Φεστιβάλ Βενετίας: Τα βραβεία και οι ελληνικές «Άλπεις»

Μπορεί να μην έλαβαν το Χρυσό Λιοντάρι, αλλά οι «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου δεν έφυγαν παραπονεμένες από την Μόστρα, όπου βραβεύτηκαν για το σενάριό τους. Μεγάλος νικητής, ο Αλεξάντερ Σοκούροφ με το «Faust». Δείτε τον «λογαριασμό» του φετινού Φεστιβάλ της Βενετίας.
Φεστιβάλ Βενετίας: Τα βραβεία και οι ελληνικές «Άλπεις»
του Λουκά Τσουκνίδα

Τέλος και για το φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας με μεγάλο νικητή και κάτοχο πλέον ενός Χρυσού Λέοντα, τον Ρώσο Αλεξάντερ Σοκούροφ που παρουσίασε στη Μόστρα τη δική του, κινηματογραφική εκδοχή του “Faust” συγκινώντας τελικά την επιτροπή και τον πρόεδρό της, Ντάρεν Αρονόφσκι.

Είδηση βεβαίως, για εμάς είναι η βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου για τη νέα ταινία του πρώτου και το σενάριο που έχουν συνυπογράψει. Δεν ξέρω τι φρούτο είναι οι “Άλπεις”, αλλά σίγουρα ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο τη βόλτα της στα κινηματογραφικά φεστιβάλ και στην κριτική αποδοχή.

Τον Αργυρό Λέοντα, που ισοδυναμεί με βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, τσίμπησε ο Κινέζος Σανγκτζούν Κάι για το “People Mountain People Sea”, ενώ το επονομαζόμενο “Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής” πήγε στον ντόπιο Εμανουέλε Κριαλέζε για το “Terraferma”. Ο Μάικλ Φασμπέντερ είχε παίξει και στην πρώτη ταινία του Στιβ Μακουίν, το εκπληκτικό “Hunger”. Η καινούργια τους συνεργασία στο “Shame”, του απέφερε κι ένα βραβείο ανδρικής ερμηνείας, ενώ για την αντίστοιχη γυναικεία βραβεύτηκε η Κινέζα Ντίνι Γιπ για το “A Simple Life” της Αν Χούι. Για την διεύθυνση φωτογραφίας του στο “Wuthering Heights” της Αντρέα Άρνολντ βραβεύτηκε ο Ρόμπι Ράιαν και το πρώτο βραβείο του τμήματος των Οριζόντων απέσπασε ο βετεράνος πια Σίνια Τσουκαμότο για το “Kokoto”.



Το ετήσιο κινηματογραφικό πανηγύρι έκλεισε με την παγκόσμια πρεμιέρα του “Damsells in Distress” του Γουίτ Στίλμαν. Δείτε αναλυτικά τους βραβευμένους της φετινής Μόστρας εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v