ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιώργος Κοντραφούρης και το Trio στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Γιώργος Κοντραφούρης και το Trio του θα εμφανιστούν στον Κήπο του Μεγάλου στις 12 Ιουλίου κι εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του.

Ο Γιώργος Κοντραφούρης και το Trio στον Κήπο του Μεγάρου

Ο Γιώργος Κοντραφούρης, είναι ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες της χώρας, που έχει καταφέρει μέσα από το έργο του να κερδίσει παγκόσμια φήμη. 

Μετά από μια δημιουργική περίοδο, αναζήτηση, και διεθνή -όπως τόσα χρόνια- παρουσία, ο ταλαντούχος πιανίστας και οργανίστας έρχεται να παίξει για την πρωτεύουσα της γενέτειρας Ελλάδας, στον πιο όμορφο κήπο της. 12 Ιουλίου λοιπόν ο Γιώργος Κοντραφούρης και το Trio του, που αποτελείται από τον ίδιο στο πιάνο, τον Κίμωνα Καρούτζο στο μπάσο και τον Jason Wastor στα ντραμς, θα μας παρουσιάσουν την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «The Passing» θα εμφανιστούν στον Κήπο του Μεγάρου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020 με πέντε νέες συνθέσεις του δημιουργού αλλά και δύο διασκευές, σε αγαπημένα του παλιότερα κομμάτια. Με αφορμή τη συναυλία του λοιπόν, μιλήσαμε με τον Γιώργο Κοντραφούρη, ο οποίος μας είπε αρκετά ενδιαφέροντα. 

Πως θα περιγράφατε σε κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή μαζί της τη μουσική σας και τον τελευταίο σας δίσκο;

«Νομίζω ότι είναι ένας δίσκος που περιγράφει τις δικές μου εντυπώσεις από μια περίοδο του παρελθόντος, αλλά και τις προσδοκίες για το μέλλον, μάλλον το κοντινό, αποτυπωμένες στη μορφή του κλασικού piano trio (δηλ. Πιάνο, κοντραμπάσο και drums), ένα σχήμα που η δυναμική του μου αρέσει πάρα πολύ. Οι δύο διασκευές είναι εντυπώσεις του παρελθόντος και τα υπόλοιπα κομμάτια είναι η γέφυρα για τις προσδοκίες του μέλλοντος».

Τι είναι πιο δύσκολο άραγε να μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις περί μουσικής στους φοιτητές/ μαθητές που διδάσκετε ή να χτίσεις ένα πιστό τζαζ κοινό που θα σε ακολουθεί στη χώρα μας;

«Τώρα οι φοιτητές έρχονται πολύ πιο συνειδητοποιημένοι σ’ αυτό που θέλουν να μάθουν. Άρα, νομίζω ότι αυτό έχει γίνει πιο εύκολο, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο. Μετά είναι προσωπικό και στον καθένα πόσο θέλει να ασχοληθεί και να συνεχίσει.

Για το κοινό, ποτέ δεν το έχω σκεφτεί. Πιστεύω όμως ότι αν είσαι συνεπής σ’ αυτό που κάνεις πάντα θα βγαίνει ένα στέρεο μήνυμα ή μια κεντρική ιδέα για κάποιους».

Το φυσικό format (βινύλιο, cd) αντιστέκεται κι αντεπιτίθεται. Θα καταφέρει να μείνει ζωντανό στη λαίλαπα του streaming/ Spotify/ itunes κτλ;

«Νομίζω ότι το βινύλιο θα παραμείνει σαν ένα είδος «εκλεκτικής» και συλλεκτικής ενασχόλησης με τη μουσική. Το cd, κατά τη γνώμη μου, μάλλον θα φύγει. Παρ’ όλα αυτά το format για μένα δεν παίζει κανένα ρόλο για το πώς ο καθένας θα επηρεάζεται και θα απολαμβάνει και θα ακούει τη μουσική». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2