Berlinale 2009: Και η Χρυσή Άρκτος πάει...

Σε μία νέα Περουβιανή, την Κλαούντια Λιόσα, για την δεύτερη ταινία της "La Teta Asustada". Εξίσου νέοι και οι υπόλοιποι νικητές που κέρδισαν τα καθόλου ευκαταφρόνητα βραβεία της Επιτροπής, της Σκηνοθεσία και της Ερμηνείας.
Berlinale 2009: Και η Χρυσή Άρκτος πάει...
του Λουκά Τσουκνίδα

Γύρω στις 4000 τσάντες και περίπου 2000 μπλουζάκια πουλήθηκαν στη φετινή Μπερλινάλε, αλλά με το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Αρκούδα, έφυγε μια Περουβιανή, η Κλαούντια Λιόσα για τη δεύτερη ταινία της «La Teta Asustada». Είναι μια ταινία με πολιτικό χαρακτήρα και θέμα τις παράπλευρες απώλειες και τις συνέπειες των εμφύλιων συρράξεων του Περού στις επόμενες γενιές. Αν και η πρώτη της ταινία, «Madeinusa», δε μου άρεσε καθόλου, η Λιόσα έδειξε να διαθέτει κοφτερό μάτι για τους ανθρώπους του τόπου της και πολύ ενδιαφέρον για τις ιδιαίτερες ιστορίες τους, κάτι που θα μπορούσε να την οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα, όπως αυτό το βραβείο.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρή Άρκτος) μοιράστηκαν δυο ακόμα φρέσκοι σκηνοθέτες, η γερμανίδα Μάρεν Άντε κι ο ουρουγουανός Αντριάν Μπινιές για τις ταινίες «Alle Anderen» και «Gigante» αντίστοιχα. Με το βραβείο σκηνοθεσίας έφυγε ένας Ιρανός, ο Ασγκάρ Φαραντί, για την ταινία του «About Elly» ενώ τα βραβεία ερμηνείας τσίμπησαν η αυστριακή Μπιργκίτ Μίνιχμαϊρ για το «Alle Anderen» κι ένας παλιός μας γνώριμος από ένα πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο ηθοποιός και πολυκαλλιτέχνης απ' το Μάλι, Σοτιγκί Κουγιατέ, για τον κεντρικό ρόλο στη νέα ταινία του Ρασίντ Μπουκάρεμπ, «London River». Το σενάριο του αμερικανικού «The Messenger» έδωσε το αγαλματάκι στους εμπνευστές του, Όρεν Μόβερμαν και Αλεσάντρο Καμόν. Τέλος, το βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ για καινοτόμες προσεγγίσεις στην τέχνη του σινεμά, δόθηκε από κοινού σ' έναν νέο, τον Αντριάν Μπινιές (Gigante) κι έναν παλιό, τον Αντρέι Βάιντα για τη νέα του ταινία «Sweet Rush».

Και του χρόνου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v