14ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η 7η τέχνη... διπλασιάζεται!

Αρκετά γεμάτο πρόγραμμα προβολών, ενδιαφέροντα αφιερώματα, πολλά υποσχόμενες πρεμιέρες, ξεχασμένα "διαμαντάκια" του διεθνούς κινηματογράφου, πάρτι και εκπλήξεις. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι, για άλλη μια χρονιά, εδώ.
14ες Νύχτες Πρεμιέρας: Η 7η τέχνη... διπλασιάζεται!
του Λουκά Τσουκνίδα

Με την ταινία που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Κανών, θ' ανοίξει τις πόρτες του το φετινό κινηματογραφικό δεκήμερο της Αθήνας, οι Νύχτες Πρεμιέρας. Το “Entre Les Murs” του Λοράν Καντέτ θα δώσει το έναυσμα για το κυνήγι της πρεμιέρας, της αποκάλυψης ή της ανακάλυψης κάποιου παλιότερου κινηματογραφικού θησαυρού. Οι γνωστές αίθουσες (Αττικόν, Απόλλων, Δαναός), η γνωστή διαδρομή μετρό (Πανεπιστήμιο – Σύνταγμα – Πανόρμου), αλλά καινούργιο, αρκετά γεμάτο πρόγραμμα προβολών κι άλλες εκπλήξεις.

Ανάμεσα στις πιο χτυπητές ταινίες που επιβάλλεται να δει κανείς πρώτος, είναι οι καινούργιες των Γούντι Άλεν (Vicky, Christina, Barcelona), Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (Pineapple Express), Μπεν Στίλερ (Tropic Thunder), Γκάι Ρίτσι (Rocknrolla) και Τσάρλι Κάουφμαν (Synecdoche, NY). Όποιος δε βρει εισιτήρια γι' αυτές όμως, μπορεί να ψάξει για το “Hunger” του Στιβ Μακουίν, το “Die Welle (Το Κύμα)” του Ντένις Γκάνσελ ή το “Gomorra” του Ματέο Γκαρόνε και νομίζω ότι θ' αποζημιωθεί. Ενδιαφέρουσες μοιάζουν και οι λιγότερο αβανταδόρικες δουλειές των Γκάι Μάντιν (My Winnipeg), Να Χονγκ-Ζιν (The Chaser), Μπεντ Χάμερ (O’ Horten), Τζόναθαν Λιβάιν (The Wackness), Κριστόφ Φαν Ρομπέ (Moscow, Belgium), Βαλέρια Γκάι Γκερμάνικα (Everybody Dies But Me).

Όσοι ανήκουν στους υπερτυχερούς που βρήκαν μαγικό χαρτάκι για τη Μαντόνα, μπορούν να πάρουν γεύση κι από αρτιστίκ ανησυχίες στην ταινία της “Filth and Wisdom”. Τι είναι 6 ευρώ ακόμα γι' αυτή τη θεά (το τρέιλερ πάντως προκαλεί το ενδιαφέρον);

Τα φετινά αφιερώματα περιστρέφονται γύρω απ' τη δουλειά της ανερχόμενης αργεντίνας σκηνοθέτιδας Αλμπερτίνα Κάρι, του σπουδαίου, πρωτοποριακού δημιουργού animation Μπιλ Πλίμπτον και του πολυσύνθετου γαλλοαμερικανού σκηνοθέτη Ζακ Τουρνέρ, που έβαλε τη δική του υπογραφή σ' αυτό που κάποτε ονομάστηκε b-movies και είχε τελείως διαφορετική σημασία απ' ότι έχει σήμερα. Κοντά σ' αυτά κι ένα πολύ ενδιαφέρον, για όσους είναι επίδοξοι κινηματογραφιστές τουλάχιστον, αφιέρωμα στο Do It Yourself σινεμά με τ' όνομα του, 60άρη πια, Μάικ Φίγκις (Love Live Long) να δεσπόζει ανάμεσα στους ψάρακες.

Απομένει το μουσικο-κινηματογραφικό τμήμα με διαγωνιστικό μέρος και κάποιες ταινίες εκτός συναγωνισμού. Εδώ επιλέγετε ανάλογα με τα μουσικά σας γούστα. Στο τμήμα με τα ντοκιμαντέρ πάλι, επιλέγετε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Εγώ θα έβλεπα το φιλμ για τη ζωή του Ρομάν Πολάνσκι (Roman polanski: Wanted and Desired), το άλλο για τη ζωή του Χάντερ Τόμπσον (Gonzo: The Life and Works of Dr Hunter S. Thompson) και το προκλητικό “Bigger, Stronger, Faster” του Κρίστοφερ Μπελ γύρω απ' την κουλτούρα των αναβολικών.

Τέλος, δώστε μια ευκαιρία σε δύο παλιότερες ταινίες, το “Spoorloos” του Τζωρτζ Σλούιζερ και το “Petulia” του Ρίτσαρντ Λέστερ και μην ξεχνάτε να πηγαίνετε στα πάρτιζ.

Καλή θέαση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v