Φεστιβάλ Δοχού: Πολύχρωμες νότες στην Κοιλάδα των Τεμπών

Ένα μήνα γεμάτο μουσική και σινεμά με φόντο τους καταρράκτες του Κίσσαβου και τα μονοπάτια του Ολύμπου διοργανώνει το παραδοσιακό συγκρότημα καταλυμμάτων Δοχός, στην Καρύτσα, και μας περιμένει για άκρως καλοκαιρινές... βραδιές στο βουνό.
Φεστιβάλ Δοχού: Πολύχρωμες νότες στην Κοιλάδα των Τεμπών
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Μες την κοιλάδα όπως τα λέω
Μες την κοιλάδα των Τεμπών…»

Έτσι αρχίζει ένα τραγούδι του Λαρισαίου τραγουδοποιού Θανάση Παπακωνσταντίνου, ένα τραγούδι για μια από τις ομορφότερες κοιλάδες της Ελλάδας. Την κοιλάδα αυτή διασχίζεις για να κατευθυνθείς προς το χωριό Καρίτσα οδικώς ή με λεωφορείο. Αξίζει η όλη διαδρομή με τα πλατάνια και τη δροσιά, τις μυρωδιές τη φύσης που σε κάνουν να ξεχνάς τους ρύπους των μεγαλουπόλεων. Εκτός από το ταξίδι, μια πολύ καλή αφορμή για να δεις την κοιλάδα και τα λοιπά χωριουδάκια, είναι το Φεστιβάλ του Δοχού, στο χωριό Καρίτσα.

Σε 4 ώρες από την Αθήνα, με το αυτοκίνητο φτάνεις ψηλά στο βουνό και απολαμβάνεις τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Τι καλύτερο όταν έχεις να το συνδυάσεις με ωραίες μουσικές βραδιές, σαν αυτές που διοργανώνει ο Δοχός.

Αφού περάσεις μέσα από τη Λάρισα, βγαίνεις στην Εθνική προς Κατερίνη, και μετα τη μαγευτική Κοιλάδα των Τεμπών σε 16 χιλιόμετρα στρίβεις προς Στόμιο και ακολουθείς τις ταμπέλες προς την Καρίτσα, ένα μικρό χωριό πάνω στο βουνό, στα 250 μέτρα υψόμετρο. Ο Δοχός είναι στα 2 λεπτά με το αμάξι έξω από την Καρίτσα. Ένα συγκρότημα δωματίων βασισμένο στο ξύλο και την πέτρα, που αποτελείται από οκτώ δωμάτια, μια μεζονέτα, μία αυτόνομη καλύβα, εφοδιασμένα με τζάκι, κεντρική θέρμανση, κλιματισμό, ψυγείο, τηλεόραση και στερεοφωνικό συγκρότημα καθώς και δύο πισίνες μαζί με τον χώρο χαλάρωσης (χαμάμ, σάουνα, υδρομασάζ). Και όλα αυτά πάνω στην πλαγιά με θέα το Αιγαίο και τον Όλυμπο.

Σε αυτό τον ειδυλλιακό χώρο κάθε χρόνο γίνονται συναυλίες στο πέτρινο αμφιθέατρο χωρητικότητας 400 ατόμων, που πλέον αποτελούν θεσμό και λόγο για ταξίδι, καθώς η θάλασσα είναι στα 15 λεπτά με το αμάξι και συνδυάζεις χαλάρωση, διασκέδαση, μπάνιο και τη δροσιά του βουνού.

Φέτος στο Φεστιβάλ του Δοχού ξεχωριστές παρουσίες εμφανίζονται. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου διάλεξε να κάνει την εναρκτήρια συναυλία της πολυαναμενόμενης περιοδείας του στο θεατράκι πάνω στον Κίσσαβο προκαλώντας κοσμοσυρροή μέχρι και από την Κρήτη. Τη σκυτάλη παίρνει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Χρήστος Θηβαίος με το Γιάννη Χαρούλη, ο Σταμάτης Κραουνάκης με μέλη της Σπείρας Σπείρα, ενώ θα υπάρξουν και βραδιές θερινού σινεμά με κλασσικές ταινίες.

Εκτός όμως από την ψυχαγωγία σας, μπορείτε να εξερευνήσετε τον επιβλητικό Κίσσαβο με τα φαράγγια και τους καταρράκτες, τις καστανιές, τις κουμαριές, τις φλαμουριές, τις οξιές και τα έλατα. Να περπατήσετε στα μονοπάτια του Ολύμπου, να επισκεφτείτε το Στόμιο, το Κόκκινο Νερό, το Πλατύ Άμμος και το Πηγάδι Ψαρόλακας, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε και να ψαρέψετε, ενώ επιβάλλεται να επισκεφθείτε το Δέλτα του Πηνειού ποταμού που σχηματίζει ένα σπάνιο υδροβιότοπο. Για τους εξερευνητές υπάρχει ακόμη το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου και το φαράγγι της Καλυψώς με τους επιβλητικούς καταρράχτες.

Εφοδιαστείτε με ένα ελαφρύ μπουφανάκι για να γλιτώσετε την υγρασία της περιοχής, με μαγιό, αθλητικά παπούτσια και με πολύ καλή διάθεση και ταξιδέψτε προς το Δοχό και ανακαλύψτε όλες τις ομορφιές της περιοχής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Δοχού
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Έναρξη 21.30
Το πρόγραμμα που παρουσιάζει o Αλκίνοος Ιωαννίδης αποτελείται κυρίως από τραγούδια της «προσωπικής» του δισκογραφίας. Παρουσιάζονται τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο, με τίτλο "Νεροποντή" αλλά και από την πορεία του μέχρι σήμερα. Η ενορχήστρωση κάποιων τραγουδιών πλησιάζει την πρώτη εκτέλεση, ενώ στα περισσότερα διαφοροποιείται πολύ, επιτρέποντας τον αυτοσχεδιασμό και μια μουσική ελευθερία με αποτέλεσμα το κοινό να απολαμβάνει μία μοναδική μουσική εμπειρία από ένα σχήμα ιδιαιτέρως ταλαντούχων και ευφάνταστων μουσικών.

Πιο συγκεκριμένα, συνοδοιπόροι του θα είναι οι Σταύρος Λάντσιας (πιάνο, πλήκτρα), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο, κρητική λύρα), Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα), Βαγγέλης Λάππας και Κώστας Βάμβουκας (Ηχοληψία) και Κωνσταντίνος Αλεξίου (Φωτισμοί).

Γιάννης Χαρούλης- Χρήστος Θηβαίος
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
Έναρξη 21.30
Οι δρόμοι τους συναντιούνται τη Πέμπτη 16 Ιουλίου και θα μοιραστούν τη σκηνή του "Δοχού" στην Καρύτσα.

Σταμάτης Κραουνάκης
Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
Έναρξη 21.30
Ο Σταμάτης Κραουνάκης για μια και μοναδική βραδιά στο Θέατρο, μαζί με το Χρήστο Μουστάκα, την Ελεάννα Καραντίνου και τη Δάφνη Λέμπερου, τρεις φωνές από τη Σπείρα Σπείρα. Άρης Βλάχος (πιάνο), Άννα Λάκη (ακορντεόν), Σοφία Κακουλίδου (κρουστά), Νίκος Χατζόπουλος (μπάσο). 

Βραδιές θερινού σινεμά 
Η ώρα έναρξης όλων των προβολών είναι στις 21.30 και η είσοδος ελεύθερη. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v