Νέος γερμανικός κινηματογράφος: Πορτραίτο Christian Petzold

Mε αφορμή την ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Christian Petzold «Yella», το Goethe-Institut Athen διοργανώνει ένα διήμερο αφιέρωμα στον σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο, παρουσία και του σκηνοθέτη, στις 15 και 16 Ιανουαρίου.
Νέος γερμανικός κινηματογράφος: Πορτραίτο Christian Petzold
Με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα της τελευταίας του ταινίας «Yella» διοργανώνει το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής «Master», τον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter και παρουσία του σκηνοθέτη Christian Petzold, ένα διήμερο αφιέρωμα στον σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο, στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2008.

Τον Christian Petzold παρουσιάζει ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.

Είτε «Nouvelle Vague Allemande» (όπως χαρακτηρίζεται από γαλλική πλευρά) είτε «Βερολινέζικη Σχολή» (όπως ονομάζεται από τους Γερμανούς) ο γερμανικός κινηματογράφος του σήμερα συζητιέται όσο ποτέ από το θάνατο του Fassbinder και μετά. Στους σημαντικότερους εκπροσώπους αυτού του «νέου» νέου γερμανικού κινηματογράφου συγκαταλέγεται και ο Christian Petzold. Από το 2000, τότε που η ταινία του Die Innere Sicherheit (Εσωτερική ασφάλεια) διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (Βραβείο Σεναρίου, Βραβείο FIPRESCI), το όνομά του ακούστηκε και στην Ελλάδα.

Ο Christian Petzold, γεν. το 1960 στο Hilden (κοντά στο Düsseldorf), σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και Θεατρολογία στο Βερολίνο, όπου από το 1988-1994 φοίτησε και στη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (DFFB).

Το Goethe-Institut Athen προγραμματίζει στο μέλλον την παρουσίαση και άλλων δημιουργών που σφραγίζουν με το έργο τους τον γερμανικό κινηματογράφο του σήμερα.

Πρόγραμμα:

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008 στον Κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter, Κοδριγκτώνος 21

18:30
Εσωτερική ασφάλεια

(Die Innere Sicherheit, αγγλ. τίτλος: The State I am in), 2000, 119´
Σενάριο: Christian Petzold, Harun Farocki
Ηθοποιοί: Julia Hummer, Barbara Auer, Richy Müller κ.ά.

Η 15χρονη Jeanne δεν μπορεί να έχει μια κανονική εφηβική ζωή, γιατί ζει με τους γονείς της, πρώην τρομοκράτες, στο περιθώριο. Η οικογένεια είναι αναγκασμένη να μετακομίζει συνέχεια, η προσαρμογή ξανά και ξανά σε κάτι καινούριο της στερεί την ασφάλεια της καθημερινότητας. Μια μέρα όμως η Jeanne ερωτεύεται… (Με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους).

20:45
Φαντάσματα
(Gespenster), 2004/2005, 85´
Σενάριο: Harun Farocki, Christian Petzold
Ηθοποιοί: Julia Hummer, Sabine Timoteo, Marianne Basler κ.ά.

Ένας άντρας ταξιδεύει από το Παρίσι στο Βερολίνο, αναζητώντας τη γυναίκα του. Τη βρίσκει σ’ ένα ψυχιατρείο και την παίρνει μαζί του στο Παρίσι. Κάθε χρόνο πηγαίνει η γυναίκα στο Βερολίνο, αναζητώντας την κόρη της που το 1989, σε ηλικία 3 χρόνων, είχε πέσει θύμα απαγωγής και δεν έχει βρεθεί ακόμα. Μια μέρα η γυναίκα ανακαλύπτει ένα κορίτσι και πιστεύει ότι πρόκειται για την εξαφανισμένη της κόρη. (Με ελληνικούς υπότιτλους).

Είσοδος ελεύθερη


Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008, 21:00 στον Κινηματογράφο Απόλλων, Σταδίου 19

Avant Premiere της ταινίας

Yella, 2006/2007, 88΄
Σενάριο: Christian Petzold
Ηθοποιοί: Nina Hoss, Devid Striesow κ.ά.
Η πρωταγωνίστρια Nina Hoss τιμήθηκε για την ερμηνεία της με την Ασημένια Άρκτο στη Μπερλινάλε 2007.

Η Yella θέλει να φύγει από τη μικρή ανατολικογερμανική πόλη που ζει, θέλει να πάει στα δυτικά της χώρας, εκεί που σίγουρα θα ΄χει δουλειά και μέλλον. Στο Αννόβερο γνωρίζει τον Phillip που δουλεύει σε μια ιδιωτική επιχείρηση και γίνεται βοηθός του. Όλα δείχνουν ότι έχει φτάσει πια στον προορισμό της, στη «σωστή» πλευρά του Έλβα. Κι όμως: Φωνές κι απόηχοι από τα περασμένα, εισβάλλουν στην τωρινή ζωή της. (Με ελληνικούς υπότιτλους).

Δωρεάν προσκλήσεις για την πρεμιέρα διατίθενται από 10 Ιανουαρίου 2008:
150 στο Goethe-Institut Athen, 6ος όροφος, Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-16:00
100 από το Αθηνόραμα
100 από τον KOSMOS 93.6 FM
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v