Ο Mr Bean φορά ράσο και κάνει... παπάδες!

Μετά τη Μαύρη Οχιά και τον Mr Bean, ο Ρόουαν Άτκινσον φοράει το ράσο και υποδύεται τον αιδεσιμότατο στο διασκεδαστικό ”Μην το πεις ούτε του παπά”. Η παράδοση της αγγλικής κωμωδίας ξαναχτυπά, αν και λιγότερο ευφάνταστα σε σχέση με τους πρόσφατους ”απεσταλμένους” της. Κατάλληλο για απόγευμα Κυριακής.
Ο Mr Bean φορά ράσο και κάνει... παπάδες!

του Λουκά Τσουκνίδα

Η μακριά αγγλική παράδοση στην μαύρη κωμωδία, από τις ταινίες των στούντιο Ίλινγκ (Η συμμορία των 5, Ο 13ος κληρονόμος) μέχρι τη στυλιζαρισμένη βία του Γκάι Ρίτσι, μας ανέθρεψε ως καλομαθημένους και απαιτητικούς θεατές.

Μπορεί ένας Άλεκ Γκίνες και ένας Πήτερ Σέλερς να μη βγαίνουν συχνά μέσα στην ίδια δεκαετία, αλλά αρκετοί ταλαντούχοι κωμικοί ξεπήδησαν μέσα από τις πρωτοποριακές παραγωγές της αγγλικής τηλεόρασης.

Ο Ρόουαν Άτκινσον έκανε την εμφάνισή του στο σατιρικό Not the nine o’ clock news, καθιερώθηκε με το ”μαύρο” Black Adder, και γύρισε τον κόσμο με το νευρικό και ιδιόρρυθμο Mr Bean.

Κινηματογραφικά, πέρα από τις φαρσοκωμωδίες που προέκυψαν από τις κωμικές του περσόνες, λίγο αξιοποιήθηκε, είτε ως ιερωμένος στο ”Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία” είτε ως ναρκοληπτικός Ιταλός τουρίστας στο Rat Race.

Φέτος, τον βλέπουμε πάλι ως ιερωμένο αλλά σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στην μαύρη κωμωδία του Νάιαλ Τζόνσον με τον ευφάνταστο ελληνικό τίτλο, ”Μην το πεις... ούτε του παπά”.

Ο αιδεσιμότατος Γουόλτερ Γκουντφέλλοου, εκτός από τις ιδιοτροπίες των γηραιότερων μελών της μικρής ενορίας του έχει να αντιμετωπίσει πολλά και κυρίως τον αναβρασμό μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Ο γιος του είναι ο καρπαζοεισπράκτορας του σχολείου, η κόρη του αλλάζει ερωμένους σαν τα πουκάμισα και η γυναίκα του ψάχνει ”παρηγοριά” στον Αμερικάνο δάσκαλο του γκολφ.

Η καινούργια οικονόμος, πρώην τρόφιμος ψυχιατρικής φυλακής, θα του δώσει ένα χέρι βοηθείας με το δικό της μοναδικό τρόπο...

Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αλλά αποτελεί καλό υλικό. Τα ήθη της αγγλικής επαρχίας κόντρα στις ”προχωρημένες” τακτικές της γηραιάς οικονόμου είναι μια αντιπαράθεση δοκιμασμένη που μπορεί να βγάλει γέλιο. Το πρωταγωνιστικό τρίο (Μάγκι Σμιθ, Κριστίν Σκοτ Τόμας και Ρόουαν Άτκινσον) είναι ιδανικό και αποδίδει άψογα τους χαρακτήρες.

Τι ήταν αυτό που πήγε λάθος και η ταινία σε προκαλεί απλά να χαμογελάσεις;

Ο Τζόνσον πήρε τα σωστά υλικά, ακολούθησε τη συνταγή, αλλά ξέχασε να προσθέσει κάτι πολύ σημαντικό: Το συστατικό εκείνο που κάνει μια ταινία κατάλληλη για την εποχή της. Ίσως τη δεκαετία του ’80 να είχαμε ξεκαρδιστεί με τις ατάκες του αιδεσιμότατου ή να είχαμε σοκαριστεί με μια καλοκάγαθη γριούλα που κουβαλάει διαμελισμένα πτώματα στο μπαούλο της.

Σήμερα, η ταινία είναι ό,τι πρέπει για κυριακάτικο απόγευμα και το μόνο που μας σοκάρει είναι το πόσο άσχημα γερνάει ο Πάτρικ Σουέιζι.

Διάρκεια: 103 λεπτά

Διανομή: ODEON

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v