Οι ταινίες των 80s που πρέπει να δεις

H... γκλαμ δεκατία του 80 είχε μπόλικα κινηματογραφικά ατού. Όπως αυτά που θα δείτε παρακάτω.
Οι ταινίες των 80s που πρέπει να δεις

Ντίσκο, μηχανάκια, περίεργα φορέματα, στρας και μαλλιά- αφάνα. Τα 80s ήταν μια αρκετά ιδιόμορφη δεκαετία, η οποία "έβγαλε" δεκάδες χολιγουντιανές παραγωγές αρκετές εκ των οποίων άφησαν εποχή.

Ιδού οι πιο χαρακτηριστικές ταινίες της... κιτς δεκαετίας που οφείλετε να δείτε. 

Blade Runner

Το σκοτεινό αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Riddley Scott ασχολήθηκε με το μετά-αποκαλυπτικό μέλλον και το αποτέλεσμα ήταν μια ποιητική και συνάμα πεσιμιστική ματιά στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο του μέλλοντος.

Blue Velvet

Στο αρρωστημένο σύμπαν του David Lynch, ο Dennis Hopper ενσαρκώνει υποδειγματικά τον ψυχοπαθή γκάνγκστερ με το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που μαστουρώνει με… οξυγόνο.

Ghost Busters

H ταινία που ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για το αθέατο, συνδυάζοντας απολαυστικά το είδος της buddy movie με εκείνο της ταινίας τρόμου και φαντασίας.

E.T.

H ασυνήθιστη φιλία μεταξύ ενός μικρού αγοριού και ενός συμπαθέστατου εξωγήινου, έγινε στα χέρια του Spielberg μια ταινία για όλη την οικογένεια, η οποία διατηρεί την αυθεντική της γοητεία μέχρι σήμερα.

Dirty Dancing

O Patrick Swayze αποδεικνύει περίτρανα ότι «το’χει» με τον χορό και πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο μνημειώδεις μουσικοχορευτικές παραγωγές της δεκαετίας. Και όχι μόνο.

The Goonies

O συνήθης ύποπτος Spielberg βάζει την μαγεία στην σκηνοθεσία, τα πιτσιρίκια που πρωταγωνιστούν είναι αξιαγάπητα και το Goonies είναι ένα πανέμορφο παραμύθι ενηλικίωσης.

Back to the Future

Ο teen star της εποχής εκείνης, Michael J. Fox, πρωταγωνιστεί σε ένα μνημειώδες μείγμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας, κωμωδίας και love story δια χειρός Robert Zemeckis.

Raiders of the Lost Ark

Ο λατρεμένος αρχαιολόγος στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση είναι με μία λέξη απολαυστικός. Στο… τιμόνι της κάμερας, ξανά ο Spielberg.

Gremlins

Τα αξιαγάπητα και… κάφρικα τερατάκια έγραψαν κινηματογραφική ιστορία στα 80s, συνδυάζοντας θρίλερ, μαύρη κωμωδία και άφθονες σινεφίλ αναφορές.

A Nightmare on Elm Street

Ελάχιστοι νεαροί μπορούσαν να κοιμηθούν ήσυχοι τα βράδια έχοντας δει την τρομακτική αυτή ταινία του Wes Craven, με πρωταγωνιστή τον Freddie Cruger.

The Shining

Όταν ο Κιούμπρικ αποφάσισε να ξαναδιαβάσει το γιγαντιαίο μυθιστόρημα του Stephen King το αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες της δεκαετίας. Έβαλε βέβαια και το… τσεκούρι του ο υπέροχος Jack Nicholson.

Blues Brothers

Άφθονη τζαζ, απολαυστικές ερμηνείες, εξαιρετικό soundtrack, δυναμικές εμφανίσεις τραγουδιστών- θρύλων. Οι «Ατσίδες με τα Μπλε» (η πιο epic fail μετάφραση έβερ) είναι μια καθαρόαιμη μουσική κωμωδία με άφθονο καλαμπούρι.

Rambo

Η πρώτη ταινία της μιλιταριστικής σειράς δράσης με πρωταγωνιστή τον σκληροτράχηλο John Rambo, ο οποίος δεν διστάζει να τα βάλει με αντάρτες, ελικόπτερα και τανκς προκειμένου να υπερασπιστεί τα αμερικάνικα ιδανικά.

Hellraiser

H εμβληματική ταινία τρόμου του Clive Barker βασισμένη στη νουβέλα The Hellbound Heart του ιδίου, είναι μια σοκαριστική και σπλάτερ ελεγεία πάνω στα όρια του πόνου και της ευχαρίστησης.

Scarface

Ο Al Pacino βρίσκεται στο στοιχείο του υποδυόμενος τον Tony Montana και δίνει έναυσμα στον Brian De Palma για να γυρίσει μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και βίαιες ταινίες της δεκαετίας.

Altered States

Ο μακαρίτης Ken Russel στην πιο ψυχεδελική ταινία του παρακολουθεί την προσπάθεια ενός επιστήμονα να βιώσει εμπειρίες προϊστορικές με την βοήθεια παραισθησιογόνων μανιταριών. Οι σκηνές του «τριπαρίσματος» έχουν αφήσει εποχή.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v