10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκινά απόψε το βράδυ και οι ταινίες που πρόκειται να προβληθούν, βραβευμένες όλες, είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά. Τι θα δούμε, λοιπόν, και πού;
10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
Ξεκινά το βράδυ της 1ης Απριλίου, το 10ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την προβολή του κλασικού «Ζ» του Κώστα Γαβρά, ενώ απ' την Πέμπτη 2 του μηνός, οι γαλλόφιλοι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν πλήθος ταινίων απ' την πρόσφατη γαλλική κινηματογραφική παραγωγή στο Αττικόν, στον Απόλλωνα, αλλά και στην αίθουσα προβολών του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31).

Ανάμεσα σ' αυτές οι καινούργιες ταινίες των Κριστόφ Ονορέ (La Belle personne) και Μπάρμπετ Σρέντερ (Inju, la bête dans l'ombre), η διλογία του Ζαν Φρανσουά Ρισέ για τη ζωή του γάλλου γκάνγκστερ Ζακ Μεσρίν με τον Βενσάν Κασέλ στον βασικό ρόλο (L' Ennemi public n°1, L' Instinct de mort), η ταινία που θριάμβευσε στα βραβεία Σεζάρ, το «Seraphin» του Μαρτίν Προβόστ, η πετυχημένη εισπρακτικά κωμωδία του Ντάνι Μπουν «Bienvenue chez les Ch'tis», αλλά και κλασικές δημιουργίες του γαλλικού σινεμά όπως το «Le Corbeau» (1943) του Ανρί Ζορζ Κλουζό και το «L' Argent» (1983) του Ρομπέρ Μπρεσόν.

Στις προβολές θα είναι παρόντες και διάφοροι γνωστοί συντελεστές, όπως οι σκηνοθέτες Ζοζιάν Μπαλασκό, Αντουάν ντε Κον, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν κι οι ηθοποιοί Βικτόρια Αμπρίλ, Εντουάρ Μπερ, Ντεμπορά Φρανσουά και Ζοέ Φελίξ.

Αν και πολλές απ' τις ταινίες που θα προβληθούν θα λάβουν διανομή στη χώρα μας, αξίζει να μπει κανείς σε ρυθμούς Φεστιβάλ και να βουτήξει στα ανανεωμένα νερά του Γαλλικού σινεμά. Καλή θέαση λοιπόν και προσοχή! Η έννοια γαλλική κωμωδία είναι άκρως παραπλανητική.

Λουκάς Τσουκνίδας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v