Απαγορευμένος έρωτας στην... Άγρια Δύση

Δεν είναι γουέστερν, ούτε γκέι κινηματογράφος. Είναι το διαχρονικό δράμα κάθε απαγορευμένου έρωτα. Στο Brokeback Mountain, ο Ανγκ Λι έχοντας στα χέρια του πολύ καλές ερμηνείες και ένα εξαιρετικό σενάριο, δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη...
Απαγορευμένος έρωτας στην... Άγρια Δύση

του Λουκά Τσουκνίδα

Με απόδοση 1.10 δίνεται από τον ΟΠΑΠ η πιθανότητα το ”Brokeback Mountain” του Ανγκ Λι να κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στη μεγάλη κινηματογραφική βραδιά. Με το ακόμα πιο σκανδαλώδες 1.05 πριμοδοτείται η νίκη του Λι στην κατηγορία του καλύτερου σκηνοθέτη.

Από πότε οι μπουκμέικερς έγιναν σινεφίλ και τι είναι αυτό που λάτρεψαν στο ιδιαίτερο αυτό γουέστερν;

Το ”Brokeback Mountain” είναι η αναμφισβήτητη απόδειξη ότι ο Ανγκ Λι δεν είναι τυχαίος σκηνοθέτης. Έχει τη στόφα του μεγάλου παίκτη που σε όποιο γήπεδο κι αν βρεθεί δεν επηρεάζεται στο ελάχιστο, αλλά βελτιώνει την απόδοσή του. Κι αν το παιχνίδι των ομοφυλοφιλικών σχέσεων δεν του είναι άγνωστο, το γήπεδο που επέλεξε να παίξει – η αμερικανική δύση – είναι τουλάχιστον αφιλόξενο.

Η ταινία εξιστορεί την ομοφυλοφιλική σχέση που αναπτύσσουν δυο νεαροί καουμπόιδες κατά τη διάρκεια της συμβίωσής τους σε μια απομονωμένη βουνοκορφή και διερευνά τις επιπτώσεις αυτής της καλοκαιρινής ανακάλυψης στη συνέχεια της ζωής τους. Οι δύο άντρες, ωριμάζουν, εργάζονται και κάνουν οικογένειες αλλά εκείνο το καλοκαίρι δεν τους αφήνει σε ησυχία. Κάποια στιγμή ξανασυναντιούνται και καλούνται να κάνουν τις επιλογές τους...

Δεν ωφελεί να εκθειάσω την όμορφη φωτογραφία ή την εκλεκτή μουσική επένδυση της ταινίας. Αυτό που αποτελεί προσωπική επιτυχία του Λι – που έχει στα χέρια του ένα πολύ καλό σενάριο- είναι το πώς καταφέρνει οι ερωτικές σκηνές του, ούτε να σοκάρουν ούτε να γίνονται γραφικές. Τριπλάρει αριστοτεχνικά ανάμεσα στις δύο εκδοχές και τις αποδίδει σαν μια άψογη χορογραφία. Ως θεατής δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή ότι κοιτάζω από κλειδαρότρυπα ούτε ότι μου επιβάλλεται κάποιου είδους αισθητική. ”Γκολ για Όσκαρ”, που λένε και οι αθλητικογράφοι.

Πολύ καλοί και οι πρωταγωνιστές. Αν και δεν είμαι φαν της παιδικής φυσιογνωμίας του Τζέικ Γκίλενχαλ, νομίζω ότι ταιριάζει στο χαρακτήρα του εξωστρεφή αλλά επιπόλαιου καουμπόι που παραδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία στα πάθη του. Εκείνος ωστόσο που κλέβει την παράσταση είναι σίγουρα το αουτσάιντερ των Όσκαρ, ο Χιθ Λέτζερ.

Το χωριατόπαιδο που ενσαρκώνει, περικλείει όλα τα καλά κρυμμένα κόμπλεξ της αμερικάνικης υπαίθρου. Είναι ο καουμπόι που πάντα υποπτευόμασταν ότι υπάρχει κάπου στο φόντο των παλιών καλών γουέστερν. Όχι φυσικά λόγω των ερωτικών του επιλογών αλλά λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται το άγνωστο πάθος που αργά-αργά τον καταλαμβάνει.

Δεν είναι γουέστερν, ούτε γκέι κινηματογράφος. Είναι το διαχρονικό δράμα κάθε απαγορευμένου έρωτα.

Brokeback Mountain

Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι

Παίζουν: Χιθ Λέτζερ, Τζέικ Γκίλενχαλ, Μισέλ Γουίλιαμς

Οι υπόλοιπες

Το ”North Country” είναι μία φανταστική ιστορία βασισμένη στην πρώτη κερδισμένη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον εργοδότριας εταιρείας στην Αμερική. Παρά την κλισέ εξέλιξη παραμένει ένα καλογυρισμένο δράμα με εξαιρετικές ερμηνείες από Σαρλίζ Θερόν και Φράνσις Μακντόρμαντ.

Στο ”Μάταντορ” του Ρίτσαρντ Σέπαρντ ο Πιρς Μπρόσναν έχει την ευκαιρία να δείξει το κωμικό του ταλέντο συμβάλλοντας σε ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα.

7 γνωστοί και άγνωστοι σκηνοθέτες, 7 ταινίες μικρού μήκους για τα παιδιά αυτού του κόσμου που δεν επέλεξαν ποτέ τα δεινά τους. ”All the invisible children” για όσους ακόμα δεν έχουν λάβει το μήνυμα.

Όσοι ψάχνουν το εύκολο γέλιο θα τα βρούνε σκούρα με το ”Just Friends” και την παρωδία ρομαντικών κομεντί, ”Date Movie”. Υπομονή, έρχονται σύντομα σε DVD.

Υ.Γ.: Περιμένω τις αποδόσεις του ΟΠΑΠ για τα βραβεία Νόμπελ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v