Ακούμε: Χειμερινούς Κολυμβητές και Σαββίνα Γιαννάτου

Άκρως ποιητικοί, όσο και μελωδικοί, οι δίσκοι της εβδομάδας. Ειλικρινές, ταξιδιάρικο, γαλήνιο "Το Πέρασμα Σου" των Χειμερινών Κολυμβητών, που μας είχαν λείψει, θεατρικά λυρική και εσωστρεφής η "Μουσική Δωματίων" της Σαββίνας Γιαννάτου.
Ακούμε: Χειμερινούς Κολυμβητές και Σαββίνα Γιαννάτου
της Φιλουμένας Ζλατάνου

«Ήμουνα κοιμισμένη, αλλά η καρδιά μου αγρυπνούσε
Είναι η φωνή του πολυαγαπημένου μου…
Χτύπησε την πόρτα…»
και μπήκαν με γέλια και χαρά, με λυρισμό και λόγια καλοφτιαγμένα, με ποίηση και αναμνήσεις επί χάρτου, με ακορντεόν, βιολιά, βιόλες, μπουζούκια, πιάνο, μπαγλαμά, κιθάρες και φωνές…πολλές φωνές οι Χειμερινοί Κολυμβητές με την παρέα τους και, ξάφνου το σπίτι πλημμύρισε χρώματα.

Μετά τη «Μαστοράντζα του Ερντεμπίλ» και σε αντίθεση με τις συνήθειές τους, ο νέος δίσκος των Χειμερινών Κολυμβητών αφίχθη με σχεδόν δύο χρόνια διαφορά. Αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο για προσμονή, λόγο για ανάταση, καθώς μας έχουν καλομάθει τόσα χρόνια με τις προσεγμένες και καλαίσθητες, λυρικές δουλειές τους. Η εξομολόγηση του Αργύρη Μπακιρτζή, μάλιστα, στην παρουσίαση του νέο τους δίσκου, ότι θα βγάζει ένα δίσκο το χρόνο, αν μη τι άλλο, κρίνεται ελπιδοφόρα.
 
Ένας δίσκος ταξιδευτής. Ένας δίσκος γεμάτος ποίηση και μελωδίες που σε γαληνεύουν και σε γλυκαίνουν. Ένας δίσκος με Ελύτη, Σεφέρη, Βάρναλη, Σαίξπηρ, Ναζίμ Χικμέτ και Ασίν Νεζίν (Ο Αργύρης Μπακιρτζής μελοποίησε τα δεκαεννιά ποιήματα, ο Χάρης Παπαδόπουλος το ποίημα του Γ. Βαρβέρη) . Ένας δίσκος με την ατόφια, βραχνή φωνή του Αργύρη Μπακιρτζή, που πάντα όταν τραγουδά νομίζεις πως σου σιγοψιθυρίζει ιστορίες ένας καλός φίλος. Ένας δίσκος, με τη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη , της οποίας η κρυστάλλινη φωνή δένει μοναδικά με τη φωνή του Μπακιρτζή. Τέλος ένας δίσκος, με παιχνιδίσματα και υπέροχες φωνές από τη χορωδία του Δήμου Γλυκών Νερών, υπό τη διεύθυνση του αεικίνητου και πολυμήχανου Γιάννη Βρυζάκη.

Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς για να ημερέψει η αγριάδα των ημερών μας; «Το πέρασμά σου» είναι ένα δισκάκι από αυτά που νιώθεις το μεράκι και την ειλικρίνεια στις προθέσεις όσων εργάστηκαν γι’ αυτό. Δεν ακούς πειραματισμούς, δεν κουράζεσαι, απλά αφήνεσαι στο κλασσικό, σε αυτό που ξέρεις ότι δε θα σε εξαπατήσει, διότι οι Χειμερινοί Κολυμβητές ταιριάζουν τις νότες με τους στίχους, ενορχηστρώνουν, γράφουν και σε προσκαλούν να απολαύσεις μουσική εντέλει.

Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο ένθετο και στη γραφιστική επιμέλεια του Θόδωρου Μορφίδη και στο εξώφυλλο με τα σκίτσα του Κύριλλου Σαρρή. Δε διαβάζεις απλά τα ποιήματα αλλά τα βλέπεις στην ορίτζιναλ εκδοχή τους από τα βιβλία.

Lyra 2007

Σαββίνα Γιαννάτου, Μουσική Δωματίων

Σίγουρα ένας ιδιαίτερος δίσκος. Απαιτεί πολλαπλές ακροάσεις για να νιώσεις τη δυναμική του. Ένας δίσκος θεατρικός , σαν ένας μονόλογος εσωτερικός, χωρίς εξωστρέφεια αλλά με στιγμιαίες εκρήξεις που επιτυγχάνονται με τα φωνητικά και την απαγγελία της Σαββίνας Γιαννάτου. Δε χωράει σε κατηγορία, είναι και ένας δίσκος με ατμοσφαιρική μουσική δωματίου και ένας δίσκος με μουσική ελλειπτική και πειραματική και τελικά τόσο ξεχωριστή.
 
Στο εξώφυλλο βλέπεις τον χαμογελαστό Δημήτρη Ήμελλο, με μιά παλιά γραφομηχανή Adler, την οποία κρατάει σαν ακορντεόν γεννιέται η αυταπάτη ότι ο δίσκος αυτός θα σου προσφέρει χαρά και θα σου εξιστορήσει παραμύθια. Λάθος. Ναι, θα ακούσεις παραμύθια, αλλά όχι για παιδιά, παρά για ένα παιδί που έβλεπε εφιάλτες κάθε νύχτα. Το ανοιξιάτικο λιβάδι των Βελιώτη/Αγγελάκα κάθε άλλο παρά ονειρικό είναι. Η διασκευή στο «κάποιο δειλινό» του Γιώργου Μουζάκη, κρύβει αθωότητα και ματωμένη ενηλικίωση μέσα του.

Η Σαββίνα Γιαννάτου έχει μελοποιήσει ποιήματα των Λειβαδίτη, Σινόπουλου, Ροζακέα, Μπόρχες, Ομάρ Καγιάμ με ένα τρόπο ξεχωριστό, πιο εσωτερικό, σαν ένα ταξίδι σε χώρες άγνωστες, άλλοτε σκοτεινές και άλλοτε απόμακρες. Η συμμετοχή των Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν, του Διονύση Βερβιτσιώτη στο βιολί, του Νίκου Βελιώτη στο βιολοντσέλο και του Μιχάλη Σιγανίδη στο κοντραμπάσο αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα του δίσκου και στιγματίζουν με το ξεχωριστό παίξιμό τους τα τραγούδια.

18 τραγούδια κλείνει μέσα του αυτός ο δίσκος. 18 τραγούδια που απαιτούν την απόλυτη προσοχή του ακροατή για να μη χαθούν από τους ξένους ήχους. 18 τραγούδια που είτε θα σε κερδίσουν είτε θα σε αποδιώξουν αν τα δωμάτια της ψυχής σου κρύβουν ζώνες του λυκόφωτος, που δε θέλεις να περπατήσεις.

Lyra 2007
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v