Κάννες 2007: Νικητές, ηττημένοι και highlights

Το αναμενόμενο ”φαβορί” του 60ου Φεστιβάλ των Καννών, η ταινία ”4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες” χάρισε στο Ρουμάνο Κρίστιαν Μούντζιου το Χρυσό Φοίνικα, σε μια τελετή απονομής που δεν επεφύλασσε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η τελευταία μας ανταπόκριση από την Κρουαζέτ για φέτος μετράει νικητές, ηττημένους (;) και στιγμές που θα θυμόμαστε.
Κάννες 2007: Νικητές, ηττημένοι και highlights

του Λουκά Τσουκνίδα

Η αγαπημένη μου από τις στιγμές που ”δεν” έζησα φέτος στις Κάνες, είναι η παρουσίαση του ”υβριδικού” ντοκιμαντέρ του Μάικ Κάπλαν γύρω απ’ τον βρετανό σκηνοθέτη -μα πάνω απ’ όλα σκεπτόμενο άνθρωπο- Λίντσεϊ Άντερσον. Μία μείξη κινηματογραφικού υλικού και ζωντανής θεατρικής πρόζας από τον Μάλκολμ ΜακΝτάουελ, τον φίλο και ”μαθητή” του Άντερσον μέχρι το θάνατό του. Εικονοκλάστης και ανατρεπτικός, δεν άφησε τίποτε όρθιο στην τριλογία του για τη βρετανική κοινωνία. Ειδικά στο εξαιρετικό ”O Lucky Man”, όπου φυσικά πρωταγωνιστεί ο ΜακΝτάουελ. Βρείτε το πάση θυσία.

Κατά τ’ άλλα, το Χρυσό Φοίνικα απέσπασε ο ρουμάνος Κρίστιαν Μούντζιου για το ”4 Months, 3 Weeks, and 2 Days”. Θυμήθηκα τις καλές εντυπώσεις που άφησε η προηγούμενη ταινία του, το ”Occident”, στη Θεσσαλονίκη το 2002, όπου πήρε και το βραβείο κοινού. Εντωμεταξύ, ένας ακόμα ρουμάνος, ο συχωρεμένος δυστυχώς στα 27 του, Κρίστιαν Νεμέσκου, κέρδισε το βραβείο ”Un Certain Regard” για τη ”σχεδόν” τελειωμένη ταινία του ”California Dreamin’”, που ενθουσίασε την επιτροπή του τμήματος. Μεγαλεία για τους συν-βαλκάνιους…

Το μεγάλο βραβείο (Grand Prix), πήρε στην Ιαπωνία η Ναόμι Καβάσε, που βραβεύεται δεύτερη φορά στις Κάνες μετά τη Χρυσή Κάμερα του ’97. Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής, δόθηκε από κοινού, στο ”Persepolis” της Μαριάν Σατραπί –μεταφορά του πετυχημένου κόμικ της ίδιας- και στο ”Silent Light” του ”ιδιαίτερου” μεξικανού Κάρλος Ρειγάδας, που δήλωσε ευθαρσώς πως οι ”δυνατές” ταινίες δεν κάνουν για όλους.

Για τη σκηνοθεσία του βραβεύτηκε ο αμερικανός Τζούλιαν Σνάμπελ, που συμμετείχε όμως με μια γαλλική ταινία, το ”The Diving Bell and the Butterfly”. Ο Φατίχ Ακίν, έφυγε με το βραβείο σεναρίου για την καινούργια του ταινία ”The Edge OF Heaven” που άρεσε πολύ. Οι ηθοποιοί που βραβεύτηκαν, ήταν η Τζιον Ντο-Γιέονγκ για την ερμηνεία της στο κορεάτικο ”Secret Sunshine” και ο Κονσταντίν Λαβρονένκο, πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Αντρέι Σβιάνγκιτσεφ, ”The Banishment”. Είναι ο ίδιος που έπαιζε και στην εξαιρετική ”Επιστροφή”. Το ειδικό βραβείο για τα 60 χρόνια του φεστιβάλ, προσγειώθηκε στα χέρια του Γκας Βαν Σαντ για το καινούργιο του ”σκέιτ” δράμα, ”Paranoid Park”.

Απολαυστικός πρέπει να ήταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε στο εκτενές μάστερκλας που έδωσε, αν κρίνω από τα αποσπάσματα που διάβασα ενώ η Τζέιν Φόντα χάρηκε ιδιαίτερα το βραβείο συνολικής προσφοράς που της αποδόθηκε ως έκπληξη. Η αμερικανίδα ηθοποιός-ακτιβίστρια μπήκε σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλαμπ. Όπως δήλωσε ο ”πρόεδρος” Ζιλ Ζακόμπ, είναι η μοναδική που συνδυάζει το συγκεκριμένο βραβείο με έναν αρκετά μεγάλο φάκελο του FBI.

Πολλά βραβεία απέσπασε το ”Control” του Άντον Κόρμπιν, η βιογραφία του ηγέτη των Joy Division και διάσημου αυτόχειρα, Ίαν Κέρτις. Τη Χρυσή Κάμερα για πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες μοιράστηκαν ο πολυτάλαντος ισραηλινός διηγηματογράφος Έτγκαρ Κερέτ και η –επίσης συγγραφέας- Σίρα Γκέφεν για την ταινία τους ”Jellyfish”.

Έμειναν με τις εντυπώσεις, ο Ντέιβιντ Φίντσερ με το ”Zodiac” και οι αδερφοί Κοέν με το ”No Country for Old Men”. Δε βαριέσαι, αυτοί έχουν σίγουρα τα ταμεία. Οι υπόλοιποι, αφού δε μιλούν αγγλικά, καλά να πάθουν…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v