Φεστιβάλ Βενετίας 2008: Η ώρα των Κοέν;

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ξεκινά την Τετάρτη 27 Αυγούστου και αναμένεται άκρως ενδιαφέρον. Πολλές καινούργιες ταινίες μεγάλων δημιουργών θα κάνουν πρεμιέρα, αλλά σε ποια θα πάει άραγε φέτος ο Χρυσός Λέων;
Φεστιβάλ Βενετίας 2008: Η ώρα των Κοέν;
του Λουκά Τσουκνίδα 

“Σήμερα, ο κινηματογράφος είναι προσβάσιμος σε όλους. Όμως δεν μπορούν όλοι να εκφράσουν την αλήθεια τους και να αρθρώσουν ξεκάθαρα το σκεπτικό τους. Οδηγείται κανείς μ' αυτόν τον τρόπο στην κοινοτοπία; Η κοινοτοπία με έλκει. Πιστεύω στο δικό της μυστήριο, περισσότερο απ' τη βουή των επίσημων συζητήσεων. Οτιδήποτε είναι αυθεντικό, άλλωστε, δε μπορεί ποτέ να είναι κοινότοπο.”


Αυτά είναι τα λόγια του Ερμάνο Όλμι, του ιταλού δασκάλου που θα πάρει φέτος το βραβείο συνολικής προσφοράς στη Μόστρα της Βενετίας απ' τα χέρια του ανθρώπου που τραγούδησε στην πρώτη του ταινία, του Αντριάνο Τσελεντάνο. Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης με τα κανάλια και τη μυρωδιά που θυμάσαι για πάντα, ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης με την προβολή της νέας ταινίας των αδερφών Κοέν, “Burn After Reading”, που αναμένεται να διασκεδάσει με τον παλιό καλό Κοενικό τρόπο.

Ο Βιμ Βέντερς είναι φέτος ο πρόεδρος της κυρίως κριτικής επιτροπής, που αποτελείται απ' τον ρώσο σεναριογράφο Γιούρι Αράμποφ, την ιταλίδα ηθοποιό Βαλέρια Γκολίνο, τον βρετανό καλλιτέχνη Ντάγκλας Γκόρντον, τον αμερικάνο σκηνοθέτη Τζον Λάντις, τη νεαρή αργεντίνα σκηνοθέτη Λουκρέσια Μαρτέλ και τον Τζόνι Το, σκηνοθέτη απ' τη μεγάλη του Χονγκ Κονγκ σχολή. Ανάμεσα στις ταινίες που θα κληθούν να παρακολουθήσουν με όλη τους την προσοχή είναι και οι καινούργιες τωνΝτάρεν Αρονόφσκι (The Wrestler), Κάθριν Μπίγκελου (The Hurt Locker), Τζόναθαν Ντέμι (Rachel Getting Married),Τακέσι Κιτάνο (Achilles and the Tortoise), Χαγιάο Μιγιαζάκι (Ponyo on Cliff by the Sea), Κρίστιαν Πέτζολντ (Jerichow) και Μπάρμπετ Σρέντερ (Inju, la Bête dans l’ombre). Ο σεναριογράφος του “Babel”, Γκιγιέρμο Αριάγκα, ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των σεναριογράφων έναντι της υπερπροβολής των σκηνοθετών, συμμετέχει κι αυτός στο διαγωνιστικό τμήμα με την πρώτη του προσπάθεια να διευθύνει απ' την καρέκλα του μαέστρου, το “The Burning Plain”.

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν, εκτός απ' την ταινία των αδερφών Κοέν, οι νέες δουλειές των Αμπάς Κιαροστάμι (Shirin), Κλερ Ντενί (35 Rhums) και Ανιές Βαρντά (Les Plages d’Agnès), μεταξύ άλλων. Στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους, συμμετέχει με την πρώτη σκηνοθετική της προσπάθεια κι η Νάταλι Πόρτμαν, με την αρωγή της Λορίν Μπακόλ και του Μπεν Γκαζάρα στο καστ. Στους “Ορίζοντες” συναντούμε ταινίες νέων σκηνοθετών, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, με προεξέχουσα την παρουσία του αμερικανού Ραμίν Μπαχρανί και την καινούργια του ταινία “Goodbye Solo”, μετά το “Man Push Cart” (βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) και το πρόσφατο “Chop Shop”.

Το ιστορικό τμήμα της Μόστρα θα έχει φέτος τον τίτλο “These Phantoms: Italian Cinema Rediscovered (1946 – 1975)”. Θα προβληθούν ταινίες απ' τη χρυσή εποχή του ιταλικού σινεμά που χάθηκαν στο χάος της υπερπροσφοράς και σιγά σιγά έρχονται στο φως από τους υπεύθυνους του αφιερώματος.

Άιντε λοιπόν, να δούμε ποιος θα φύγει φέτος με το Χρυσό Λιοντάρι και ποιοι θα πιουν πικρό καπουτσίνο μπροστά στον Άγιο Μάρκο...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v