Ημέρα της μουσικής: Η Αθήνα αλλάζει ρυθμό

Κλασσική, jazz, hip-hop, rock, έντεχνη ελληνική μέχρι και παραδοσιακή μουσική, έχουν όλες σήμερα και ως τις 23 Ιουνίου τη γιορτή τους! Η Ημέρα της Μουσικής σας καλεί να διευρύνετε το μουσικό σας γούστο και να διασκεδάσετε με γνωστές μελωδίες. Που γίνεται; Παντού! Σε 13 σημεία της πρωτεύουσας, αλλά και σε πέντε άλλες ελληνικές πόλεις.
Ημέρα της μουσικής: Η Αθήνα αλλάζει ρυθμό

Από το 1982, κάθε 21η Ιουνίου –συμβολική ημερομηνία λόγω του καλοκαιρινού ηλιοστάσιου– με πρωτοβουλία του Γάλλου τότε Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού εορτάζεται, σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, η Ημέρα της Μουσικής.

Η Γιορτή της Μουσικής εξαπλώθηκε γρήγορα πέρα από τα γαλλικά σύνορα. Η Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

Στη Γιορτή της Μουσικής, ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κάθε είδους, κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν στις 21 Ιουνίου αφιλοκερδώς χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, jazz, hip-hop, rock μέχρι και την παραδοσιακή μουσική λαμβάνουν χώρα όλες δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, μουσικό κάλεσμα του καλοκαιριού μας προδιαθέτει για μουσική, σε κάθε γωνία της πόλης, σε κάθε πόλη. Όπως είπε ένας καλλιτέχνης: ”η ημέρα της μουσικής είναι ο καλύτερος λόγος για να γιορτάσουμε!” Στις 21 Ιουνίου αφήστε λοιπόν τα αυτοκίνητα και περπατήστε ανάμεσα στη μουσική. Σε κάθε δρόμο, σε κάθε μπαρ, σε κάθε συναυλιακό χώρο, σε κάθε πλατεία η Μουσική γιορτάζει, με ελεύθερη είσοδο και ελεύθερη διάθεση.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ετοιμάζεται να μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε ένα ατελείωτο πάρτυ, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Κέφι, τραγούδια, μελωδίες και πολλά decibel, θα ταξιδεύουν από τη Μαβίλη έως το Γκάζι. Beats που συνδυάζονται με BMX και skateboard rides στην ράμπα που στήνεται για πρώτη φορά στον πεζόδρομο της Ερμού ή hip hop πάνω στη Σταδίου; Πνευστά και τζαζ funk στην Τεχνόπολη ή χοροπηδητό με electro έξω από το δημαρχείο; Όλα αυτά σε ένα συναρπαστικό τριήμερο από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου, που θα αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε πάνω από δέκα σημεία.

Φέτος λοιπόν, και για 3 ημέρες η μουσική περιήγηση θα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρωτοεμφανιζόμενοι, ανερχόμενοι και γνωστοί καλλιτέχνες θα καλύψουν όλα τα γούστα με Παραδοσιακή, Jazz, Rock, Pop, World, Electro, Hip Hop, Dance, Reggae, Funk, Έντεχνη, Κλασσική και Συμφωνική μουσική.

Όλοι οι μουσικοί και όλα τα είδη μουσικής, μας προσκαλούν για μία ακόμη φορά να ξεφαντώσουμε στη πόλη μας ώστε η 21 η Ιουνίου να αποτελέσει και πάλι το μεγαλύτερη μουσική ημέρα του χρόνου (100.000 θεατές το 2005).

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ονόματα όπως:

* Birdy Nam Nam, Οι World DMC team champions, με soundtracks του 70, breaks, hip hop, dance και απίστευτη τεχνική στα ”πικάπ” έρχονται να ταρακουνήσουνε το κέντρο της Αθήνας.

* Cibelle Η βραζιλιάνα χαρακτηρίζεται ως η νέα diva της world μουσικής (2 grammy nominations) και μόλις κυκλοφόρησε το νέο της άλμπουμ με τους Seu George, Coco Rosie και Gilberto gil

* Dzihan & Kamien , με τον VJ superbsurface . Ίσως από τα μεγαλύτερα ονόματα της Electro funk & Ethnic σκηνής και εκφραστές της downtempo house με επιρροές από τη μουσική της Μικράς Ασίας και της Αραβίας.

* Erik Truffaz Ladyland Quartet feat . Mounir Troudi. H Jazz σε άλλη διάσταση (ανατολίτικοι αμανέδες, hip hop, rock electro) με το εκπληκτικό σχήμα του παγκοσμίου φήμης Ελβετού παραγωγού και τρομπετίστα. Με τεραστία δισκογραφική δουλεία στη Blue Note και την EMI τον έχουν παρομοιάσει σαν το λευκό αδελφό του Miles Davis .

* Hybrid Live! Οι πασίγνωστοι Άγγλοι DJs & remixers (Moby, REM, Massive Attack etc) έρχονται στην Αθήνα, για πρώτη φορά ζωντανά! Μόλις κυκλοφόρησαν νέο άλμπουμ.

* Salvador Sango Η Νιγηριανή world , funk, afro, groovy jazz διασταύρωση του Santana και του Fela Kuti, δημιούργημα του Σωτήρη Παπαδόπουλου.

* SCSI-9 οι δύο Ρώσοι παραγωγοί master της Minimal Tech House, νέα μέλη της οικογένειας της Compakt Records.

* Teknic Old Skool, μια μοναδική εμπειρία ”live - dance” και η αποκάλυψη της Jazz-DrumN’Bass-Electro του Παρισιού!

Οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις της Γιορτής της Μουσικής στην Αθήνα είναι οι πλατείες Συντάγματος, Κοτζιά, Μαβίλη, Κουμουνδούρου και Κλαυθμώνος, η Τεχνόπολις στο Γκάζι, το Athenaum, απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Θησείου, το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Εμπορικό Τρίγωνο της Σταδίου, και η Ερμού, ενώ μεταξύ των σημείων εκδηλώσεων θα πραγματοποιούνται παρελάσεις κρουστών.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη και η εξάπλωση του θεσμού συνεχίζεται πανελλαδικά. Επισήμως από το 2006, οι πόλεις των Γιαννιτσών, Ιωαννίνων, Κατερίνης, Τρικάλων και Σερρών, εντάχθηκαν στο εθνικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Έτσι, ο εορτασμός της ημέρας της μουσικής με ελεύθερη είσοδο, καθιερώνεται ανά την Ελλάδα και δίνει ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον με όλο και περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις.

Την τρίτη ημέρα, μετά τη λήξη των τελευταίων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πάρτυ στο νέο Club 22 στο Γκάζι (Δεκελέων 26) με ελεύθερη είσοδο. Ξένοι DJs, αυτοσχεδιασμοί, και διάφορες εκπλήξεις περιμένουν τους φίλους της μουσικής σε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ που θα διαρκέσει μέχρι το πρωί.

Τέλος, για πρώτη φορά φέτος θα πραγματοποιηθεί on line ζωντανή αναμετάδοση των συναυλιών σε συνεργασία με την Otenet. 21, 22 και 23 Ιουνίου από τις 18:00 θα μπορείτε να συνδεθείτε με τη μουσική και τον κόσμο στην πλατεία Κοτζιά. Όλη η Ελλάδα και η Ευρώπη θα μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά το πάρτυ της Αθήνας. Η σύνδεση γίνεται με πρόσβαση μέσα από τα site της ελληνικής Γιορτής της Μουσικής και της Otenet.

* Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Γιορτής της Μουσικής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v