Νύχτες Πρεμιέρας: Η αθηναϊκή γιορτή της 7ης τέχνης

Έντεκα ξένες ταινίες διεκδικούν φέτος την Χρυσή Αθηνά, ενώ άλλες επτά ελπίζουν στο βραβείο της καλύτερης μουσικής ταινίας. Μεταξύ των πρεμιέρων δεν λείπουν, βέβαια, και ενδιαφέρουσες ελληνικές παραγωγές, καθώς και αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες και πολλά πάρτι.
Νύχτες Πρεμιέρας: Η αθηναϊκή γιορτή της 7ης τέχνης
του Λουκά Τσουκνίδα

Με την ταινία της Λίζα Τσολοντένκο “The Kids are Alright”, ανοίγει απόψε το βράδυ το φετινό Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X.

Η καθιερωμένη νεανική κριτική επιτροπή θα επιλέξει τον επόμενο κάτοχο της Χρυσής Αθηνάς από έντεκα ταινίες. Ανάμεσά τους, είναι το ντοκιμαντέρ του Μπάνκσι “Exit Through the Gift Shop”, η ήδη φημισμένη κωμωδία του Κρίστοφερ Μόρις “Four Lions”, το βραβευμένο απ' το κοινό στο Φεστιβάλ South by Southwest “Brotherhood” του Γουίλ Κάνον, το συλλογικό ντοκιμαντέρ που προέκυψε απ' το διάσημο μπεστ-σέλερ “Freakonomiks”, το “The Robber” του Μπένγιαμιν Χάιζενμπεργκ που είναι η αληθινή ιστορία ενός ληστή-μαραθωνοδρόμου και το πολύ ενδιαφέρον “Ο Μικρός Ιησούς της Φλάνδρας” του Γκουστ βαν ντερ Μπέργκε. Διαγωνιστικό τμήμα όμως υπάρχει κι άλλο, εκείνο των ταινιών με θέμα τη μουσική. Στη σχετική επιτροπή συμμετέχουν τέσσερις γνωστοί κριτικοί απ' όλο τον κόσμο μαζί με τον Γιάννη Νένε και θα αποφασίσουν για την τύχη επτά ταινιών, με πιο χτυπητή συμμετοχή το αφιέρωμα στον γίγαντα “Lemmy”.



Από τις πρεμιέρες που τραβούν συνήθως το ευρύ κοινό, ξεχωρίζουν το “The Killer Inside me” του Μάικλ Γουιντερμπότομ, το “Chatroom” του Χιντέο Νακάτα, το “The Town” του Μπεν Άφλεκ, το “The First Gun” του Ζανγκ Γιμού, το “Splice” του Βιτζέντζο Νατάλι, το “Howl” των Ρομπ Επστάιν και Τζέφρι Φρίντμαν, το “Όλα θα πάνε καλά” του Κρίστοφερ Μπόε, το “Boy” της Ταΐκα Γουατίτι και το “Buried” του Ροντρίγκο Κορτές.



Στις ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται και οι καινούργιες του Στράτου Τζίτζη (45 Τετραγωνικά), του Νίκου Παναγιωτόπουλου (Τα Οπωροφόρα της Αθήνας) και του Άγγελου Φραντζή (Μέσα στο Δάσος). Απ' ό,τι φαίνεται, κόπηκε μια και καλή (με υπουργική παρέμβαση) η προβολή του αμφιλεγόμενου “A Serbian Film” κι απορώ, μετά τις γλαφυρές περιγραφές σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, τι είναι αυτό που θα συγκλονίσει (όπως υπόσχεται το κειμενάκι του προγράμματος) όποιον αποφασίσει να κυνηγήσει την ταινία έκπληξη.

Τα αφιερώματα φέτος, περιστρέφονται γύρω απ' τη δουλειά του Ερνστ Λιούμπιτς με εννέα κλασικά δημιουργήματά του για όσους θέλουν να βυθιστούν στο παλιό καλό σινεμά , αλλά και τη δουλειά των πειραματιστών Ολιβιέ Σμόλντερς και Σεμπαστιέν Λιφσίτζ. Παρουσιάζεται επίσης και μια μίνι αναδρομή στη δουλειά της διάσημης γαλλικής εταιρείας παραγωγής Autour de Minuit. Το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι και φέτος πλούσιο, με αρκετά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, πολλές ταινίες νέων σκηνοθετών και μεταμεσονύχτιες απολαύσεις για συγκεκριμένα γούστα. Σ' αυτά τα γούστα συμπεριλαμβάνεται και το φετινό ντιμπέιτ για το ελληνικό σινεμά που, όπως το περσινό, αναμένεται να συναρπάσει όσους παρευρεθούν στον Ιανό την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι (12.00). Για όσους δεν σκοπεύουν να πήξουν στις ταινίες ή στα ντιμπέιτ, υπάρχουν πάντα τα πολλά πάρτι του Φεστιβάλ, με διαφορετική αφορμή και σε διαφορετικό χώρο κάθε βράδυ.

Η γιορτή θα λήξει με την προβολή της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν “You Will Meet a Tall Dark Stranger”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v