Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2010: Όσα θα δούμε

Ενδιαφέρουσες ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών στο διαγωνιστικό τμήμα και σημαντικά αφιερώματα με σπάνιες προβολές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το φετινό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα διαρκέσει έως τις 31/10.
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2010: Όσα θα δούμε
Με την πρεμιέρα του “Μαχαιροβγάλτη” του Γιάννη Οικονομίδη στο Αττικόν, ξεκίνησε χθες το 23ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που θα διεξαχθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης (21/10) στον κινηματογράφο Απόλλων, με την προβολή του βραβευμένου “Honey” του τούρκου Σεμί Καπλάνογλου. Το Φεστιβάλ (21 – 31/10) θα διεξαχθεί στις αίθουσες Απόλλων και Τριανόν, καθώς και στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στην Πειραιώς.

Στο διαγωνιστικό τμήμα, εκτός απ' την ταινία του Καπλάνογλου, θα προβληθούν το “The Strange Case of Angelica” του υπεραιωνόβιου (αισίως στα 102) Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, το “Chantrapas” του Οτάρ Ιοσελιάνι και η καινούργια ταινία του Κώστα Ζάππα “Η ανταρσία της κόκκινης Μαρίας”. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν οι πρεμιέρες των “Fair Game” του Νταγκ Λίμαν, “Machete” του Ρόμπερτ Ροντρίγκες, “Essential Killing” του Γέρζι Σκολιμόφσκι και “Certified Copy” του Αμπάς Κιαροστάμι.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φετινά αφιερώματα. Στο επονομαζόμενο “Τριλογίες Μεγάλων Σκηνοθετών”, για παράδειγμα, θα δούμε τα “Human Condition 1,2 και 3” του Μασάκι Κομπαγιάσι και τα “A Better Tomorrow 1,2 και 3” των Τζον Γου και Χαρκ Τσούι, καθώς και τις εμβληματικές δουλειές των Αντρέι Βάιντα, Γκλάουμπερ Ρότσα, Μπιλ Ντάγκλας και Σατγιαζίτ Ράι. Πολύ καλό και το αφιέρωμα στον Σάμουελ Φούλερ που περιλαμβάνει τις πρώτες 5 ταινίες του και το -εξαιρετικά ενδιαφέρον ως ιδέα- “White Dog” του 1982. Η ενότητα “Μοναχικοί Κλόουν” περιλαμβάνει ταινίες με πρωταγωνιστές κωμικούς που φλερτάρουν με το τραγικό (Μπάστερ Κίτον, Τσάρλι Ρσάπλιν, Ρομπέρτο Μπενίνι κ.α.), ανάμεσά τους και ο Θανάσης Βέγγος («Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι»).

Στο αφιέρωμα με τον τίτλο “Καθημερινός Φασισμός” θα δούμε ταινίες όπως η “Λευκή Κορδέλα” του Μίκαελ Χάνεκε, το “If...” του Λίντσεϊ Άντερσον και το “A Face in the Crowd” του Ελία Καζάν με τον εκπληκτικό Άντι Γκρίφιθ. Και δεν είναι μόνο αυτά, καθώς υπάρχουν και τα αφιερώματα “50 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία” και “Ελληνικός Κινηματογράφος του '80” που συμπληρώνουν τέλεια το πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες όπως η “Πρωινή περίπολος” του Νίκου Νικολαΐδη και “Γλυκιά πατρίδα” του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το Φεστιβάλ θα φτάσει στην επίσημη λήξη του με την ανακοίνωση των βραβείων και την πρεμιέρα του “Somewhere” της Σοφία Κόπολα.

Καλές προβολές!

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v