική από ποτέ, για δύο μοναδικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Luz Casal: Με Ψηλά Τακούνια στο Ηρώδειο και το Θέατρο Γης
Η Luz Casal, η μούσα του Πέδρο Αλμοδοβάρ, φοράει τα "Ψηλά Τακούνια" και τραγουδάει για τον έρωτα και τη ζωή. Έχοντας στις αποσκευές της αυτή τη φορά, πέρα από τις διάσημες και πολυαγαπημένες της επιτυχίες της, νέα σπουδαία τραγούδια απ’ το πρόσφατο άλμπουμ της, "Vida Toxica".

H μεγάλη Ισπανίδα ερμηνεύτρια επιστρέφει στη χώρα μας για να μας ταξιδέψει μουσικά στον κόσμο των αισθήσεων με το μοναδικό της τρυφερό και συνάμα παθιασμένο τρόπο, σε δύο συναυλίες σταθμούς.

Σε δύο αισθαντικές συναυλίες γεμάτες ένταση και εκφραστικότητα, ερωτισμό και συγκίνηση. Συγκίνηση όμοια μ' αυτήν που προκάλεσε σε όλον ανεξαιρέτως τον κόσμο, με τις συγκλονιστικές και αξεπέραστες ερμηνείες της στο περίφημο "Un Ano de Amor" αλλά και στο θρυλικό πλέον "Piensa en mi" από την ταινία "Ψηλά Τακούνια" του διάσημου Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδοβάρ. Ερμηνείες που εκτίναξαν στα ύψη τη δημοτικότητά της και της χάρισαν δικαίως την παγκόσμια καταξίωση.

Η Luz Casal γεννιέται στη Γαλικία, στην περιοχή της La Coruña, αλλά μεγαλώνει στην Αστούριας. Σπουδάζει πιάνο, σολφέζ και μπαλέτο, ενώ γίνεται μέλος του rock συγκροτήματος Los Fannys. Το 1977 μετακομίζει στη Μαδρίτη, για να προωθήσει την καριέρα της. Συνθέτει και ηχογραφεί δικά της κομμάτια και δοκιμάζει τις υποκριτικές της ικανότητες, συμμετέχοντας στο θεατρικό έργο Las Divinas. Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έρχεται το 1980, με το single "El Ascensor".

To 1982 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός δίσκος, που φέρει το όνομά της. Περιέχει κομμάτια δικά της και άλλων συνθετών, όπως ο Roque Navaja, o Noel Soto και ο Carlos Narea. Ο τρίτος δίσκος είναι, όμως, που της χαρίζει την πρώτη επιτυχία, χάρη στο κομμάτι "Rufino". Ο πέμπτος δίσκος - τελευταία συνεργασία με τη δισκογραφική Zafiro - παρουσιάζει στους ακροατές μία Luz καλύτερη από ποτέ: λιγότερο επιθετική, αλλά συγχρόνως δυνατή στην ερμηνεία μπαλάντας.

Το 1989 υπογράφει συμβόλαιο με τη Hispavox και το νέο άλμπουμ, "Luz V", με παραγωγούς τον Paco Trinidad και τον Chucho Merchán, πουλάει 300.000 αντίτυπα. Κλασικά κομμάτια θεωρούνται πλέον τα "Te Dejé Marchar" και "No Me Importa Nada". Από τον επόμενο δίσκο ("A Contraluz"), το "Piensa En Mí", μπολέρο του Agustín Lara, επιλέγει ο Almodóvar, για κεντρικό μουσικό θέμα της ταινίας του "Ψηλά Τακούνια" ("Tacones Lejanos") και εκτινάσσει στα ύψη τη δημοτικότητά της. Τόσο μεγάλη είναι η επιτυχία, που η Luz αποφασίζει να θέσει νέες βάσεις στην καριέρα της. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1995, κυκλοφορεί νέο άλμπουμ, με τίτλο "Como La Flor Prometida". Η ίδια ομολογεί ότι είναι ο δίσκος για τον οποίο δούλεψε σκληρότερα απ' όλους στη μουσική της πορεία. Εξάλλου, τα 500.000 αντίτυπα που έφτασε, το επιβεβαιώνουν.

Το 1999 δίνει νέα ώθηση στην καριέρα της, αυτή τη φορά στη Γαλλία, όπου γνωρίζει μεγάλη επιτυχία μία συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, τρεις εκ των οποίων κυκλοφορούν σε γαλλικούς στίχους ("No Me Importa Nada", "Es Por Ti" και "Entre Mis Recuerdos"). Δίνει εντυπωσιακή συναυλία στο Olympia του Παρισιού και την ίδια χρονιά βγάζει νέο δίσκο, "Un Mar De Confianza". Το κομμάτι "Mi Confianza" λαμβάνει το βραβείο Ondas καλύτερου τραγουδιού και η Luz ξεκινά περιοδεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το 2001 λαμβάνει, μαζί με τον Pablo Guerrero, το βραβείο Goya καλύτερης μουσικής επένδυσης για το κομμάτι "Tu Bosque Animado", από το soundtrack της ταινίας κινουμένων σχεδίων "El Bosque Animado" (Στα ελληνικά κυκλοφόρησε σε DVD, με τίτλο "To Μαγεμένο Δάσος"). Επίσης, ερμηνεύει το κομμάτι "Sumisa", για την ταινία "Sólo Mía".

Όπως έλεγε ένα σχόλιο, που γράφτηκε για έναν δίσκο της εκείνη την εποχή, η Luz διατηρεί μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και τη δημιουργία. Θέλει τον χρόνο της και για τα δύο και τα φροντίζει εξίσου. Γι' αυτό περνούν τέσσερα χρόνια για να κυκλοφορήσει το "Con Otra Mirada" (2002) και δύο ακόμα για το "Sencilla Alegría" (2004), το οποίο ηχογραφεί στα γαλλικά στούντιο Du Manoir, με παραγωγό τον Javier Limón. Η φωνή της Luz είναι πληθωρική και πειραματίζεται σε ρυθμούς jazz και flamenco. Συνεργάζεται με τον Chris Barron (Spin Doctors), τον τρομπετίστα Jerry González, τον κιθαρίστα Olivier Durán (Elliot Murphy), και τους Pablo Guerrero, Rui Veloso, Niño Josele, Quique González και Pablo Novoa. Σε αυτή τη δουλειά συγκαταλέγεται και το "Negra Sombra", ποίημα της σπουδαίας γαλικιανής ποιήτριας Rosalía de Castro, μελοποιημένο από τον Juan Montes Capón, που ακούγεται στην ταινία "Η Θάλασσα Μέσα Μου" ("Mar Adentro"), του Alejandro Amenábar.

Τo 2005 κυκλοφορεί μία νέα συλλογή, με τριάντα επιτυχίες της. Ο τίτλος, "Pequeños, Medianos Y Grandes Éxitos", δηλαδή "Μικρές, Μεσαίες Και Μεγάλες Επιτυχίες", δίνει το στίγμα του περιεχομένου. Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, έτσι και με τα τραγούδια: υπάρχουν αυτά που γίνονται καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι και η Luz, μετά από 25 χρόνια πορείας στον χώρο του τραγουδιού, προσθέτει στις επιτυχίες εκείνα τα κομμάτια που ωρίμασαν μέσα στην καρδιά και τη μνήμη του κόσμου.

Τον επόμενο χρόνο, η συλλογή επανεκδίδεται για τη Γαλλία. Περιλαμβάνει το "Un Nuevo Día Brillara" ("Duel Au Soleil"), σε ντουέτο με τον Étienne Daho και το "En Un Siglo Ya Verás", σε ντουέτο με τον Raphaël. Τον Απρίλιο του 2006, η δημοσιογράφος Magda Bonet παρουσιάζει στη Βαρκελώνη τη βιογραφία τής Luz, "Mi Memoria Es Agua" ("Η Μνήμη Μου Είναι Νερό"), τίτλο που δανείστηκε από ένα κομμάτι της.

Η Luz αναγκάζεται να διακόψει την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου της "Sencilla Alegría", όταν μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Τον Ιανουάριο του 2007 υποβάλλεται σε εγχείρηση και τον Ιούνιο, μέσω της ιστοσελίδας της, κάνει γνωστό ότι ξεπέρασε τη νόσο. Στους μήνες που μεσολάβησαν, εκείνη, γεμάτη έμπνευση, έγραφε και συνέθετε... Τον περασμένο Αύγουστο έγινε η ηχογράφηση των νέων τραγουδιών στα στούντιο Town House του Λονδίνου, με συνεργάτες όπως ο Tino DiGeraldo (κρουστά), ο Robbie McIntoch (κιθάρα), ο Paul Wickens "Wix" (πλήκτρα) και ο Pino Palladino (μπάσο). Ο Paco Trinidad έκανε την παραγωγή και ο Darren Allison δούλεψε ως μηχανικός ήχου και μιξάζ. Έτσι, στις 21 Νοεμβρίου κάνει την εμφάνισή του το νέο της άλμπουμ, "Vida Tóxica" ("Τοξική Ζωή",) που στην Ελλάδα κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγες μέρες (14/01).

Ο τίτλος κάνει αναφορά τόσο στη χημειοθεραπεία, στην οποία υποβλήθηκε, όσο και στην καθημερινότητα του καθενός μας, αφού τόσο συχνά βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε τοξικές ουσίες. Ο δίσκος ήδη έχει γίνει χρυσός, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 40.000 αντίτυπα. Δικαίως θεωρείται ο πιο μεστός και ποιητικός δίσκος της καριέρας της. Συναντάς το καλύτερο rock της Luz - αυτό που της έδωσε τον τίτλο της γυναίκας που γέννησε το rock στην Ισπανία - να εναλλάσσεται με έξυπνο ποπ, όμορφες μπαλάντες, μυστηριώδη blues... Καλύτερα από ποτέ, μπορεί να μεταδώσει η Luz με τη μουσική, τους στίχους και την ερμηνεία της κάθε λεπτή απόχρωση που επιθυμεί.

Ενθουσιασμένη δήλωσε για την περιοδεία της, που πραγματοποιήθηκε την χρονιά που μας πέρασε, για σαράντα εμφανίσεις σε όλη την Ισπανία. Το κοινό της, που δεν έπαψε στιγμή να τη στηρίζει, ήταν εκεί και μοιράστηκαν μαζί της την ενέργεια, την αισιοδοξία, τον ρυθμό της ζωής μέσα από τη μουσική.

Η επόμενη συμμετοχή της σε soundtrack θα είναι για την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου του Περουβιανού συγγραφέα Alfredo Bryce Echenique "Un Mundo Para Julius". Το κομμάτι που θα ερμηνεύσει είναι του Joaquín Sabina.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα 13 Σεπτεμβρίου 
Θέατρο της Γής, Θεσσαλονίκη 14 Σεπτεμβρίου

Τιμές εισιτηρίων: V.I.P. €80 * A’ ΖΩΝΗ €65 * Β’ ΖΩΝΗ €55 * Γ’ ΖΩΝΗ €45 * ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ €35
Προπώληση Αθήνας: Πανεπιστημίου 39, Τηλ. 210 3272 000
Προπώληση Θεσσαλονίκης: Ταμείο Πλατείας Αριστοτέλους, Τηλ. 2310 271116  Πληροφορίες: 210 7258510
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v