Ακούμε: Μακρινά Ξαδέρφια, Café de l’ Art και Waterpipes

Λίγο από ανατολή, λίγο από ροκ και λίγο από έρωτα. Τρεις νέοι δίσκοι παίζουν τις τελευταίες μέρες από τα ηχεία του In2life με διαφορετική μουσική προσέγγιση έκαστος, αλλά με κοινό γνώρισμα τις άριστες διασκευές και το αρμονικό πάντρεμα του "εγχώριου" με το "ξένο".
Ακούμε: Μακρινά Ξαδέρφια, Café de l’ Art και Waterpipes
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Σφύριξε χαρούμενα μπορείς. Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής»

Νομίζω ότι και μόνο για αυτό το τραγουδάκι που αποτελεί απόδοση του κλασσικού «Always look at the bright side of life» των Monty Python, καθώς και για το εξαιρετικά προσεγμένο και δουλεμένο βιβλιαράκι-artwork αξίζει να τρέξετε σε ένα δισκοπωλείο και να αποκτήσετε τη νέα δουλειά του συγκροτήματος «Μακρινά Ξαδέρφια». Και όχι μόνο, διότι ετούτο το δισκάκι έχει πολλά κρυμμένα μαργαριτάρια μέσα. 13 νέα τραγούδια, μία πρόζα - το πολύ αστείο Hercolumbous από τους Γ. Ψαριανό και Σπ. Παπαδόπουλο- , μία απόδοση στα ελληνικά με τους ξεκαρδιστικούς Α. Καφετζόπουλο, Θ. Αθερίδη, Γ. Ψαριανό, Θ. Κοτονιά και Σπ. Παπαδόπουλο και μία πολύ ενδιαφέρουσα ροκ-ανατολίτικη, με τούρκικη μετάφραση, διασκευή του κλασσικού Μες της Πόλης το Χαμάμ, συνθέτουν το «Καλό Ταξίδι».

Οι συμμετοχές αποτελούν ένα επίσης σημαντικό ατού του δίσκου. Η Μελίνα Κανά στα καλύτερά της από άποψη φωνητικής, με τη γλυκιά βραχνάδα να ντύνει και να μας μεθά στο «έλα να σε δω», ένα τραγούδι στα μέτρα της, η Σοφία Παπάζογλου με την ανατολίτικη χροιά της και το μοναδικό της τρόπο να χρωματίζει τις λέξεις και τα νοήματα με έναν κρυφό λυγμό στην άκρη, σε δύο τραγούδια, ο Ψαραντώνης, ξεχωριστός και μοναδικός, δωρικός, στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μας ταξιδεύει με ασφάλεια σε παραμύθια με «στοιχειωμένα στιχάκια» και τα φωνητικά της Ελένης Καπηλίδου και της Μαρίας Παπαγεωργίου γεμίζουν άψογα τα τραγούδια.

Ένας δίσκος με εικονοκλαστικούς στίχους, που αφηγούνται ταξίδια, νέες αρχές, τον έρωτα –αιώνιο θέμα που ποτέ δε χάνει την αξία του- και εξυμνούν τη ζωή! Μουσικές με έντονα ανατολίτικους ρυθμούς, αλλά και πιο ηλεκτρικούς σε ορισμένα τραγούδια που δημιουργούν ένα χαρμάνι που ξεφεύγει από την κλασσική «εντεχνίλα» -ας μου επιτραπεί.
 
Ο Μικρός Ήρως και η Lyra μας χάρισαν μία πραγματικά πολύ προσεγμένη δουλειά, με ένα βιβλιαράκι κόσμημα, σε εικονογράφηση Κώστα Βιτάλη και artwork Κώστα Μιχαλού και ένα εξώφυλλο που σε παίρνει μαζί του, με τη «μαγική ομπρέλα που σε ταξιδεύει μακριά». Καλό Ταξίδι!

Τα ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ είναι οι: Θοδωρής Κοτονιάς - τραγούδι, νέι, κρουστά, Επίκουρος Τριανταφυλλίδης – βιολί, τραγούδι, Θάνος Κολοκυθάς – ακ. κιθάρα, τραγούδι, Νίκος Παπαδόπουλος – ηλ. κιθάρα, Θανάσης Αρχανιώτης – τύμπανα, Λουκάς Μεταξάς – μπάσο.

Κυκλοφορούν επίσης:

* Νότης Μαυρουδής – Παναγιώτης Μάργαρης, Café de l’ Art Vol. 6 - Passion (Eros 2007)

Η σειρά «Café de l’ art» που ξεκίνησαν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης το 1999 στο label της Eros, έχει ήδη κερδίσει μία περίοπτη θέση στην καρδιά των εραστών της καλής μουσικής. Πρόκειται για πολύ γνωστά και αγαπημένα μουσικά θέματα, διασκευασμένα για δύο κιθάρες, που αποδίδουν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης.

Luna Rossa, Litanie des Saints, Besame mucho, Take Five, Libertango, Sodade, Eleanor Rigby, Que Hiciste, I just called to say I love you, είναι μερικά από τα επιλεγμένα κομμάτια που απλά αφήνεις να σε παρασύρουν. Ταιριάζουν παντού και είναι άκρως αισθαντικά και ερωτικά. Θέλεις να χορέψεις και να αφεθείς σε υπέροχα παιγμένους ήχους. Επιπλέον, η Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύει το «Youkali» του Κουρτ Βάιλ, ο Χρήστος Θηβαίος το «Corsica» του Πιέτρο Γκουελφούτσι και ο Νίκος Αλιάγας το «Ne me quitte pas» του Ζακ Μπρελ και απλά έχεις ήδη ερωτευτεί.


* WATERPIPES, Waterpipes (Impact 2007)

Οι Waterpipes αποτελούνται από δυο μέλη, τον Ολλανδό Marcel και τον Έλληνα Διονύση.
Παίζουν ακουστικό μελωδικό ροκ με στίχο αγγλικό που κινείται σε κλασσικά απλά μονοπάτια περί έρωτος και άλλων δεινών. Όλο το άλμπουμ έχει ηχογραφηθεί με ακουστικές και κλασικές κιθάρες, ήχος που χαρακτηρίζει τη δουλειά, και προσφέρει χαλαρές αλλά και πιο groovy στιγμές. Ενδιαφέρουσα δουλειά με μέλλον.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v