Φώτα, κάμερα, πάμε... Θεσσαλονίκη!

Αύριο, Παρασκευή, ανοίγει η αυλαία του ανανεωμένου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς, αναφορές στη δουλειά μεγάλων δημιουργών, όπως οι Γιαν Σφενκμάγιερ, Τζιμ Μακέι, Αμπντεραχμάν Σισακό και Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν και με το τμήμα των Εθνικών Κινηματογράφων να τιμά φέτος τη Βραζιλιάνικη και την Κινέζικη Σχολή, το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου υπόσχεται να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας στη Θεσσαλονίκη.
Φώτα, κάμερα, πάμε... Θεσσαλονίκη!

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ανοίγει τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης. Μετά την μεγάλη αύξηση της προσέλευσης πέρσι, οι ιθύνοντες περιμένουν ότι φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Στα συνήθη τμήματα του ”νέου” Φεστιβάλ, το Διεθνές Διαγωνιστικό, το Ελληνικό, τις Ημέρες Ανεξαρτησίας και το Βαλκανικό, συναντούμε μια ευρεία επιλογή ταινιών από την πρόσφατη διεθνή κι εγχώρια παραγωγή.

Στο τμήμα των Εθνικών Κινηματογράφων, τιμώνται φέτος η Βραζιλιάνικη και η Κινέζικη σχολή με καινούργιες αλλά και πιο γνωστές ταινίες της πρόσφατης παραγωγής τους.

Το μεγάλο φετινό αφιέρωμα είναι στη φιλμογραφία του Βιμ Βέντερς με 27 ταινίες από την μακροχρόνια καριέρα του. Αναφορά στα διάφορα τμήματα του φεστιβάλ θα γίνει φέτος στη δουλειά του Τσέχου υπερρεαλιστή Γιαν Σφενκμάγιερ, του αμερικανού σκηνοθέτη του ανεξάρτητου σινεμά Τζιμ Μακέι, του αφρικανού Αμπντεραχμάν Σισακό και του Τούρκου φωτογράφου και κινηματογραφιστή Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν. Το Ελληνικό τμήμα θα τιμήσει τον Σταύρο Τσιώλη και τον Δήμο Θέο.

Εκθέσεις, παράλληλες εκδηλώσεις, διαλέξεις και συζητήσεις ανοιχτές στο κοινό, λαμπεροί καλεσμένοι και φυσικά τα περίφημα πάρτι του φεστιβάλ θα γεμίσουν αυτό το εορταστικό κινηματογραφικό δεκαήμερο.

Καλή θέαση!

Λουκάς Τσουκνίδας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v