Τιμ Μπάρτον: Μια ”Νεκρή Νύφη” ντυμένη με...χιούμορ

Ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει στα κινούμενα σχέδια με το ρωσικό παραμύθι της ”Νεκρής Νύφης”. Πρόκειται για μια... σκοτεινή κομεντί που κινείται ανάμεσα στους δύο κόσμους με αφορμή δύο γαμήλιες τελετές. Μακάβριο χιούμορ, πνεύμα και τρυφερότητα για όλες τις ηλικίες.
Τιμ Μπάρτον: Μια ”Νεκρή Νύφη” ντυμένη με...χιούμορ

του Λουκά Τσουκνίδα

Πέρασαν 23 χρόνια από τότε που ο Τιμ Μπάρτον, εργαζόμενος ως ανιμέιτορ στα στούντιο της Ντίσνεϊ, έκανε την πρώτη του ταινία με την τεχνική του stop motion animation.

Ήταν το ”Vincent”, μια εξάλεπτη οπτικοποίηση ενός ποιήματος του ιδίου, με θέμα τις γκροτέσκες φαντασιώσεις ενός παιδιού που θαύμαζε τις ταινίες του Βίνσεντ Πράις. Πλημμυρισμένο από την ατμόσφαιρα των ποιημάτων του Έντγκαρ Άλαν Πόε υπήρξε το πρώτο δείγμα της ιδιαίτερης γραφής του σκηνοθέτη.

Από τότε, ο κόσμος των νεκρών και το παράδοξο τον απασχόλησε αρκετές φορές.

Το 1993 έκανε ως παραγωγός την πρώτη του μεγάλου μήκους στοπ-μόσιον ταινία, το ”Nightmare before Christmas”. Οι κριτικοί και το κοινό τη λάτρεψαν και το μακάβριο σύμπαν του Τιμ Μπάρτον έγινε πλέον αναγνωρίσιμο.

Σήμερα, στην εποχή των τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων, φτιαγμένων εξ ολοκλήρου σε υπολογιστές, επανέρχεται με τις κινούμενες κούκλες να δίνουν ζωή στο νέο όραμά του, ”The Corpse Bride”.

Το ζεύγος Βαν Ντορτ διαθέτει λεφτά, αλλά όχι αριστοκρατική καταγωγή. Το να συγγενέψουν με τους ξεπεσμένους οικονομικά αριστοκράτες Έβεργκλοτ φαίνεται ως η κατάλληλη λύση και για τους δυο.

Έτσι ο Βίκτωρ Βαν Ντορτ και η Βικτώρια Έβεργκλοτ γνωρίζονται, ερωτεύονται και ετοιμάζονται για το γάμο τους. Όμως ο Βίκτωρ από ένα γύρισμα της τύχης πέφτει επάνω στη νεκρή νύφη Έμιλι που τον παρασέρνει στον κόσμο των νεκρών, ένα κόσμο πολύ διαφορετικό απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί...

Το ”Corpse Bride” είναι ένα μακάβριο μουσικό παραμύθι για δύο διαφορετικούς κόσμους και μια ερωτική ιστορία που παγιδεύτηκε στη... μέση.

Στον κόσμο των νεκρών ο Βίκτωρ συναντάει το νεκρό σκυλάκι των παιδικών του χρόνων που είναι πλέον ένα μάτσο κόκαλα, ενώ η Έμιλι απολαμβάνει τη μόνιμη παρέα ενός σκουληκιού που βγαίνει από το μάτι της και σχολιάζει τα πάντα.

Είναι μια ταινία γεμάτη από τις όμορφες εικόνες του Μπάρτον, τη ατμοσφαιρική μουσική του Ντάνι Έλφμαν και τη μοναδική εκφραστικότητα που δίνουν στις κούκλες οι ανιμέιτορς. Σε όλα αυτά συμβάλλουν οι φωνές του Τζόνι Ντεπ, της Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ και των υπόλοιπων άψογα επιλεγμένων ηθοποιών.

Μια οπτική απόλαυση διά χειρός Τιμ Μπάρτον που μας αποζημιώνει για το προβλέψιμο και πομπώδες ”Charlie & the Chocolate Factory”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v