Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας: Μια δοξαριά Ελλάδα

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στις παραδόσεις της λύρας σε διαφορετικές περιοχές του Ελληνισμού παρουσιάζεται στο Μέγαρο.
Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας: Μια δοξαριά Ελλάδα

Μουσική παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας, από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες.

Ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των λαϊκών οργάνων με δοξάρι, οι λύρες έχουν μια δική τους ενέργεια· μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο απολλώνιο μέτρο και φως και στην εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια. Εκπροσωπούν τον αρχέγονο ήχο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια.

Και σε πολλά μέρη αντιστέκονται ακόμη έως τις μέρες μας στην παντοδυναμία του βιολιού. Ο κάθε τόπος έχει τη δική του λύρα, σε σχήμα, κατασκευή, κουρδίσματα, τεχνικές παιξίματος και δεξιοτεχνία.

Στη μεγάλη γιορτή που φιλοξενούν οι Γέφυρες, οι λύρες του Αιγαίου (από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ικαρία και τη Λήμνο), οι λύρες της Μακεδονίας (από τη Δράμα), οι λύρες της Θράκης (από τους Αναστενάρηδες), ο κεμεντζές του Πόντου, ο κεμανές της Καππαδοκίας, καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία συναντιούνται σε μια απογειωτική «δοξαριά» και μας αποκαλύπτουν το τεράστιο ηχητικό σύμπαν αυτού του μικρού αλλά θαυματουργού οργάνου.

Τιμές εισιτηρίων

7,50 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € 25 € ● 30 € ● 35 €

Διάρκεια

2 ώρες και 30 λεπτά (με διάλειμμα)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v