Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ στο Ηρώδειο

Ο Jan Garbarek επιστρέφει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.
Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ στο Ηρώδειο

Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ (Jan Garbarek) είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Το όνομά του έχει πλέον ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή τζαζ», αλλά και με τον περίφημο «ήχο» της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του, η οποία χαρακτηρίζεται από λυρισμό και ποιητική διάθεση.

Εδώ και 50 χρόνια, το πλούσιο έργο του αγκαλιάζει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, από την τζαζ ως την world αλλά και την κλασική μουσική. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του αποτελεί το Jan Garbarek Group, στο οποίο συμμετέχουν ο επί δεκαετίες βασικός συνεργάτης του Γερμανός πιανίστας Ράινερ Μπρένινγκχάους (Rainer Brüninghaus), ο Βραζιλιάνος μπασίστας Γιούρι Ντάνιελ (Yuri Daniel) και ο Ινδός «μάγος» των κρουστών Τρίλοκ Γκούρτου (Trilok Gurtu).

Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Jan Garbarek – με μια διαδρομή εξήντα χρόνων πλέον – είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην ιστορία της ευρωπαϊκής τζαζ αλλά και της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του. Το καλλιτεχνικό του μουσικό ιδίωμα με το λυρισμό και την ποιητικότητά του καθιερώνεται σα μια διεθνική και παν-ανθρώπινη γλώσσα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ακολουθούσε τα βήματα του γιγάντιου John Coltrane. Στα 14 χρόνια του, το άκουσμα του «I Love supreme» του John Coltrane στο ραδιόφωνο ήταν μία κοσμογονική αποκάλυψη για τον Garbarek. Αμέσως αγόρασε μία μέθοδο εκμάθησης σαξόφωνου και πριν ακόμη φυσήξει μία νότα έμαθε τις θέσεις των δακτύλων στα πλήκτρα…Όταν εξοικειώθηκε με το όργανο, το παίξιμο βγήκε αβίαστα, σαν το νερό που κυλά στο αυλάκι.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

 

Εισιτήρια από 30€

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v