Brazileirinho: Ταινία με (μουσικό) άρωμα Βραζιλίας

Εκδήλωση για την πρεμιέρα της ταινίας του Mika Kaurismaki, Brazileirinho, διοργανώνει το ”Νεανικό Πλάνο” στις 31 Μαϊου 2006 και ώρα 21.00, στον κινηματογράφο ”Δεξαμενή” (πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι). Το μουσικό αυτό ντοκυμαντέρ παρουσιάζιε το choro, μια καθαρά βραζιλιάνικη πρόσμιξη jazz και άλλων μουσικών της αμερικανικής ηπείρου.
Brazileirinho: Ταινία με (μουσικό) άρωμα Βραζιλίας

Εκδήλωση για την πρεμιέρα της ταινίας Brazileirinho διοργανώνει το ”Νεανικό Πλάνο” στις 31 Μαϊου 2006 και ώρα 21.00, στον κινηματογράφο ”Δεξαμενή” (πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι).

Η ταινία του Mika Kaurismäki είναι αφιερωμένη στο Choro, την σύμφωνα με πολλούς, βραζιλιάνικη τζαζ. Στην πραγματικότητα το Brasileirinho είναι ένα 90λεπτο μουσικό ντοκιμαντέρ την πρώτη αυθεντική βραζιλιάνικη αστική μουσική που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 130 ετών σε μια συναρπαστική μορφή σύγχρονου τροπικού ήχου.

Προς το τέλος του 19ου αιώνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι βραζιλιάνοι μουσικοί άρχισαν να συνδυάζουν τις ευρωπαϊκές μελωδίες, τους αφρο-βραζιλιάνικους ρυθμούς και τη μελαγχολική ερμηνεία της μουσικής των Ινδιάνων της Βραζιλίας, για να δημιουργήσουν το Choro. Συνήθως ορχηστρικό, το Choro παιζόταν στις αίθουσες χορού, στις μπυραρίες και στους χώρους συναυλιών και θεωρείται ως η πρώτη μουσική έκφραση της τότε αναδυόμενης αστικής μέσης τάξης του Ρίο ντε Τζανέιρο, το χωνευτήρι της Βραζιλίας.

Το Choro είχε εξέχουσα θέση στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας της Βραζιλίας και παρέμεινε ένα σημαντικό δημοφιλές ύφος μουσικής μέχρι τη δεκαετία του ’20, οδηγώντας κατ’ ευθείαν στην Samba και αργότερα στην Bossa Nova. Η ταινία ανατρέχει στην ιστορία αλλά κυρίως παρουσιάζει μία πολύχρωμη σημερινή εικόνα του ζωηρού Choro. Η καθοδηγητική γραμμή της ταινίας είναι το συγκρότημα ”Trio Madeira Brasil” που αποτελείται από τρεις από τους πιο σημαντικούς μουσικούς Choro της Βραζιλίας, τον Marcello Gonçalves (7χορδη κιθάρα), τον Zé Paulo Becker (κιθάρα) και τον Rolando do Bandolim.

”Εντούτοις”, λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ”η ταινία μου δεν έχει να κάνει μόνο με τη μουσική, το Choro, αλλά και με τους ανθρώπους που φτιάχνουν και παίζουν αυτήν την μουσική. Ακόμα κι αν το Choro θεωρείται συχνά ως μουσική της μέσης τάξης, ενώνει ανθρώπους από διαφορετικές φυλές, κοινωνικές τάξεις, φύλα και ηλικίες. Η Βραζιλία είναι χώρα πολλών αντιφάσεων, έχει τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε μια σταθερή μάχη επιβίωσης, αλλά στο τέλος η χαρά– η Alegria– πάντα κερδίζει. Και σε αυτήν την μάχη της χαράς και της θλίψης η μουσική διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο”.

Στην προβολή θα παραστεί ο μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Βραζιλίας, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει πάρτυ, με βραζιλιάνικους χορούς, capoeira, και μουσική από τους παραγωγούς του Cosmos 93,6.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v