Ο Χάινριχ Σιφ προσκεκλημένος της Καμεράτα

Τη σειρά συναυλιών της Καμεράτα με τίτλο ”Οι προσκεκλημένοι της Καμεράτα” εγκαινιάζει στις 25 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Χάινριχ Σιφ, με την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου του Φρήντριχ Τσέρχα ”Μουσική για τρομπόνι και έγχορδα”.
Ο Χάινριχ Σιφ προσκεκλημένος της Καμεράτα

Μία ξεχωριστή συναυλία επιφυλάσσει για το κοινό του Μεγάρου, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου (8.30 το βράδυ), στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Τι κάνει τη συναυλία αυτή τόσο ξεχωριστή;

* Με τη συναυλία αυτή εγκαινιάζεται η Σειρά συναυλιών της Καμεράτα με τον τίτλο ”Οι προσκεκλημένοι της Καμεράτα”. Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε στην ”πρόσκληση” αυτή της Ορχήστρας είναι ο διάσημος αυστριακός τσελίστας και αρχιμουσικός Χάινριχ Σιφ, τον οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει επί σκηνής και με τις δύο ιδιότητές του: του μαέστρου που θα διευθύνει την Καμεράτα, αλλά και του σολίστ στο τσέλο, και

* H πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου Μουσική για τρομπόνι και έγχορδα του Αυστριακού συνθέτη Φρήντριχ Τσέρχα, παρουσία του ίδιου του συνθέτη.

Αποκλειστικός χορηγός της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής είναι ο όμιλος Eurobank EFG.

Ο Χάινριχ Σιφ είτε ως σολίστ σε συναυλίες και ρεσιτάλ, είτε ως αρχιμουσικός βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Ως σολίστ στο τσέλο, από τις πρώτες του επίσημες εμφανίσεις το 1971 στη Βιέννη και το Λονδίνο, μέχρι και σήμερα έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες υπό τη διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών και έχει συμμε¬τάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Στο ευρύτατο ρεπερτόριο του, που εκτείνεται από το Μπαρόκ μέχρι την εποχή μας, τα έργα σύγχρονης μουσικής κατέχουν εξέχουσα θέση, ενώ η συνεργασία του με σπουδαίους συνθέτες του 20ού αιώνα έχει αποδώσει μοναδικούς καρπούς. Στη δισκογραφία του περιλαμβάνονται τα σπουδαιότερα έργα για βιολοντσέλο, από τον Βιβάλντι και τον Χάυντν μέχρι τον Λουτοσλάβσκι, ενώ πολλές από τις ηχογραφήσεις του, έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Με τη διεύθυνση ορχήστρας ο Χάινριχ Σιφ ασχολείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες (Φιλαρμονική του Μονάχου, του Λος Άντζελες, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Ραδιοφωνικές Συμφωνικές Ορχήστρες της Γερμανίας, Συμφωνική του Βερολίνου και της Βιέννης, Καμεράτα του Σάλτσμπουργκ κ.ά), έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής και επίσημος προσκεκλημένος μαέστρος σε πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες (Γερμανική Φιλαρμονική Δωματίου, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης, Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης, Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. κ.α.) και έχει διευθύνει πολλές όπερες.

Ο Χάινριχ Σιφ παίζει με τα φημισμένα βιολοντσέλα ”Μάρα” (Στραντιβάριους του 1711) και Ωραία Κοιμωμένη” (Μοντανιάνα του 1793).

Γεννημένος το 1926 ο Φρήντριχ Τσέρχα αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μουσικές προσωπικότητες της εποχής μας. Σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας, ίδρυση σημαντικών μουσικών συνόλων και φεστιβάλ, είναι μερικές μόνο από τις ποικίλες δραστηριότητες με τις οποίες ο Τσέρχα έχει καταπιαστεί στη μακρά και πλούσια μουσική του σταδιοδρομία. Το έργο όμως, που του προσέφερε διεθνή αναγνώριση, καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες, ήταν η ολοκλήρωση της όπερας Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ.

Η Μουσική για τρομπόνι και έγχορδα που θα ερμηνεύσει η Καμεράτα στη συναυλία της 25ης Νοεμβρίου αποτελεί τη διευρυμένη εκδοχή ενός παλαιότερου έργου του Τσέρχα, (Μουσική για τρομπόνι και κουαρτέτο εγχόρδων), η οποία γράφτηκε μετά από παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Με αφορμή την πρώτη ελληνική παρουσίαση του έργου Μουσική για τρομπόνι και έγχορδα(στη συναυλία της 25/11), θα γίνει παρουσίαση του συνθέτη, μία μέρα πριν, στις 24 Νοεμβρίου 2006, στις 6:00 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας με θέμα τον Φρήντριχ Τσέρχα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν με δελτία εισόδου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως, και το υπόλοιπο πρόγραμμα της συναυλίας της Καμεράτα, καθώς περιλαμβάνει έργα Χάυντν, Ρίχαρντ Στράους και Μότσαρτ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε ρε μείζονα Hob.VII:2 του Γιόζεφ Χάυντν. Γραμμένο το 1783, το έργο είναι αφιερωμένο στον Άντον Κραφτ, κορυφαίο τσελίστα στην Αυλή των Εστερχάζυ στην υπηρεσία των οποίων βρίσκονταν ο συνθέτης. Στο Κοντσέρτο που θα ερμηνεύσει η Καμεράτα και ο Χάινριχ Σιφ ως σολίστ αυτή τη φορά, ο Χάυντν εξερευνεί τις ποικίλες δυνατότητες του οργάνου, προσφέροντας στον ακροατή μουσική μοναδικής ομορφιάς και καλαισθησίας.

Ακολουθούν οι ”Μεταμορφώσεις” για 23 σόλο έγχορδα του Ρίχαρντ Στράους. Έργο της όψιμης συνθετικής περιόδου του Στράους, γράφτηκε το 1945, μετά τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και αντανακλά την τραγικότητα και τη θλίψη που επικρατούσε στην Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη Σερενάτα για έγχορδα αρ.13 σε σολ μείζονα, Κ. 525 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, γνωστή στο ευρύ κοινό ως Μικρή νυχτερινή μουσική. Γράφτηκε το 1789 στη Βιέννη, σε μία κρίσιμη περίοδο για το συνθέτη, καθώς ήταν η χρονιά που έχασε τον πατέρα του.

Παρότι δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το έργο, παραμένει ωστόσο μέχρι σήμερα, ένα από τα δημοφιλέστερα του μεγάλου συνθέτη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που η σύνθεση του είναι γραμμένη για πέντε έγχορδα (δύο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο), το έργο πάντοτε εκτελείται από ορχήστρα εγχόρδων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v