Σινεμά στο Πιάτο: Γεύση από 7η τέχνη

8 ταινίες, 5 κινηματογράφοι, 14 εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας, μία πόλη, η Αθήνα, και μία τέχνη, η Έβδομη, σας προσκαλούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη γιορτή της... κινηματογραφικής γεύσης.
Σινεμά στο Πιάτο: Γεύση από 7η τέχνη
Ένα πρωτοποριακό γαστροσινεφιλικό concept που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007 και διοργανώθηκε ξανά με νέα μορφή το χειμώνα του 2008, επανέρχεται δυναμικά, ακόμα πιο πλούσιο και ανανεωμένο, στην Αθήνα: με αφετηρία 8 ξεχωριστές κινηματογραφικές προτάσεις σε 5 κεντρικές αίθουσες της πόλης, η 7η τέχνη καταλήγει σε 14 εστιατόρια υψηλής γαστρονομικής τέχνης και 1 bar-restaurant (special party night).

Κάθε Δευτέρα, από τις 23 Φεβρουαρίου έως και τις 13 Απριλίου 2009, οι κινηματογράφοι Απόλλων Cinemax Class – Δαναός 1 – Μικρόκοσμος Prince Filmcenter – Έλλη Filmcenter – Auditorium/ Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα φιλοξενήσουν 8 βραδινές προβολές, τις οποίες θα προλογίζουν γνωστοί κριτικοί κινηματογράφου και δημοφιλείς προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου: το πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 πολυαναμενόμενες avant-premieres ευρωπαϊκής και αμερικανικής παραγωγής 2008, δύο "κλασικές" προτάσεις, καθώς και μια αγαπημένη ταινία των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Αναφορικά με το κινηματογραφικό τμήμα, οι διοργανωτές του Σινεμά στο Πιάτο πρωτοτύπησαν φέτος λαμβάνοντας μια εξαιρετική πρωτοβουλία: για πρώτη φορά, τα καταξιωμένα κινηματογραφικά Φεστιβάλ της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ξένα ινστιτούτα, μορφωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς με πολιτιστική δράση, συνενώνονται με κοινό άξονα την επιλογή σημαντικών ταινιών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, η Ελληνο-Αμερικανική Ένωση, το British Council, η Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο αγκαλιάζουν δημιουργικά το νεοσύστατο θεσμό του Σινεμά στο Πιάτο, θέτοντας υπό την αιγίδα τους από μία ταινία, ως δική τους κινηματογραφική πρόταση.

Αμέσως μετά από κάθε προβολή, δύο εξαιρετικά εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας αναλαμβάνουν να μεταφράσουν την ατμόσφαιρα της ταινίας σε γεύσεις, δίνοντας μια νέα διάσταση στην απόλαυση του φιλμ και διευρύνοντας τα σύνορα της γαστρονομικής τέρψης. Στόχος του πρωτότυπου αυτού αφιερώματος, η ανατρεπτική σύνδεση της κινηματογραφικής εμπειρίας με την γευστική απόλαυση, προσφέροντας την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να δει μια αγαπημένη ταινία στη μεγάλη οθόνη και να γευτεί το μενού καταξιωμένων σεφ σε "τιμή γνωριμίας".

Η σύνδεση της ταινίας με την εικόνα, την έννοια και την ουσία του φαγητού, καθίσταται ευρηματική μέσα από ένα ταξίδι στον κόσμο και στο χρόνο, στις εποχές και στις αισθήσεις, με οδηγούς σημαντικούς σκηνοθέτες και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, αλλά και ανερχόμενα ονόματα του σινεμά σήμερα.

Το αφιέρωμα ανοίγει με μια πολυαναμενόμενη και ήδη πολυβραβευμένη ταινία "αμύθητης αξίας" (Slumdog Millionaire), γιορτάζει με το κωμικό Γαμήλιο Πάρτι και τα βάσανα ενός ομοφυλόφιλου Ασιάτη, παρασύρεται από Δύο Έρωτες στη μελαγχολική Νέα Υόρκη, φτάνει την Αγάπη Στ’ Άκρα με ποιητική διάθεση και βρετανική ατμόσφαιρα εποχής, διαπράττει ένα Μικρό Έγκλημα σε ένα ελληνικό νησί με άγρια ομορφιά, μαγεύεται από ένα υπέρκομψο αριστούργημα καθώς Μια Γυναίκα Ανεβαίνει τη Σκάλα στο Τόκιο, βουτάει με γαλλική φινέτσα στο μυστήριο της Αγκάθα Κρίστι (Le Crime est Notre Affaire) και συναντά έναν αληθινό ήρωα, τον Άνθρωπο του Νότου.

Η ατμόσφαιρα, το ύφος, η αισθητική των ταινιών γίνονται η αφορμή ώστε 16 καταξιωμένοι έλληνες και ξένοι σεφ να ετοιμάσουν ειδικά cine menus σε 14 από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας, δύο διαφορετικά για κάθε Δευτέρα. Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα στις 2 Μαρτίου, μετά την προβολή της ταινίας ‘The Wedding Banquet’, το bar-restaurant HIGGS θα φιλοξενήσει με ακτιβιστική διάθεση ένα πάρτυ με gay concept.

Το αφιέρωμα τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καθώς το 40% των εσόδων από τα εισιτήρια των προβολών θα διατεθεί σε κοινωφελή σκοπό. 

Επίσημη Πρεμιέρα 
Το αφιέρωμα θα ανοίξει επίσημα τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 19:30 στον κινηματογράφο Απόλλων Cinemax Class, με την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας με οσκαρικές προδιαγραφές Slumdog Millionaire του Ντάνι Μπόιλ, σε διανομή της εταιρείας Audio Visual Enterprises S.A. (στις αίθουσες από την Πέμπτη 5/3). Την ταινία θα προλογίσουν η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, ο κινηματογραφικός συντάκτης Γιάννης Ζουμπουλάκης και η κριτικός γεύσης Ελένη Ψυχούλη. Μετά την προβολή, οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου (Βαρούλκο) και Γιώργος Βενιέρης (Electra Restaurant) ετοιμάζουν τα cine menus της βραδιάς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v