”Ημέρες (και έργα) Αλβανόφωνου Κινηματογράφου”

Με μία νέα πρωτοβουλία του Αλβανικού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, καλούμαστε για πρώτη φορά να γνωρίσουμε την 7η τέχνη μέσα από τα πολυτάραχα βιώματα της γείτονος χώρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 24 με 30 Μαΐου στον Κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter.
”Ημέρες (και έργα) Αλβανόφωνου Κινηματογράφου”

Το Αλβανικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών διοργανώνουν το Αφιέρωμα ”Ημέρες Αλβανόφωνου Κινηματογράφου” που θα διεξαχθεί από 24 έως 30 Μαΐου στον Κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Το Αφιέρωμα στοχεύει στην πρώτη ουσιαστική παρουσίαση του Αλβανικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα, στην εδραίωση της συνεργασίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς (Αλβανικού και Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) όπως και των ιδιωτικών φορέων του χώρου (παραγωγοί, σκηνοθέτες κλπ).

Παράλληλα, σημαντικό γεγονός θα αποτελέσει η παρουσία πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων του Αλβανικού και Ελληνικού Κινηματογράφου: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου.

Στο αφιέρωμα αυτό έχουν συμπεριληφθεί 25 ταινίες στο σύνολό τους. Από αυτές οι 11 είναι μεγάλου μήκους, 2 ντοκιμαντέρ, 4 μικρού μήκους και 6 κινουμένων σχεδίων.

Οι ταινίες είναι έργα διαφορετικών δημιουργών και καλύπτουν δύο ιστορικές περιόδους: την περίοδο της κομουνιστικής δικτατορίας και αυτήν της μετά-κομουνιστικής εποχής (μετά το 1990). Ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ταινιών έχουν διαγωνισθεί αξιοπρεπώς σε διάφορα Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας και σημαντικά βραβεία (αναφέρουμε εδώ Τίρανα ώρα μηδέν του Φ. Κότση, Νύχτα χωρίς φεγγάρι του Α. Μιναρόλη, κ.α.).

Το ντεμπούτο τους στο Αφιέρωμα κάνουν επίσης και οι Κοσσοβάροι δημιουργοί με 2 ταινίες μεγάλου μήκους, οι οποίες θα προσελκύσουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού τόσο για την θεματική τους όσο και για το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο.

Ξεχωριστό μέρος του Αφιερώματος είναι και η συζήτηση MASTER CLASS με τίτλο ”Ο Αλβανικός κινηματογράφος –χθες, σήμερα, αύριο” από τον καθηγητή της Τέχνης του Κινηματογράφου κ. Αμπάζ Χότζα.

Ημέρες Αλβανόφωνου Κινηματογράφου: 24-30 Μαΐου, Κινηματογράφος Τριανόν Filmcenter (Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), τηλ. 210 82 15 469, 210 82 22 702).

*Δείτε στο Συνοδευτικό Υλικό το πρόγραμμα των προβολών του Αφιερώματος στον Αλβανόφωνο Κινηματογράφο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v