Syriana: Περίπλοκο και ευφυές πολιτικό θρίλερ

Ένας πράκτορας της CIA, ο υπουργός Εξωτερικών μιας αραβικής χώρας, ένας φιλόδοξος δικηγόρος και ένας οικονομικός σύμβουλος είναι τα κεντρικά πρόσωπα, οι ιστορίες των οποίων συνθέτουν το περίπλοκο αλλά ευρηματικό σενάριο του Στίβεν Γκέιγκαν. Ο Τζορτζ Κλούνι στο ρόλο που του χάρισε το Όσκαρ.
Syriana: Περίπλοκο και ευφυές πολιτικό θρίλερ

του Λουκά Τσουκνίδα

Γιατί η φωτιά στη Μέση Ανατολή δε λέει να σβήσει; Τελικά, είναι μόνο το πετρέλαιο; Την απλούστευση αυτή έρχεται να αμφισβητήσει με τα ερωτήματα που θέτει το ”Συριάνα”, ένα δαιδαλώδες πολιτικό θρίλερ από τον σεναριογράφο του ”Τράφικ”, Στίβεν Γκέιγκαν.

Βλέπουμε τις ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων με την ίδια αφετηρία. Ο πρίγκιπας μιας αραβικής χώρας και υπουργός Εξωτερικών, όντας δυτικοθρεμμένος και επίδοξος μεταρρυθμιστής, αφαιρεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πετρελαίου της χώρας του από την αμερικανική εταιρεία που τα είχε ως τώρα, για χάρη μιας κινέζικης. Μεμιάς πυροδοτούνται διαδικασίες πολιτικές, νομικές και επιχειρηματικές, νόμιμες ή παράνομες.

Ένας πράκτορας της CIA βρίσκει ξανά σκοπό. Ένας οικονομικός σύμβουλος ανακαλύπτει τα παιχνίδια των ”μεγάλων”. Ένας φιλόδοξος δικηγόρος γίνεται ”ρυθμιστής”. Ένας πρίγκιπας πληρώνει για το όραμά του. Ένας Πακιστανός οικονομικός μετανάστης βρίσκει το δρόμο για τον παράδεισο. Ιστορίες παράλληλες αλλά εξαιρετικά σχετικές...

Με το φακό εστιασμένο σε κάποιους από τους πρωταγωνιστές και τις οικογενειακές ιστορίες τους στο φόντο, ο Γκέιγκαν μας καλεί να μπούμε στο λαβύρινθο της λογικής του ”πολέμου του πετρελαίου” και να βρούμε την ”έξοδο”. Μπορούμε;

Η ταινία είναι περίπλοκη. Όσο περίπλοκες είναι και οι διαδικασίες που προσπαθεί να παρουσιάσει και να εξηγήσει. Όσο περίπλοκη είναι και η προσωπική ζωή των ηρώων της. Αν όμως ο θεατής επιμείνει, παρά την υπερβολική δόση πληροφοριών, θα αποζημιωθεί. Για να πάρεις απαντήσεις, πρέπει πρώτα να κάνεις ερωτήσεις. Από κάποιο σημείο και μετά οι απαντήσεις έρχονται και το τοπίο ξεκαθαρίζει.

Ο αμερικανικός εμφύλιος με έπαθλο την ”επιρροή” ξετυλίγεται μπροστά μας σε διάφορα μέτωπα. Την ίδια στιγμή, στον αραβικό κόσμο δύο δυνάμεις συγκρούονται, η παράδοση και η μεταρρύθμιση. Η παράδοση βρίσκει έναν ”στρατηγικό” σύμμαχο και η θρησκεία, αυτάρεσκη και εσωστρεφής, αρκείται στο ρόλο του κομπάρσου.

Η φωτογραφία είναι απόλυτα ρεαλιστική και οι διάλογοι πειστικοί. Το πολυπληθές καστ με μπροστάρη τον Κλούνι τα βγάζει πέρα άριστα, παρότι δεν υπάρχει χρόνος για ανάπτυξη όλων των χαρακτήρων.

Είναι ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ που αν και φανταστικό ”μυρίζει” πραγματικότητα.

Οι υπόλοιπες

Βγαίνει στις αίθουσες η πρώτη ταινία της τριλογίας του Παρκ Τσαν Γουκ για την εκδίκηση, ”Sympathy for Mr Vengeance”. Για όσους απόλαυσαν τα ”Oldboy” και ”Sympathy for Lady Vengeance”.

Το ”Science of Sleep” είναι γραμμένο και σκηνοθετημένο από το Μισέλ Γκοντρί της ”Αιώνιας λιακάδας ενός καθαρού μυαλού” και ασχολείται ευρηματικά με... τα όνειρα.

Οι δύο ελληνικές ταινίες της εβδομάδας είναι οι αρκετά αξιόλογες ”Τσίου” και ”Γλυκειά μνήμη” .

Το ”Shopgirl” είναι μια κωμωδία που θυμίζει τον παλιό Στιβ Μάρτιν, αλλά σώζεται τελικά από τον τυποποιημένο πλέον απροσάρμοστο Τζέισον Σβάρτσμαν.

Βγαίνουν επίσης, το εφηβικό trash θρίλερ ”Final Destination 3”, το απαράδεκτο σίκουελ ”Big momma’s house 2” και η καινούργια ταινία του κουραστικού Χαλ ΧάρτλεϊThe girl from Monday”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v