Οκτώ σκοτεινά animation που πρέπει να δείτε

Γκόθικ κλίμα, σκοτεινή ατμόσφαιρα, τέρατα, μάγισσες και εφιάλτες. Οκτώ «σκοτεινά» animation για – όχι και τόσο – μικρά παιδιά. 
Οκτώ σκοτεινά animation που πρέπει να δείτε
Είναι παραμύθια, αλλά δεν είναι από εκείνα που θα δείχνατε άνετα στα πιτσιρίκια σας. Θα τα λέγατε και «παιδικά», όμως ενδεχομένως να σας επηρεάσουν και εσάς και να σας κάνουν να ανατρέξετε στις πιο σκοτεινές πτυχές της παιδικής σας ηλικίας. 

8 «σκοτεινά» animation που αξίζει να ανακαλύψετε και – φυσικά – να δείτε. 

The Nightmare Before Christmas (1993)
Ταινία – ορόσημο στο είδος του animation και παράλληλα μία από τις ομορφότερες «σκοτεινές» παιδικές ιστορίες που έχουμε δει, ο «Εφιάλτης» βασίζεται σε ιδέα του Τιμ Μπάρτον και αποτελεί ένα γοητευτικό ταξίδι στην άλλη πλευρά της παιδικής μας ηλικίας.


Coraline (2009)

Γκόθικ και συνάμα τρομακτικό παραμύθι, το «Coraline» του Χένρι Σέλικ παρακολουθεί την ιστορία της μικρής ηρωίδας του τίτλου, η οποία ανακαλύπτει μια πόρτα που οδηγεί σ' έναν άλλο κόσμο, όπου η καθημερινότητά της είναι συναρπαστική, όμως το τίμημα μεγάλο.


Marry and Max (2009)

Ακόμα μια ταινία βασισμένη στη τεχνική του stop motion animation, η ταινία του Αυστραλού Άνταμ Έλιοτ εντυπωσιάζει με τον σουρεαλισμό της, το γλυκόπικρο χιούμορ της και το «παράξενο» σενάριο, στο οποίο ένας παχύσαρκος μεσήλικας με σύνδρομο Άσπεργκερ αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα 8χρονο κοριτσάκι.


Paranorman (2012)
Ταινία – κομψοτέχνημα, το “Paranorman” έγινε από το team του “Coraline” και παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός πιτσιρίκου ο οποίος έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με φαντάσματα. Ένα μοντέρνο παραμύθι, το οποίο σχολιάζει υποδειγματικά τα τέρατα που στοιχειώνουν την παιδική μας ηλικία. 

Spirited Away (2001)
Ο Μιγιαζάκι κατάφερε με την αφρόκρεμα των ταινιών του –το «Spirited Away»- να γίνει ο πρώτος δημιουργός που κερδίζει Όσκαρ animation για μη αγγλόφωνη ταινία. Η ταινία αποτελεί την περιπέτεια ενός δεκάχρονου κοριτσιού που προσπαθεί να σώσει τους δικούς της, καταλήγοντας σε έναν κόσμο θαυμάτων και τεράτων. 


Alma (2009)
Ο Ροντρίγκο Μπλας, animator της Pixar, έφτιαξε το 2009 αυτή την σκοτεινή μικρού μήκους ιστορία που εκτυλίσσεται στους χιονισμένους δρόμους της Βαρκελώνης. Μην ξεγελαστείτε από τη γλυκιά μελωδία και το χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην αρχή, η Alma είναι μία μάλλον τρομακτική ιστορία.


Jack et la mécanique du Coeur (2013)
Η εταιρία παραγωγής του Luc Besson μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη ένα ενδιαφέρον «ενήλικο» παραμύθι, το οποίο διηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού που στη θέση της καρδιάς του έχει ένα… ρολόι. Σαφώς επηρεασμένο από το σύμπαν του Μπάρτον, το “Jack” είναι μια γαλλική παραγωγή που αξίζει να ανακαλύψετε.


Le magasin de suicides (2012)
"Αποτύχατε στη ζωή σας; Με εμάς θα έχετε έναν πετυχημένο θάνατο!". Αυτό είναι το μότο της οικογενειακής επιχείρησης που πουλά ό,τι μπορεί να βοηθήσει σε μια αυτοκτονία- και το κάνει καλά. Δημιούργημα του Πατρίς Λεκόντ (Ο εραστής της Κομμώτριας) το σκοτεινό αυτό "ευρωπαϊκό" animation κουβαλά την κομψότητα της γαλλικής σχολής των καρτούν και την ανατρεπτικότητα των ενήλικων κόμικ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v