«Amadou & Mariam»: Μη φοβού τα... αφρικάνικα Blues

Ένα από τα σημαντικότερα αφρικανικά συγκροτήματα, το ντουέτο από το Μαλί εμφανίζεται ζωντανά στην Αθήνα για μία και μόνο συναυλία την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.
«Amadou & Mariam»: Μη φοβού τα... αφρικάνικα Blues
H ιστορία της καριέρας και της ζωής των Amadou & Mariam μοιάζει ιδανική για σενάριο μιας κινηματογραφικής ταινίας. Ένας άνδρας και μια γυναίκα γνωρίζονται και ερωτεύονται στο σχολείο για τυφλούς στο οποίο φοιτούν. Μουσικοί και οι δυο, καταφέρνουν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια, να γίνουν διεθνείς star και πρέσβεις της μουσικής παράδοσης του Μαλί σε όλο το κόσμο.

Τα album τους ‘Dimanche à Bamako’ (σε παραγωγή Manu Chao) και 'Welcome To Mali' πούλησαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, κυριάρχησαν στα charts και έκαναν παγκοσμίως διάσημο ένα ζευγάρι τυφλών μουσικών.

H Mariam Doumbia γεννήθηκε το 1958 και έχασε την όρασή της στην ηλικία των πέντε ετών. Ο Amadou Bagayoko γεννήθηκε το 1954 και νωρίς στην εφηβεία του έχασε την όρασή του. Παθιασμένος με την μουσική άκουγε τους δίσκους του Jimi Hendrix των Led Zeppelin, του John Lee Hooker και του Eric Clapton. Στα μέσα της δεκαετίας του 70, οι δυο τους φοιτούσαν σε σχολείο τυφλών οπού και γνωρίστηκαν. Το κοινό πάθος που είχαν για τη μουσική τους έφερε κοντά. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησαν να χαράξουν την κοινή μουσική πορεία τους και στις αρχές της δεκαετίας του 80 παντρεύτηκαν. Σήμερα έχουν τρία παιδιά μαζί.

Κάπου στα μέσα τις δεκαετίας του 80 ο Amadu Bagayoko και η Mariam Doumbia έφυγαν από το Mali για να ξεκινήσουν τη μουσική τους καριέρα καθώς εκεί δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για το ξεκίνημά τους στη δισκογραφία. Σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Damon Albarn των Blur, ο Peter Gabriel και ο Robert Plant είναι μερικοί μόνο από τους μουσικούς που έπαιξαν εκεί, ο Martin Scorsese κινηματογράφησε ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την περιοχή, και τα μουσικά φεστιβάλ που γίνονται στο Μαλί τραβούν το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού.

Η ευκαιρία για την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά παρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90 μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας σκληρής δουλειάς, ασταμάτητων ζωντανών εμφανίσεων και πολλών ηχογραφημένων κασετών που έχτιζαν τη φήμη του ντουέτου στην Αμερική και την Ευρώπη. Οι Amadou & Mariam έκαναν τουρνέ σε όλο τον κόσμο, εμφανίστηκαν στο WOMAD και στο Glastonbury αλλά και σε Αμερικάνικα φεστιβάλ όπως το Coachella και το Lollapalooza.



Το ντουέτο κυκλοφόρησε μια σειρά από album όπως τα Sou Ni Tile' (1998), 'Tje ni Mousso' (1999) 'Wati' (2002) που τους έκαναν βασικότερους εκφραστές της Αφρικάνικης μουσικής και κύριους εκπρόσωπους της μουσικής του Μαλί. Η καριέρα των Amadou & Mariam απογειώθηκε όταν γνώρισαν τον Manu Chao ο οποίος θαύμαζε τη μουσική τους. Το 2003 τους συνάντησε στο Παρίσι και εκεί θα ξεκινούσαν μαζί τα sessions για το album τους "Dimanche à Bamako (2004)". Ήταν το album που θα γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και απόλυτη κριτική αποδοχή και το album που θα τους έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους θα γνώριζε μια μεγάλη δικαίωση και θα τους έφερνε την πολυαναμενόμενη καταξίωση.

Το ντουέτο από το Μαλί κατάφερε να ξεπεράσει την επιτυχία του "Dimanche à Bamako" με το περσινό του album “Welcome to Mali" (με παραγωγούς τον Marc-Antoine Moreau και τον Laurent Jaïs) με συμμέτοχές από Damon Albarn, K'Naan, Keziah Jones, Juan Rozoff και του Matthieu Chedid) και να φτάσει σε μια δημιουργική κορύφωση. Tο album φιγουράρει σχεδόν σε όλες τις λίστες ανασκόπησης με τα καλύτερα album της χρονιάς 2008. Οι επιρροές τους πια ξεφεύγουν από την ethnic μουσική και κυμαίνονται μεταξύ Pink Floyd, Led Zeppelin, Stevie Wonder και Αμερικάνικου hip hop.



Το 'Welcome To Mali' είναι το αριστούργημά τους και το album στο οποίο η μοναδική ικανότητα του συγκροτήματος να συνδυάζει τις μελωδικές γραμμές με το blues και τους funky ρυθμούς, έφτασε στο απόγειό της ξεπερνώντας τα περιορισμένα όρια της world music και να κάνουν το crossover ακόμα και στο rock κοινό.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Προπώληση Εισιτηρίων:
Σε όλα τα καταστήματα Metropolis, στο Ticket House
και από το internet μέσω του www.ticketservices.gr   (Τηλ:2107234567)

Τιμές εισιτηρίων:
40 Ευρώ προπώληση / 45 Ευρώ στο ταμείο
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v