Philip Glass: Ερωτεύτηκα την ποίηση του Cohen

Ο Philip Glass μίλησε για τη συνεργασία με τον Leonard Cohen, για το τι τον ελκύει στην ποίηση του τραγουδοποιού αλλά και για τις παραστάσεις του στην Αθήνα και το Θέατρο Badminton σε λίγες ημέρες.    
Philip Glass: Ερωτεύτηκα την ποίηση του Cohen
Η δισκογραφική συνύπαρξη του Philip Glass και του Leonard Cohen, ακόμα και αν δεν είναι το καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Και πως θα μπορούσε να είναι, όταν ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μουσικούς αποφασίζει να μελοποιήσει στίχους ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς;

Ο Philip Glass βρέθηκε στην Αθήνα για να παρουσιάσει τον καρπό της συνεργασίας του με τον Cohen, και εν όψει των παραστάσεων του πρώτου στο Θέατρο Badminton. Λιτός και σοβαρός, κλασσική βορειοευρωπαϊκή φιγούρα, ξεκίνησε να μιλάει με συστολή για τo “Book of Longing”, όπως τιτλοφορείται το cd αλλά και το βιβλίο με τους στίχους και τις ζωγραφιές του Cohen.

Δίπλα του είχε τονΜιχάλη Αδάμ του Θεάτρου Badminton κια τον Αλέξη Κωστάλα που ανέλαβε και τον ρόλο του μεταφραστή.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από οκτώ ή εννιά χρόνια, όταν τόσο ο Philip Glass όσο και ο Leonard Cohen βρέθηκαν στο Λος Αντζελες. Τηλεφωνήθηκαν και κανόνισαν να συναντηθούν για να μιλήσουν για ποίηση και μουσική. Η βραδιά κατέληξε με τον Cohen να διαβάζει όλα του τα ανέκδοτα ποιήματα στον Philip Glass και τους δύο άνδρες να αποφασίζουν να φτιάξουν μαζί τραγούδια.

Όπως είπε ο μουσικός, αυτό που τον τράβηξε στην ποίηση του Cohen ήταν ότι αυτή ασχολείται με παγκόσμια και ταυτόχρονα καθημερινά θέματα όπως η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, η πνευματικότητα. «Και δεν είναι μόνο η θεματολογία αλλά και η απλότητα και σαφήνεια που χαρακτηρίζουν του ποιητές», εξηγεί ο ίδιος.

«Εκείνο το βράδυ ερωτεύτηκα την ποίηση του Leonard. Μετά όμως ο ίδιος πήγε σε μοναστήρι για έξι χρόνια. Όταν έμαθα ότι επέστρεψε, του έστειλα email ρωτώντας τον αν ενδιαφερόταν να βάλουμε μπροστά το project που είχαμε συζητήσει τότε. Φαίνεται πως εκείνη την ώρα ήταν στον υπολογιστή του γιατί είκοσι λετπά αργότερα μου απάντησε ότι θα ήθελε να το προχωρήσουμε και πρότεινε να βρεθούμε σε δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη», λέει ο Philip Glass.

Η συνεργασία των δύο ήταν άψογη, αφού ο Cohen παραχώρησε πλήρη ελευθερία στον Glass να χειριστεί όπως θέλει τους στίχους. «Σε ό,τι τον ρωτούσα, ο Cohen έλεγε ‘ναι’. Του είπα αν τον πείραζε να μελοποιήσω κάποια από τα ποιήματά του που είχει μελοποιήσει και ο ίδιος ή αν τον πείραζε που σε ορισμένα τραγούδια άλλαζα το φύλο. Του είπα ακόμη αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω τη φωνή του στο δίσκο. Σε όλα απάντησε πως μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα».

Αυτό εν μέρει εξηγείται από το σχόλιο του ίδιου του Cohen για τη συνεργασία τους: «Ακούγοντας τη δουλειά που είχε κάνει ο Phil με κατέκλυσε μια σπάνια ικανοποίηση... Είναι σα να σού ζητάει ο Μπαχ να χρησιμοποιήσει τους στίχους σου».

Στην παράσταση Book of Longing του Philip Glass τους στίχους θα ερμηνεύουν τέσσερις τραγουδιστές μια που ρητή επιθυμία του Leonard Cohen ήταννα μην αναμιχθεί ο ίδιος. Στο θέατρο Badminton ταυτόχρονα με την παράσταση θα προβάλλεται σε υπέρτιτλους η μετάφραση των στίχων.

Δ. Γλ.


Philip Glass "Book of Longing": Η νέα δουλειά του Philip Glass βασισμένη στα ποιήματα και τα σχέδια του Leonard Cohen.
8 - 12 Ιουλίου 2008 στο Θέατρο Badminton (Άλσος Στρατού-Γουδή)

Εισιτήρια: Α ζώνη - 85 €, Β ζώνη - 75 €, Γ ζώνη - 60 €, Δ ζώνη - 45 €, Ε ζώνη - 30 €, Φοιτ. - 20 €


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v