Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβυ Βάρυ: Από την Τσεχία με αγάπη

Για 44η συνεχή χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβυ Βάρυ υποδέχεται στην ειδυλλιακή κωμόπολη της Τσεχίας μεγάλες παραγωγές, ανεξάρτητες ταινίες, χολιγουντιανούς αστέρες και ευρωπαίους δημιουργούς για μία καλοκαιρινή εβδομάδα γεμάτη σύγχρονο κινηματογράφο και ρετροσπεκτίβες.
Διεθνές Φεστιβάλ Κάρλοβυ Βάρυ: Από την Τσεχία με αγάπη
Μόνο ένας γνήσιος κινηματογραφόφιλος θα μπορούσε να καθίσει όλη την ημέρα στο σινεμά όταν το καλοκαίρι είναι στις καλύτερες στιγμές του. Στο φετινό φεστιβάλ στο Κάρλοβυ Βάρυ θα συναντήσετε χιλιάδες φανατικούς που ξεχνάνε τον έξω κόσμο για μία εβδομάδα. Ακόμα και αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν ολόκληρη την ημέρα σε μία σκοτεινή αίθουσα κινηματογράφου μπορούν να δουν μία θεατρική ή μουσική παράσταση ή ακόμα και να χαλαρώσουν στο πάρκο. Άλλωστε, το σύνθημα αυτού του φεστιβάλ είναι «χαλαρώστε».

Στις αρχές των θερινών διακοπών και για 44η χρονιά πραγματοποιείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Τσεχίας, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβυ Βάρυ. Το πιο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και το μόνο κατηγορίας Α θα λάβει χώρα στις 3-11 Ιουλίου 2009.

Το κομμάτι του φεστιβάλ που προσελκύει τους περισσότερους θεατές είναι ο διεθνής διαγωνισμός ταινιών μεγάλου μήκους, όπου ταινίες έμπειρων δημιουργών ή ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών διαγωνίζονται για την Κρυστάλλινη Σφαίρα. Εφέτος, για παράδειγμα, η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει μία ταινία του Ούγγρου σκηνοθέτη Gyorgy Palfi με τίτλο Δεν είμαι φίλος σου, μία Νοτιοκορεάτικη παραγωγή – μία ωδή για την εξιλέωση στην Κορυφή του Κόσμου και μία συμπαραγωγή Πολωνίας – Γερμανίας με τίτλο Swinki.

Ο διαγωνισμός στα Ανατολικά της Δύσης θα παρουσιάσει μία επιλογή των καλύτερων ταινιών προηγούμενων ετών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου του πρώην Σοβιετικού μπλοκ. Το κοινό θα απολαύσει την Ρωσική ταινία Ο Χάρτινος Στρατιώτης για τις προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης για την κατάκτηση του διαστήματος ή το Πολωνικό φιλμ Χαρακιά, όπου ένας πολυετής γάμος διαλύεται όταν η σύζυγος μαθαίνει ότι ο άνδρας της συνεργάζεται με την μυστική αστυνομία. Θέμα της παρουσίασης είναι και η αντιμετώπιση του παρελθόντος με τίτλο 20 χρόνια Ελευθερίας.

Φέτος, το Βήμα των Ανεξάρτητων, ένα από τα παραδοσιακά τμήματα του φεστιβάλ παρέχοντας στο κοινό μία ασυνήθιστη κινηματογραφική προοπτική του κόσμου, θα περιλαμβάνει ανεξάρτητες παραγωγές της Ιαπωνίας, Tokyo FilmeX.

Οι διασημότητες και οι κινηματογραφικές αστέρες αποτελούν φυσικά σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ. Οι τηλεοπτικές καμέρες θα συλλάβουν γνωστά πρόσωπα αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, ο Leonardo di Caprio, η Scarlett Johansson και η Keira Knightley, που τώρα είναι κορυφαία ονόματα στο κινηματογραφικό στερέωμα, είχαν επισκεφθεί το φεστιβάλ παλαιότερα. Φέτος, ο Milos Forman έχει ήδη επιβεβαιώσει την συμμετοχή του. Θα παρουσιάσει μάλιστα την ταινία του A Well Paid Walk σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Κάρλοβυ Βάρυ θα βρείτε στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης www.kviff.com.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v