Είδαμε το Fantastic Beasts and Where to Find Them

Η δημιουργός του Χάρι Πότερ επιστρέφει με μια νέα σειρά κινηματογραφικών περιπετειών, και πρωταγωνιστή έναν μάγο-συγγραφέα.
Είδαμε το Fantastic Beasts and Where to Find Them
του Λουκά Τσουκνίδα

Έχοντας ξεμπερδέψει για τα καλά με τον Χάρι Πότερ, η Τζ. Κ. Ρόουλινκ και ο Ντέιβιντ Γιέιτς επιστρέφουν με μία νέα σειρά ταινιών που μας ταξιδεύει πολύ πριν την εποχή του νεαρού μάγου και σκοπό της έχει, όχι μόνο να ικανοποιήσει τους παλιούς φανς, αλλά να δημιουργήσει και νέους. Το “Fantastic Beasts and Where to Find Them” είναι η εντυπωσιακή εισαγωγή σε μια σειρά πέντε ταινιών με πρωταγωνιστή τον ιδιόρρυθμο μάγο και συγγραφέα Νιουτ Σκαμάντερ που, ενσαρκωμένος απ' τον υπέροχο Έντι Ρεντμέιν, ίσως και ν' αποδειχθεί τελικά πιο ενδιαφέρων, ως χαρακτήρας, απ' τον μεταγενέστερό του και αδιαφιλονίκητο σταρ του Χόγκουορτς.

Η υπόθεση

Ο βρετανός μάγος Νιουτ Σκαμάντερ καταφτάνει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '20 με έναν ιερό σκοπό και μία βαλίτσα γεμάτη από φανταστικά μαγικά ζώα που δεν πρέπει επ' ουδενί να ξεφύγουν και να ξεχυθούν στην πόλη. Δυστυχώς, αυτό ακριβώς γίνεται και η λεπτή ισορροπία μεταξύ των δύο κόσμων διαταράσσεται με απρόβλεπτες συνέπειες. Εντωμεταξύ, κάποιος σκοτεινός μάγος επωφελείται των περιστάσεων για να προωθήσει τη δική του καταστροφική ατζέντα. Ο Νιουτ και οι καινούργιοι φίλοι του, η Τίνα, η Κουίνι και ο “μπαλαμός” Τζέικομπ πρέπει να μαζέψουν τα ζώα τους και να αποτρέψουν έναν πιθανό πόλεμο...



Η κριτική

Ύστερα από οχτώ ταινίες, γεμάτες από καλές, μα και πολλές κακές στιγμές, ο Χάρι Πότερ ολοκλήρωσε τον κινηματογραφικό του κύκλο, αφήνοντας ως παρακαταθήκη μία νέα, ευφάνταστη και πολυποίκιλη εικονογράφηση του, παράλληλου με τον δικό μας, κόσμου της μαγείας, καθώς και δύο ελπιδοφόρους πρωταγωνιστές στα πρόσωπα των Ντάνιελ Ράντκλιφ και Έμα Γουότσον. Ευτυχώς, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ύστερα απ' το “σιγουράκι” (λόγω της πρότερης επιτυχίας των βιβλίων), αποφάσισε να πέσει στα βαθιά, στήνοντας μία νέα σειρά απ' το μηδέν σχεδόν, έχοντας ως βάση έναν χαρακτήρα που δεν έχει αναφερθεί ξανά, παρά μόνο σαν συγγραφέας ενός βιβλίου που διάβαζε ο μικρός Χάρι Πότερ.

Ο χαρακτήρας αυτός είναι ο Νιουτ Σκαμάντερ, υπάλληλος του Βρετανικού Υπουργείου Μαγείας, συλλέκτης, μελετητής και διασώστης μαγικών ζώων, συγγραφέας και κοινωνικά αδέξιος σε βαθμό παρεξήγησης. Γραμμένος όπως είναι για μεγαλύτερα “παιδιά” και τοποθετημένος σε μία πιο μακρινή και πιο ζόρικη εποχή για τον κόσμο των ανθρώπων, ο νέος ήρωας της Ρόουλινγκ μοιάζει να έχει πολλά να δώσει στο ενήλικο κοινό, ίσως περισσότερα απ' τον, κάπως παιδαριώδη, “προκάτοχό” του.

Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που πρέπει να αποδειχθεί επί της οθόνης και το πρώτο δείγμα, η εισαγωγή στην “τριλογία” που θ' αποτελείται, τελικά, από πέντε μέρη, αφήνει επαρκείς υποσχέσεις για απολαυστικές κινηματογραφικές στιγμές. Η Νέα Υόρκη του '20 είναι το τέλειο σκηνικό για ιστορίες σαν κι αυτή και ο Έντι Ρεντμέιν η καλύτερη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως Νιουτ Σκαμάντερ, φτάνει απ' το “πολυπολιτισμικό” Λονδίνο σε μία Αμερική που έχει βάλει σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πιο συνηθισμένων και των λιγότερο συνηθισμένων πολιτών της. Τους κανόνες δε, τους έχουν βάλει οι ίδιοι οι μάγοι, η ανώτατη αρχή τους δηλαδή, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης με τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή τους. Και όσοι γνωρίζουν, ζητούν μετά μανίας τον αφανισμό τους μέσα από ένα νέο, μαζικό κυνήγι μαγισσών.

Σ' αυτό το ανασφαλές σκηνικό, ο Νιουτ εισβάλλει κατά λάθος, αφού ο σκοπός του ταξιδιού του δεν έχει να κάνει με μαγεία και πολιτική κι ας είναι υπάλληλος του Βρετανικού Υπουργείου Μαγείας. Η εμπλοκή του με έναν άνθρωπο διαμέσου μιας σειράς ατυχημάτων και παρεξηγήσεων τον φέρνει στα χέρια μιας πρώην “ασφαλίτισσας” των μάγων, της Τίνα, η οποία είναι σε δυσμένεια και αναζητά τρόπο να ανακάμψει στην υπηρεσία της. Το μπλέξιμο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν κάποια ζώα το σκάνε απ' τη βαλίτσα του Νιουτ κι ένας ανερχόμενος πολιτικός δολοφονείται σε κοινή θέα από μία αόρατη δύναμη...

Απελευθερωμένος απ' τις εγγενείς “κοιλιές” των περιπετειών του Χάρι Πότερ, αλλά και σφυριλατημένος μέσα απ' τη μακροχρόνια εμπλοκή του σ' αυτήν, ο Ντέιβιντ Γιέιτς δείχνει να το διασκεδάζει αφηγούμενος με μαεστρία και φαντασία μία φρέσκια ιστορία, γραμμένη απευθείας για τη μεγάλη οθόνη αντί ενός διασκευασμένου σεναρίου, υποχρεωμένου, κατά κάποιον τρόπο, να πετύχει εμπορικά. Άλλωστε, και η ίδια η Ρόουλινγκ που υπογράφει το σενάριο είναι πια κάτι σαν βετεράνος κι έτσι μας δίνει μία ιστορία γεμάτη με ενδιαφέροντες χαρακτήρες, μικροπλοκές, χιούμορ και πρωτότυπες εικόνες, συστήνοντάς μας τη γενικότερη πλοκή της σειράς χωρίς να κουράζει ή να μας αφήνει με την όρεξη.

Την παράσταση, όμως, κλέβει το καστ που, πέρα απ' τα υπέροχα απόκοσμα πλάσματα της βαλίτσας και τον σταρ Έντι Ρεντμέιν, περιλαμβάνει την γλυκύτατη Κάθριν Γουότερστον, την γοητευτική Άλισον Σούντολ και τον εξαιρετικό Νταν Φόγκλερ που δεν υστερεί σε τίποτα απ' τους χαρισματικούς (λόγω μαγικών ιδιοτήτων) συμπρωταγωνιστές του. Οι τέσσερείς τους, ίσως ο πιο σημαντικός λόγος για να περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια των περιπετειών του Νιουτ Σκαμάντερ.

Το “Fantastic Beasts and Where to Find Them” είναι, εκτός από μία καλή εισαγωγή σε μία ενδιαφέρουσα σειρά ταινιών, και μία απολαυστική περιπέτεια φαντασίας, ένα αναπάντεχο διαμαντάκι του είδους.

Βγαίνουν ακόμη:
Το ενδιαφέρον δράμα “The Stopover”, το αδιάφορο “Things to Come”, η ιταλική δραμεντί “Like Crazy” και η καλοφτιαγμένη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ουσία, ταινία μυστηρίου “Into The Forest”.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v