Ποιος φλερτάρει με τον... ”θείο”;

Ομοφυλοφιλικοί έρωτες, πολιτικές διαμάχες, σκάνδαλα πετρελαιοβιομηχανιών και σεξουαλική παρενόχληση. Το Hollywood προβληματίζεται κοινωνικά και πολιτικά, και προτείνει για τα φετινά Oscar ταινίες που σαν κάτι να έχουν να πουν...
Ποιος φλερτάρει με τον... ”θείο”;

της Ηρώς Κουνάδη

Κοινωνικός και πολιτικός προβληματισμός διακρίνει την 78η απονομή των βραβείων Oscar, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητές της.

Αντίθετα με ό,τι μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, το Hollywood αφήνει στην άκρη τις ”ανάλαφρες” ταινίες και προτείνει αυτές που έχουν σημαντικά πράγματα να πουν και είναι, ως επί το πλείστον, αντισυμβατικές. ”Αντίδραση στο νεοσυντηρητισμό” χαρακτήρισε τη νέα τάση ο Spielberg. Λέτε;

Για του λόγου το αληθές, ιδού οι υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας: ”Brokeback Mountain”, ”Capote”, ”Crash”, ”Goodnight, and good luck” και ”Munich”.

Με 8 συνολικά υποψηφιότητες, το Brokeback Mountain, το οποίο εξιστορεί των απαγορευμένο ομοφυλοφιλικό έρωτα δύο καουμπόηδων στην αμερικανική Δύση, είναι σίγουρα το φαβορί στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, όπως και ο σκηνοθέτης του, Ang Lee, για το Oscar σκηνοθεσίας.

Βασικός ανταγωνιστής του το ”Crash” του Paul Haggis, με 6 υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Matt Dilon στην κατηγορία του β΄ ανδρικού ρόλου, όπου συναντάμε και τον George Clooney, ο οποίος φέτος έχει τρεις διαφορετικές υποψηφιότητες –για το ρόλο του στο θρίλερ ”Syriana”, αλλά και για τη σκηνοθεσία και το σενάριο του ”Goodnight, and good luck”.

Εκτός από τον Clooney, υποψήφιοι για το Oscar σκηνοθεσίας είναι οι Steven Spielberg, για το ”Munich”, Ang Lee, για το ”Brokeback Mountain”, Benett Miller, για το ”Capote” και Paul Haggis, για το ”Crash”, ενώ ο Ang Lee συγκεντρώνει τα περισσότερα στοιχήματα υπέρ του. Και ο κοινωνικοπολιτικός προβληματικός συνεχίζεται...

Από τις δυσκολότερες κατηγορίες φέτος, αυτή του πρώτου ανδρικού ρόλου, συγκεντρώνει τα ονόματα των: Philip Seymour Hoffman για το ”Capote”, Terrence Howard για το ”Hustle & Flow”, Heath Ledger για το ”Brokeback Mountain”, Joaquin Phoenix για το ”Walk the Line” και David Strathairn για το ”Goodnight, and good luck”.

Τα δύο φαβορί της κατηγορίας, ο Philip Seymour Hoffman και ο Joaquin Phoenix, κατέκτησαν από μία Χρυσή Σφαίρα για τους ρόλους τους, λόγω του πλεονεκτήματος των συγκεκριμένων βραβείων να διαχωρίζουν τις ταινίες σε δράματα και κωμωδίες – μιούζικαλ.

Εφόσον, όμως, στα Oscar προβλέπεται μόνο ένα βραβείο για τον πρώτο ανδρικό ρόλο, ανεξαρτήτως του είδους της ταινίας, οι πιθανότητες είναι σχεδόν πάντα υπέρ του δράματος –πράγμα που σημαίνει ότι, αν πρόκειται να στοιχηματίσετε (ο όρος δεν είναι πλέον... μεταφορικός!) σε έναν από τους δύο, η συμβουλή μας θα ήταν για τον Philip Seymour Hoffman.

Η κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου φέτος μοιάζει περισσότερο με διαγωνισμό μεταξύ δύο κυριών –της Felicity Huffman και της Reese Witherspoon. Η Huffman, που υποδύεται έναν άνδρα που κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου στο Transamerica, έχει ήδη στην κατοχή της τη Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης ηθοποιού σε δράμα (καθώς επίσης και δύο βραβεία EMMY και Screen Actors Guild, για τη συμμετοχή της στο σίριαλ ”Desperate Housewives”), ενώ η Reese Witherspoon κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε κωμωδία – μιούζικαλ, για το ρόλο της συντρόφου του Johnny Cash, της June Carter, στην ταινία ”Walk the Line”.

Ο ρόλος αυτός της χάρισε και το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα Screen Actors Guild Awards.

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες για την κατηγορία του πρώτου γυναικείου ρόλου είναι η Judi Dench για το ”Mrs. Henderson Presents”, η Keira Knightley για το ”Pride & Prejudice” και η Charlize Theron για το ”North Country”.

Τέλος, το Oscar πρωτότυπου σεναρίου διεκδικούν οι Paul Haggis για το ”Crash”, George Clooney και Grant Heslov για το ”Goodnight, and good luck”, Woody Allen για το ”Match Point”, Noah Baumbach για το ”The Squid and the Whale” και Stephen Gaghan για το ”Syriana”.

Η αγωνία αναμένεται να παραταθεί μέχρι τη βραδιά της απονομής, που φέτος έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v