Φεστιβάλ Βενετίας: Βραβεία με ελληνικό άρωμα

Με ένα χρυσό λιοντάρι στα χέρια της "διαδόχου" Sophia Coppola και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην ελληνική ταινία "Attenberg" έκλεισε η αυλαία του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Φεστιβάλ Βενετίας: Βραβεία με ελληνικό άρωμα
του Λουκά Τσουκνίδα

Με μια ελληνική επιτυχία έκλεισε το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας. Η πρωταγωνίστρια του “Attenberg” της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, η Άριαν Λάμπεντ, τσίμπησε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απ' την παρέα του προέδρου Κουέντιν Ταραντίνο κι έστρεψε και φέτος λίγα απ' τα διεθνή κινηματογραφικά φώτα προς τη χώρα μας.

Ο Χρυσός Λέων, το μεγάλο βραβείο του δεκαημέρου, πήγε στα χέρια μιας άξιας κληρονόμου, της Σοφίας Κόπολα για το “Somewhere”, ενώ το Αργυρό Λιοντάρι (που αντιστοιχεί σε καλύτερη σκηνοθεσία) δόθηκε στον ισπανό βετεράνο της καλτιάς Άλεξ Ντε Λα Ινγκλέσια για το πολιτικών αποχρώσεων “Balada Triste de Trompeta”. Ο ίδιος βραβεύτηκε και για το σενάριό του.

Το ειδικό βραβείο της επιτροπής (ακόμη ένας τίτλος παρηγοριάς) πήγε στον Γιέρζι Σκολιμόφσκι για το “Essential Killing”, που μας έδωσε και την καλύτερη αντρική ερμηνεία, εκείνη του ιδιόρρυθμου Βίνσεντ Γκάλο. Το “Black Swan” του Αρονόφσκι δεν απέσπασε βραβεία, αλλά είχε στο καστ τη Μίλα Κούνις, η οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι ως η καλύτερη νέα ηθοποιός. Για τη διεύθυνση φωτογραφίας στο “Silent Souls” του Αλεξέι Φεντορένκο, βραβεύτηκε ο Μικάιλ Κρίκμαν, ενώ ένας ακόμη αγαπημένος σκηνοθέτης του προέδρου Κουέντιν, ο Μόντι Χέλμαν, τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στην 7η τέχνη. Η νέα του ταινία διαγωνίστηκε, αλλά δεν απέσπασε κανένα βραβείο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v